Les conclusions del debat d’ahir seran elevades a la Xarxa de Joves Parlamentaris

El 24 d’abril es commemora el Dia Internacional del Multilateralisme i la Diplomàcia per la Pau, declarat per les Nacions Unides amb la voluntat de fomentar el multilateralisme i la cooperació entre estats, per assolir decisions col·lectives que preservin la pau, la defensa dels drets humans i la seguretat a escala global.
En el marc d’aquest Dia mundial, des de la delegació andorrana del Consell General a l’OSCE-PA (la branca parlamentària de l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa) vam organitzar ahir un esdeveniment per apropar aquests valors a la ciutadania, i especialment als joves del nostre país. També per difondre la tasca que fa Andorra en aquestes matèries, a través de l’OSCE però també des d’altres estaments internacionals.
L’acte es va celebrar al Consell General i en format taula rodona, per facilitar la implicació i protagonisme dels participants, vinguts de diferents entorns de la societat andorrana: joves dels partits polítics amb representació parlamentària, joves consellers dels comuns, joves diplomàtics del Ministeri d’Exteriors i integrants del Fòrum de la Joventut d’Andorra, l’ens que representa els joves davant les institucions del Principat.
Pel que fa als temes escollits per debatre, van versar al tomb dels principals reptes o problemes globals als quals ens enfrontem: l’emergència climàtica, la innovació tecnològica (que té molts beneficis, però també riscos) o l’escalada de conflictes armats que estem vivint actualment al món. També vam mantenir un interessat debat al tomb de com millorar la connexió entre els joves i la política, per fer-la més atractiva, per captar el seu interès i fomentant la bidireccionalitat.
Són temes globals, però que concerneixen Andorra malgrat ser un microestat, i que ens preocupen com a ciutadans. Temes que, des del multilateralisme -tal com ahir vam defensar i plasmar-, la cooperació entre estats i la participació en organismes internacionals, poden tenir una millor resolució per a tothom.
Va ser un acte molt interessant, que va permetre apropar una mica més a la ciutadania la funció essencial que tenen les relacions internacionals per a Andorra i com aquestes reforcen la nostra sobirania. Però no es podia quedar aquí, ja no només perquè els continguts tractats són plenament d’actualitat -aquí i arreu-, sinó també perquè els participants -representant els joves del país- han de sentir que les seves aportacions són vàlides i a tenir en compte. Sovint fòrums internacionals com l’OSCE pot semblar que ens queden lluny, però són palanques potents des d’on elevar les nostres propostes i inquietuds.
Així, les conclusions sorgides al debat seran elevades a la Xarxa de Joves Parlamentaris de l’OSCE-PA, un exercici que també faran els altres països membres. Avui dia, ja hi ha parlaments com ara el d’Àustria, Noruega, Armènia i Itàlia que han organitzat el mateix format de debat. D’aquí en sortirà un document amb la validació de resolucions conjuntes elaborades pels joves de tots els països membres, vehiculades a través de les respectives delegacions. Esdevindrà un full de ruta sobre cap a on volem avançar i com volem fer-ho, el qual se sotmetrà a aprovació a la pròxima assemblea plenària de l’OSCE-PA, que se celebrarà a Bucarest al juliol.
M’agradaria agrair la implicació de tots els assistents en l’acte d’ahir, també el contingut de les seves intervencions, les quals van permetre assolir un debat enriquidor i ple de propostes a tenir en compte. També vull agrair la feina feta pels meus companys de delegació. Entre tots hem aconseguit que aquest acte hagi estat possible i que Andorra, des del prisma dels joves, doni la seva veu a l’OSCE en temes que ens marcaran tant a nosaltres com a les noves generacions. Ara l’objectiu és donar-li continuïtat i obrir-lo a la participació de més joves del nostre país.