Diari digital d'Andorra Bondia

PS, Verds i IC firmen un acord per fer front a les polítiques conservadores


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: Tati Masià

Partit Socialdemòcrata (PS), Verds d’Andorra (VA) i Iniciativa Ciutadana (IC) van firmar ahir un acord programàtic no només per presentar-se conjuntament a les eleccions generals de l’1 de març, sinó també per treballar durant els propers quatre anys per a un nou model de país. El primer secretari dels socialdemòcrates, Pere López, va explicar que la constitució d’aquesta alternativa de progrés, que porta com a lema Junts, ha de servir per fer front a les polítiques conservadores, que “no fan res més que dificultar la sortida de la crisi i que afecten la qualitat de la democràcia”.
Els signants de l’acord, de caràcter nacional, aposten per la defensa de l’Estat del benestar, la reactivació de l’economia i la protecció del patrimoni cultural i natural. En aquest sentit coincideixen en la preocupació per “la situació de desigualtat que hi ha al nostre país” i per l’augment del nombre de ciutadans que viuen cada cop amb més dificultats a causa de les polítiques portades a terme per Demòcrates per Andorra (DA), per exemple amb la modificació de la Llei de la CASS. López va indicar que aquest “és el punt essencial” de l’acció política de la coalició, que tindrà com a missió “afrontar reptes polítics de manera conjunta”, tot i que respectant la idiosincràsia de cadascun dels integrants, que mantindran les seves estructures de funcionament.
Pel que fa a l’àmbit econòmic, els signants de l’acord afirmen que la política del Govern s’ha centrat en la captació d’inversió estrangera, amb un balanç “més aviat pobre”, i creuen que no s’ha donat prou suport als petits empresaris, emprenedors i professionals del país. La copresidenta dels Verds, Isabel Lozano, es va mostrar satisfeta que finalment s’hagi pogut arribar a un acord amb el PS, després que en altres ocasions no hagi estat possible. “Sempre han estat companys perquè els nostres idearis s’assemblen molt”, va afirmar. Lozano va indicar que la finalitat d’aquesta entesa de les forces progressistes és treballar “pel futur que volem per a Andorra i per als nostres fills” i, en concret, lluitar “per una societat més justa i més igualitària”.
En aquesta mateixa línia, el president del PS, Vicenç Alay, va explicar que es tracta d’“escriure plegats el full de ruta” i que la voluntat, així doncs, és que el pacte “tingui continuïtat” en els propers anys. Segons Alay, aquesta unió dóna “més possibilitats de tirar endavant les nostres polítiques” i, a la vegada, ajuda a fer política “conjuntament amb els ciutadans”.
Per la seva banda, el president d’IC, Sergi Ricart, el partit més petit i desconegut dels que han firmat l’acord, va destacar que l’important és “fer un equip” i va dir que un dels aspectes que més els han animat a fer aquest pacte és la voluntat de treballar per la transparència, tot i que també va esmentar el “moment crític” que viu Andorra amb l’acostament a Europa, la Seguretat Social i els nous impostos.
La coalició encara no té definida la composició de les llistes electorals, tot i que la voluntat és presentar candidatures a les set parròquies perquè disposen de capital humà suficient. Els dirigents dels tres partits no van aclarir tampoc els llocs que ocuparan en les llistes els integrants de cadascuna de les formacions. Segons el copresident dels Verds, Juli Fernández, la principal preocupació ha estat trobar “punts d’encontre”, més enllà de les persones, i és a partir d’ara quan es definiran els llocs a les llistes. “La prioritat és canviar la manera de fer política”, va insistir el dirigent ecosocialista.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte