Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, van presentar ahir una nova demanda davant el Tribunal del districte de Columbia, a Washington, per reforçar la que fa unes setmanes ja es va interposar contra el FinCEN i el departament del Tresor americà i aconseguir guanyar major celeritat en el procediment obert als Estats Units, segons van informar en un comunicat.
Si en la primera demanda es qüestionava que l’agència americana hagués actuat d’acord amb els procediments establerts i respectant els principis bàsics, la d’ahir es basa en la figura del judici sumaríssim, molt emprada en el dret civil americà i que equivaldria a una mena de judici ràpid en matèria civil. Amb aquesta acció, s’explica, es pretén accelerar el procés lliurant al tribunal elements que es consideren innegables. Així, mentre els jutges estudien la primera demanda, ara el que es reclama és que el tribunal doni per acreditats un seguit de fets que són, a parer dels demandants, inqüestionables i irrefutables. 
En aquest sentit, la demanda urgent interposada insisteix en el dany que està causant la Notice of Findings emesa el 10 de març, i s’alerta que cada dia que passa és més factible que la repercussió d’aquella nota es converteixi en irreversible.
Així mateix, els accionistes majoritaris recorden que com ja va reconèixer per escrit davant el Senat americà el subsecretari del Tresor per a afers relacionats amb el Terrorisme i la Intel·ligència, David S. Cohen, les autoritats americanes són conscients que quan el FinCEN emet una nota com la que va publicar en relació a BPA, privant aquest banc o qualsevol altre que s’hagi trobat en una situació semblant d’operar en dòlars o amb entitats financeres nord-americanes, el que s’està dictant, de fet, és “la pena de mort per a qualsevol banc internacional”.
A la vegada, es considera que era també una advertència contra tota la plaça financera andorrana i contra d’altres de similars com s’ha demostrat a partir d’altres actuacions de l’agència dependent del departament del Tresor americà. I és que, segons s’afirma al comunicat, s’hauria acreditat que l’actuació encaminada a fer tancar un petit banc d’una jurisdicció llunyana i insignificant per als Estats Units però que es resistia a complir amb els manaments del FinCEN tenia com a objectiu cridar l’atenció de manera global i avisar la resta d’entitats de la plaça i el país en el seu conjunt de la situació en què es podria trobar tret que se cenyís a allò que marcaven les autoritats financeres americanes en relació al rentat de diners.
En relació a tot plegat, el coordinador legal de la família Cierco als Estats Units, Eric Lewis, assegura que “el problema de fons és el procés irresponsable i il·legal del FinCEN”, de qui assegura que “va emetre la seva Notice of Findings sabent molt bé que causaria la destrucció d’un banc solvent que era totalment compatible amb el seu règim regulador”.
Així mateix, Lewis es va mostrar confiat que “el tribunal s’ocuparà ràpidament d’aquest afer de manera que BPA pugui posar remei a les conseqüències desastroses que l’acció impròpia del FinCEN pot tenir vers els empleats, els clients i els accionistes de BPA”.