Els comptes de la taxa turística continuen sense quadrar. I no es tracta de diferències banals, sinó de percentatges més que significatius que arriben en alguns casos al 50%. És a dir,  continuen les disfuncions entre les dades entrades al Registre d’ocupació d’allotjaments turístics d’Andorra (ROAT) i la recaptació de l’impost.  

Recapitulant els antecedents, convé recordar que fa 9 mesos el ministre de Turisme, Jordi Torres, posava de manifest al Bondia que s’estava recaptant només el 60% del previst. Posteriorment s’anunciava que s’analitzaria la situació per trobar l’origen de la diferència i que es farien inspeccions als establiments per esbrinar si no s’estaven entrant bé les dades. El tema va ser motiu de debat el novembre passat al Consell General i a més la previsió de recaptació per al 2024 és superior a la del 2023, quan s’esperava assolir els 6,5 milions d’euros. I si des del sector es demanava més formació, des de Turisme es manifestava que no s’ho plantejaven perquè el sector ja coneix com funciona el ROAT. 

Doncs bé, segons exposa el   president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz,  referint-se als complexos d’apartaments que porta “les liquidacions que m’estan fent des de Tributs són aproximadament d’un 50% del que realment he de pagar”. El que fa ell, puntualitza, és pagar “sobre el que recapto i no sobre el que em diuen ells”. I sap de què parla, perquè “en teoria” està entrant bé les dades al ROAT. A més, assenyala que en el seu cas, amb més de 600 apartaments, el que recapta cada trimestre són més de 100.000 euros i pot arribar fins als 300.000. “El desfase és molt important”. “Si a mi m’està passant i a la resta del sector també, hi ha realment un problema”. D’aquí que infereixi que segurament hi ha qui paga en funció del que recapta i d’altres en funció de la liquidació que li arriba de Tributs i la diferència “la guarden en un calaix per si ho reclamen”. Per això torna a demanar que s’estudiï què està passant més que anunciar unes inspeccions que fins ara per aquest motiu als allotjaments turístics no s’han fet, assegura, o voler aplicar sancions. Al seu parer, el problema pot estar o bé a Tributs o bé a la central del ROAT. Per això, segueix proposant “reunions, explicacions o demostracions per arreglar-ho” i assegurar així que l’entrada de dades es fa bé. “Alguna cosa hauran de fer”, insisteix. “Està a les seves mans” perquè Turisme fa unes previsions de recaptació que després no es compleixen. 

Per la seva part, la directora d’Autèntics Hotels d’Andorra, Meritxell Cassi, explica que tothom està recaptant la taxa i entrant les dades al ROAT. A més, confirma que “en molts dels casos l’esborrany que arriba de Tributs és molt menys del que els hotels ingressen”. Interpreta que el problema estaria a Tributs però “no ho puc afirmar taxativament”. El que sí assegura és que alguns associats li han fet arribar que la disfunció es repeteix i en cada liquidació, però que acaben abonant a Tributs en funció del que recapten i no del que se’ls liquida. 

El sistema de quotes grinyola també dintre del propi sector
Diferències de parer sobre les quotes d’Immigració entre el sector hoteler i dels allotjaments turístics. Així, el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, opina que per als candidats “la quota d’estiu a Andorra no és interessant perquè hi ha llocs d’Espanya que paguen molt millor”. Així les coses, creu que el tipus de treballador temporer que pot arribar a Andorra “no és el que ens interessa, no és una persona ben qualificada”. Ruiz critica, a més, que Govern hagi canviat les regles del joc. Segons afirma, quan van contractar temporers a l’inici de l’hivern se’ls va dir que continuarien les coses com l’any anterior, és a dir, que si feien una temporada podrien passar a la quota general. “I ara fa 10 dies ens comuniquen que no serà així”. Considera que suposarà un problema per a les empreses i els treballadors de temporada. Per als allotjaments, perquè hauran de tornar a començar a formar els nous, i per als temporers, perquè no podran seguir. Per Ruiz, hi ha gent molt qualificada “que ja la tenim aquí i és una pena que hagin de marxar”. I afegeix que ja entenen que el ritme de creixement de la població a Andorra està sent molt important i “hi ha un problema”. Però creuen que hi hauria altres solucions. “Ens hem queixat -afirma- però Govern és qui decidirà”.

Des d’Autèntics Hotels coincideixen en el fet que estar constantment formant gent nova no permet la qualitat en el servei. Per això la seva directora, Meritxell Cassi, aposta per escurçar el nombre de mesos que un treballador de temporada ha d’estar fora del país per poder tornar a treballar. Ara bé, remarca que és inviable mantenir el sistema que hi havia ara de fer entrar els treballadors a la quota general perquè molts dels seus hotels són de temporada i “avui dia a Andorra tenim una estacionalitat que no hem estat capaços de revertir”. Per tant, considera que la quota d’estiu “és necessària”. Pensin d’una manera o altra, el denominador comú és que el tema amoïna, i molt.