Posthistòria. Realitat i identitat en l’era d’internetDins el procés històric s’han identificat dues fases culturals diferents: la Prehistòria, caracteritzada por l'oralitat, i la Història, associada a l’escriptura com a representació de la realitat. Amb l’ús massiu d’Internet ha començat una nova fase històrica, la Posthistòria, caracteritzada per una manera diferent d’entendre la persona i de construcció i relació amb la realitat.
Almudena Hernando és arqueòloga espanyola, catedràtica de Prehistòria de la Universidad Complutense de Madrid (UCM). Centra les seves investigacions en l’etnoarqueologia, la teoria arqueològica, i l’arqueologia de la construcció de les identitats. Ha realitzat treball de camp amb grups indígenes a Guatemala, Tailàndia i Brasil, i ha estat investigadora invitada a les universitats de Califòrnia a Los Ángeles (UCLA) i Berkeley, la Universidad de Chicago i Harvard.
Un diàleg des de la física quàntica a la filosofia, amb Sònia Fernàndez-Vidal i Sergi Valdés.Aquesta sessió es gravarà. Si no vols ser visible al vídeo, indica-ho a la pregunta quan et registris.
Espectacle a càrrec de la Cia. Rocamora Teatre
La marioneta metafísica. Una marioneta nua, sense rostre, neix i mor en escena. En el decurs de la seva efímera existència, adoptarà diferents màscares "larvàries", cadascuna de les quals li marcaran la manera de ser i fer, assumint així les identitats que li venen prefigurades. L’essència més pura de la marioneta ens endinsa en una recerca dramàtica emocionant i sorprenent de la seva pròpia existència, durant la qual evoluciona sota diverses coreografies contemporànies, amb música electrònica, ambients de llum i vídeo.
Guardonada amb el premi a la Millor obra dramàtica del 2nd International Puppet Art Week Festival 2017 de Nanchong, la Xina.Espectacle per a adults, recomanat per a infants a partir de 10 anys.
Programa
Dia 14: Inauguració, i conferència plenàriaReptes i paradoxes de l’educació al segle XXI: és l’educació el camí de la llibertat?Dra. Martina Marquilló i Larruy, [BGM1] professeure des universités, émérite, en sciences du langage et didactique des langues, Université Lumière Lyon 2 & Laboratoire ICAR - UMR 5191 Labex ASLAN
Ponències:Les competències i el plurilingüisme a la formació inicial de mestres: una realitat nacional i internacionalDra. Blanca Carrera i Gonzàlez, doctora en innovació educativa per la Universitat d’Andorra, màster en llengües aplicades, investigadora del Grup de recerca interdisciplinari en educació de l’UdA i docent del Departament d’Educació de Catalunya
Oportunitats i reptes per cultivar capacitats d’autoregulació sostenible del consum. Lliçons apreses amb una escola andorrana de maternal i primera ensenyançaDra. Aura Trifu, doctora en estudis internacionals en pau, conflicte i desenvolupament per la Universitat Jaume I i investigadora col·laboradora del Grup de sociologia d’Andorra Recerca i Innovació
Debat
Dia 15: Ponències sobre recerca en la recerca en l’àmbit Ensenyament de les ciències/STEAMSumant en l’educació per a la sostenibilitatSra. Montserrat Brugulat i Ubach, biòloga i tècnica pedagògica a Andorra Recerca + Innovació
La dinàmica de tecleig com a eina per identificar usuaris en entorns educatiusDr. Aleix Dorca i Josa, doctor en ciències de la informació per la Universitat d’Andorra, llicenciat en informàtica, màster en seguretat informàtica i programari lliure, i responsable dels serveis informàtics de l’UdA
Debat
Ponències sobre recerca en l’àmbit de l’Ensenyament de les llengües:L’ensenyament-aprenentatge de la llengua francesa a finals de primera ensenyança a les escoles francesa i andorrana d’Escaldes: el rol dels errors en la millora de l’expressió oralDra. Presentació Tor i Porta, doctora en sociolingüística i didàctica del plurilingüisme per la Universitat de Perpinyà Via Domitia i cap d’estudis de l’Escola Andorrana d’Escaldes-Engordany
L’ús de les tecnologies mòbils a l’aula d’anglès de l’escola andorrana. Un cas d’èxit?Dr. Ferran Costa i Marimon, doctor en l’àmbit de la lingüística aplicada i la tecnologia educativa per la Universitat d’Andorra, llicenciat en relacions internacionals, màster en llengües aplicades i investigador al Grup de Recerca en Llengües de l’UdA
Rol de la ludificació en l’aprenentatge de segones llengüesDra. Nàdia Azzouz i Boudadi, doctora en l’àmbit de la lingüística aplicada i la tecnologia educativa per la Universitat d’Andorra, llicenciada en traducció i interpretació, investigadora del Grup de Recerca en Llengües de l’UdA i professora del bàtxelor en ciències de l’educació de l’UdA
Debat i conclusions, pel coordinador Dr. Alan Ward i Koeck.
