Només tres dies per a la Copa del Món d’esquí alpí femení i tots mirant cap al cel. La pista Àliga es va llevar ahir al matí amb un front càlid que ha deixat neu humida a tot el traçat de color rosa, és a dir sorra, i va perdre duresa. Un trasbals important per a l’equip liderat pel director de la cursa, Jordi Pujol. “Està tocada. Hem perdut un 50% de la pista. Ara toca treballar i que el temps ens ajudi”, va reconèixer resignat Pujol. “Hem perdut duresa. Ha plogut i nevat la sorra aquesta que ve del vent del sud del Sàhara o d’on vingui. Visualment ens l’ha fet malbé i a més la qualitat de la neu no és la mateixa que teníem abans d’aquest front càlid.” ¿I quin és el procediment per solucionar aquesta desfeta? “Trepitjar amb les màquines abans que geli i esperar que geli bé aquesta nit [ahir per al lector], i a poc a poc tornar a deixar la pista com estava. En tres dies espero que l’acabem de recuperar.”
Les previsions són variables, però s’espera una nevada important per dissabte, el primer dia de competició amb la disputa del supergegant. “Baixen les temperatures i donen una nevada important per l’estrena. Anirà malament, aquesta nevada, però si hem aconseguit tenir la pista dura la neu la traurem sense problemes. Esperem que no vingui vent ni neu amb fang com avui [ahir per al lector].” Això sí, Pujol no s’atreveix a fer pronòstics amb el temps, tot i que confia en tot el seu equip per tenir-ho tot llest per dissabte. “Tot continuarà igual. Tirant cables, col·locant la xarxa com si no hagués passat res. Això sí, varia el treball de màquines, tot i que ja ho teníem tot pràcticament fet. Començarem des de zero i a poc a poc anirem fent novament.” Els membres de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) faran demà una revisió a la pista Àliga, però fins dissabte abans de començar la prova no es donarà l’OK definitiu. “Teníem una pista al 100% o al 110% diumenge i ara hem perdut el 50%. Ha estat un trasbals molt important, però això pot passar quan es fan competicions a l’aire lliure. En fi, ara la màquina marca un grau i si tenim sort es posarà a sota zero en breu i ens enganxarà amb la pista feta.”
Pel que fa a organització, ahir ja van arribar els equips d’Itàlia i Eslovènia i demà s’esperen, per exemple, els Estats Units amb Lindsey Vonn, que es va quedar sense la victòria en el supergegant de La Thuille (Itàlia), amb triomf per a l’esquiadora de Liechtenstein, Tina Weirather, al davant de la nord-americana i també de la suïssa Lara Gut. En total a la Copa del Món de Grandvalira s’esperen 100 esquiadores, 150 equips tècnics, 300 voluntaris, 100 organitzadors, 120 periodistes i 93 persones de seguretat i emergència. “Les previsions organitzatives són bones. Els ingredients hi són perquè sigui tot un èxit, però falta esperar el temps que ens farà”, va indicar el director de serveis corporatius de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, que preveu que passin per la Copa del Món 5.000 persones cada dia; 1.000 que hi haurà a la graderia a peu de pista i 4.000 repartides per l’estació. “Està preparat un programa d’animació i també elements per fer soroll per als aficionats que vinguin a la cita.” Per a la cerimònia d’entrega de premis i el sorteig de dorsals que es farà dissabte al Palau de Gel també està tot preparat i estan previstos pàrquings addicionals i busos gratuïts per als aficionats. Un espectacle que viurà el seu primer capítol dissabte i el segon i definitiu diumenge. Això sí, tot dependrà del que ofereixi el cel.