El president de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Jean-Michel Rascagneres, i la directora de la parapública, Joaquima Sol, van voler sortir ahir al pas dels dubtes sobre el paper de la CASS expressats pels grups de l’oposició després de fer-se públic que la parlamentària de DA Meritxell Mateu va cobrar en negre de BPA per uns treballs d’assessorament.
Rascagneres, que va voler diferenciar entre les formacions polítiques que presenten una pregunta parlamentària i aquells que fan “declaracions esbiaixades i manipulades”, va defensar l’actuació de l’entitat en tot l’afer del presumpte frau en les cotitzacions i va assegurar que “en tot moment la Seguretat Social ha respectat de forma estricta els procediments i la legalitat vigent”.
En aquest sentit, el president de la CASS, que va assegurar que alguns li volen atribuir un poder que no té, va negar rotundament que ell hagués actuat per protegir ningú –com s’havia insinuat des de Socialdemocràcia i Progrés– i va advertir a tot aquells que afirmin que hagi protegit algú que l’endemà mateix presentarà “una querella per difamació i injúries”.
Així, Rascagneres i Sol, que van insistir que la parapública només “vol cobrar unes cotitzacions que no es van fer al seu moment” i que “sempre se segueix el mateix procediment amb tothom”, van explicar que l’entitat va decidir presentar una querella criminal per un presumpte delicte major continuat de defraudacions a la CASS contra l’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, i contra aquelles altres persones i entitats que poguessin resultar coautores, còmplices o cooperadores necessàries del delicte. I que ho va fer el novembre del 2015, després que el mes abans Miquel hagués fet arribar a la CASS unes declaracions de remuneracions complementàries d’alts càrrecs de l’entitat i un xec –per un import superior al mig milió d’euros, segons consta en la demanda– per regularitzar aquestes cotitzacions.
Interpel·lat sobre per què el nom de la consellera demòcrata no apareixia en la querella presentada per la CASS –en el punt sisè, on se sol·licita a la batlle una sèrie de diligències a practicar– i sí en canvi en un informe sobre la investigació de la policia del novembre de 2015 i en una nota explicativa dels moviments dels comptes de Landstreet lliurada a la batlle per la defensa de Miquel l’agost del 2015, Rascagneres va assegurar amb contundència que en “la querella criminal hi estan incloses totes les persones que tenen a veure amb aquesta qüestió”. I va insistir, davant una pregunta en el mateix sentit, que “es demana que declarin totes les persones afectades per aquesta qüestió”.
Així mateix, el president de la parapública, que va recordar que en tot cas “és la batlle qui decideix i no nosaltres”, va voler deixar clar també que els assalariats en cap cas poden incórrer en responsabilitats penals per no declarar les cotitzacions, ja que això correspon únicament als administradors de les societats.
Rascagneres, que va destacar que l’únic interès de la parapública “és que aquesta investigació s’acabi, i s’acabi bé en benefici de la CASS, va explicar que al marge de l’acció penal l’entitat exercirà també l’acció civil per poder obtenir el cobrament de tot l’import defraudat, més els recàrrecs corresponents, una quantitat, però, que no va poder xifrar precisament perquè el procediment i la investigació estan en curs.
 
Plans de pensions de BPA
D’altra banda, la directora de la CASS va assegurar que les cotitzacions corresponents al rescat dels plans pensions dels treballadors de Banca Privada d’Andorra ja estan “totes regularitzades”. Així mateix, Sol, que va atribuir el retard en la regularització –la majoria de plans es van rescatar al juny– al fet que es tractava globalment d’una quantitat important i “calia fer bé les coses”, va recordar que va ser l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) qui va contactar amb la Seguretat Social per veure com es podia portar a terme aquesta regularització.

El Govern també ho sabia
L’executiu va tenir coneixement només fa unes setmanes de la relació professional que va mantenir la consellera demòcrata amb BPA. Així ho va assegurar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la seva compareixença setmanal, on va declinar però valorar l’afer argumentant que des del Govern encara no s’havia pogut parlar amb Meritxell Mateu, que es troba a l’estranger en una missió oficial per a una organització internacional.


Miquel va retornar diners a Cierco via Landstreet

Higini Cierco va rebre una transferència per un import de 648.000 euros a un compte personal de la societat Landstreet, segons va anunciar ahir el Grup Cierco en un comunicat, en què precisa que aquest ingrés “respon a un reintegrament que Joan Pau Miquel va fer a l’accionista majoritari de BPA, per facilitar l’adquisició per part del conseller delegat del banc d’un paquet accionarial de BPA que fins llavors estava en mans del Grup Júlia”.
Des del Grup Cierco, que assegura en la nota que els accionistes majoritaris de BPA tenen “degudament documentada aquesta operació”, es va voler fer aquest aclariment en tenir constància que la Batllia està investigant el funcionament d’aquesta societat i que en la comptabilitat apareixeria aquesta transferència. Així mateix, en la nota es manté que Landstreet, liderada per Joan Pau Miquel, Xavier Escoda i Daniel Garcia, “tenia la seva pròpia dinàmica de funcionament, que no havia de ser coneguda pel consell d’administració de l’entitat bancària”. I que, com que era una firma independent i amb una operativa interna pròpia, els accionistes majoritaris de BPA desconeixien la relació professional, mercantil o de qualsevol altra naturalesa que hi po­gués haver amb la parlamentària Meritxell Mateu o amb altres persones físiques o jurídiques”.