Suite Rebufa, a càrrec dels artistes David Sanz, Jonaina Salvador i Emma Regada.
Aquest espectacle parteix del text original Suite bufa ideat per Joan Brossa, en el marc de les accions musicals que el poeta va escriure conjuntament amb el compositor Josep Maria Mestres Quadreny.
Suite Rebufa és, doncs, una reinterpretació del text original i en què s’han afegit i adaptat noves músiques, accions dramàtiques i teatrals, conservant l’esperit del text.
Aquesta actualització, com en el text original, comporta el repartiment d’una cantatriu (Jonaina Salvador), un músic (David Sanz) i una ballarina (Emma Regada) com a personatges arquetípics, així com una escenografia reduïda quasi exclusivament a la guitarra, com si fos l’escena pròpia d’un concert.
Al tractar-se d’una acció musical, els personatges amplien els papers assignats convertint-se en performers, actors i músics per donar vida a una “acció” que difumina les fronteres entre les disciplines artístiques de teatre o concert de música.
L’espectacle conté implícitament la revisió de la relació música-text, on les accions han d’originar sons en un context teatral i a l’inrevés. Es constata el sentit teatral del music manipulant de formes diverses el seu instrument, així com inclusions d’aspectes purament teatrals que aglutinen diferents gèneres, com ara el mim, la comèdia o la revista.
Impartit per Cristina Carbonell.Opció matí: dimarts 15 de novembre, d'11 h a 12.30 h
Opció tarda: dijous 17 de novembre, de 18.30 h a 20 h
Lloc: botiga Marsupi, Andorra la Vella
El pianista, intèrpret i compositor de Jaén Chico Pérez oferirà un concert a Sant Julià de Lòria, organitzat per l’Ambaixada d’Espanya a Andorra amb el copatrocini del Comú de Sant Julià de Lòria.En aquesta ocasió, el jove pianista presentarà un espectacle titulat “Continente 27”, amb el qual convida a gaudir d’una “música sense murs”, l’arrel de la qual és el flamenc fusionat amb el jazz, el blues o la música clàssica, transmetent sentiments i emocions úniques. El seu treball ha estat avalat amb excel·lents crítiques tant dels més propers del món del flamenc com pels que s’apropen per primera vegada a aquest art.Chico Pérez ha compartit cartell amb artistes de la talla de Diego Amador, Israel Fernández, Arcángel, Tomatito, etc. “Continente 27” ha esta recentment guardonat amb el Premi de la Música de millor disc flamenc.
T’agradaria fer més coses però no les fas per vergonya? No saps com dir certes coses als teus pares?
Vine a la sessió de coaching en grup que organitzem amb Activa’t Coaching a l’Espai Jovent d’Escaldes-Engordany.
