El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat 19 esmenes a la proposició de llei qualificada de protecció civil als drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge presentada pel grup demòcrata. Els socialdemòcrates consideren que “el rol de les lleis ha de ser sempre  protegir la part més feble i, en aquest cas, sembla més aviat que es vulgui el contrari amb les dramàtiques conseqüències d’una autocensura potencial dels mitjans de comunicació que afectaria greument el nostre sistema democràtic”, segons un comunicat fet públic ahir.
El grup socialdemòcrata afirma que està “molt preocupat” pels efectes lligats a l’aprovació futura d’aquesta llei. Més concretament, “ens preocupa el que podria semblar una primera obertura a la censura de la informació per la via de l’autocensura dels informadors, dels mitjans de comunicació, dels editors... en fi, de tots els operadors dels mitjans”. En aquest sentit, cal insistir que “aquest fet no és admissible en termes constitucionals perquè l’autocensura és una forma subtil però certa de la censura constitucionalment proscrita, amb el consegüent atemptat a les llibertats d’expressió, de comunicació i d’informació proclamades i protegides per l’article 12 de la nostra Constitució”.
En les esmenes, formulades per la consellera Rosa Gili, es remarca “que els drets que ara es volen reglamentar ja estan clarament i suficientment regulats”. En primer lloc i principalment, segons s’afirma, en via constitucional o, si es prefereix, per motius de vulneració de drets fonamentals, concretament dels articles 12 i 14 de la Carta Magna. Perquè aquests drets, segons els socialdemòcrates, són invocables directament davant els tribunals ordinaris que n’han de garantir la defensa en via jurisdiccional ordinària. I, si cal, utilitzant el procediment previst per l’article 41.1 de la Constitució que començant davant els tribunals ordinaris pot acabar davant el mateix Tribunal Constitu­cional.
Els socialdemòcrates recorden que, a la vegada, els drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge estan protegits i sancionats en via penal a través dels articles 173-189 del Codi Penal en el títol IX, precisament intitulat “Delictes contra l’honor”, i en el títol X, precisament intitulat “Delictes contra la intimitat”. En resum, la regulació que es pretén aprovar representa “una pura redundància, que per tant resulta ser innecessària i només aconsegueix crear confusió, és a dir, inseguretat jurídica causada per la pluralitat de normes per garantir uns mateixos drets”.
Finalment, el grup parlamentari socialdemòcrata també posa de manifest que “resulta ineficient” l’intent de resoldre la col·lisió permanent entre dret a la informació i a la llibertat d’expressió i els tres drets que es pretenen protegir amb la proposició de llei, ja que “aquest és i serà sempre un conflicte permanent que només pot ser resolt cas per cas pels tribunals ordinaris o per la via extraordinària constitucional”.