En aquesta activitat descobriràs, amb altres joves, com vèncer les teves pors i inseguretats per aconseguir allò que t’has proposat.
Per conèixer les noves tendències de tardor i hivern sobre maquillatge, moda i estilisme, i aprendre a treure'n profit.Amb Lourdes Martín.
Exposició de les obres de les artistes convidades a les XIII Jornades tèxtils i de puntaires: Montserrat Duran Muntadas, Francesca Poza, Cristina Vallejo i l’Associació de Puntaires de les Comarques de Girona.També podreu gaudir dels treballs dels alumnes del Taller tèxtil i de vidre realitzades al curs 2021/2022.
Impartit per Cristina Carbonell.Opció matí: dimarts 15 de novembre, d'11 h a 12.30 h
Opció tarda: dijous 17 de novembre, de 18.30 h a 20 h
Lloc: botiga Marsupi, Andorra la Vella
Anul·lat l'esdeveniment que havia de tenir lloc el 17 de novembre, a les 19 h, a la Sala de festes del Complex d'Encamp amb motiu de la presentació del poemari 'Descosits', de Marta Deu Pedrerol. La nova data de la presentació està pendent.
L'acte estàrà obert a tothom i hi intervindran la cònsol major del comú d'Encamp, Laura Mas, l'editor d'Anem, Josep Dalleres, i l'autora del poemari.
Adrian Kay, house clàssic amb els millors temes.
T'esperem a l'IQOS Lounge, un lloc ple d'artistes incombustibles i experiències úniques.
L'associació grup de creació la Xarranca, amb l'objectiu de promocionar l'art a Andorra i als seus creadors/es, engega la tercera edició del CIRCUL'ART, projecte que et permetrà gaudir a casa, oficina, estament públic de quatre obres d'art, una cada trimestre.
Aquesta tercera temporada oferim 12 abonaments. Tres circuits independents i tancats amb 4 obres cadascun. Podràs triar el circuit que més t'agradi.Ja podem conèixer aquests circuits que estan i estaran exposats a:
- Del 24 d'octubre al 18 de novembre, al vestíbul del Centre Cultural la Llacuna, d'Andorra la Vella.
- Del 24 de novembre al 8 de gener 2023, a l'Hotel Roc Blanc.
I si en vols més..., reserva't el dia 12 de novembre per la JORNADA CIRCUL'ART!
Jornada en què els autors de les obres seleccionades per mitjà d'una petita xerrada/acció ens presentaran la seva obra i línia de treball artístic al públic. Lloc: Sala d'actes del Centre Cultural la Llacuna, de 10 a 14,h.
I si estàs convençut/uda i vols acollir..., posa't en contacte amb la Xarranca: xarranca.artistes@gmail.com i et faran arribar la documentació corresponent.
Visita guiada a càrrec d’Eve Ariza i el comissariat, Aurora Baena i Carles Sánchez, a l'exposició 'Affatus'.
Cantant molt elegant, amb un gran repertori musical i una de les veus més boniques de Barcelona, cantarà els grans èxits actuals. Soul, pop i deep house
T'esperem a l'IQOS Lounge, un lloc ple d'artistes incombustibles i experiències úniques.
KamBrass és un quintet de vent metall nascut l’any 2017 a Barcelona. És una de les agrupacions amb més projecció del panorama musical actual. La curiositat i la passió per la música de cambra són els incentius que comparteixen els cinc amics per crear aquest projecte que va ser guardonat amb el 2n premi a l'últim Concurs Internacional Cambra Romànica. Visions és el concert que ofereix KamBrass Quintet, una mirada diferent al quintet de metalls. Musicalitat, energia i respecte per la música de cambra és l’objectiu d’aquesta proposta, en què la versatilitat i el potencial d’aquesta formació es faran visibles al llarg de tot el programa. Obres de compositors com J. Sebastian Bach, Rachmaninoff i Enric Granados formaran part d’aquesta proposta musical, en què el quintet de metalls serà l’altaveu de les nostres “Visions” musicals.
Al final del concert s’oferirà coca i xocolata.
El concert serà retransmès en directe pel canal de Youtube de l'Associació.
L’humor i la imaginació es donen la mà en forma d’espectacle. Marcel Gros es presenta com un trobador de contes i emprèn un viatge per camins imaginaris plens de formes, papers, sons i colors… a la recerca de les històries que encara no són a dins dels llibres. Està disposat a anar on faci falta per trobar els contes amagats. S’adona que d’històries n’hi ha per tot arreu, cal atrapar-les i de vegades et quedes quiet i les històries t’atrapen a tu! No deixis que t’expliquin sempre les mateixes històries…
Duració: 55 minuts
El Meravellós Mag d'Oz explica la famosa història de Dorothy i el seu gos Totó que van ser arrossegats per un cicló cap a un país fantàstic: Oz. Allà, mentre que Dorothy viatja a la Ciutat Maragda a la recerca del Mag d'Oz per tornar a casa seva a Kansas, haurà de fer front a la bruixa malvada de l'Oest. Trobareu en el seu camí l'Espantaocells sense cervell, l'Home de Hojalata sense cor i el Lleó covard de la Selva. Junts emprendran una infinitat d'aventures que els portarà a descobrir la solució a les seves mancances de valors.
Un musical per a tota la família de la prestigiosa productora Ymedio Esdeveniments Internacionals.
Venta d'entrades a partir del 9 de novembre. Preu de l'entrada: 5 euros per als infants, i 10 euros per als adults.
Per a en Kissu, el cadell de llop, la descoberta de l’entorn és una aventura que el porta a allunyar-se del seu cau i de la seva mare, fins a perdre’s i anar a raure al món dels homes. Creient que és un gosset abandonat, la Duna i el seu avi l’acullen a casa. Però què passarà quan aquests descobreixin la vertadera naturalesa d’en Kissu?A partir de 3 anys.Espectacle a càrrec del Centre de Titelles de Lleida.
Animeu-vos a participar en la propera MARATÓ FOTOGRÀFICA PEP AGUARELES!!
La Marató és un esdeveniment que organitza l’Escola d’art d’Andorra la Vella amb la col·laboració d’Andorra Turisme,
i que s’adreça als amants de la fotografia amb l’objectiu de premiar les millors col·leccions fotogràfiques fetes
en el marc de l’Andorra Shopping Festival.
El 19 de novembre tens una cita al Bici Lab Andorra per parlar de la realitat actual de l’esport d’elit femení. En les jornades es projectarà una pel·lícula documental que tracta aquesta temàtica i també hi haurà una taula rodona amb tres dones ex-ciclistes de primer nivell que ens ajudaran a contextualitzar-la.La pel·lícula que es projectarà és Hijas De Cynisca, film produït i dirigit per Beatriz Carretero l’any 2019. Cynisca fou una princesa espartana nascuda al voltant de l’any 440 a.C i la primera dona en guanyar uns jocs Olímpics de l’antiguitat.
Sota aquest evocador títol de Hijas De Cynisca, el film tracta sobre la desigualtat de gènere en l’esport. La pel·lícula dona veu a dones esportistes de primer nivell, com ara Ona Carbonell, Almudena Cid i Duri Ruano, dones que han arribat al màxim nivell ens els seus esports i que han aconseguit grans èxits, però al mateix temps han viscut desigualtats de gènere, desigualtats de què l’esport de competició d’alt nivell tampoc n’està exempt. Amb el seu testimoni posen exemples clars d’aquesta realitat al mateix temps que proposen idees de com erradicar-ho, posaran de manifest com s’ha avançat en aquest camp i també tot el camí que queda encara per recórrer.
Un cop acabada la projecció, hi haurà una tertúlia amb tres ex-ciclistes de primer nivell: Ariadna Tudel, Dori Ruano i Xary Rodríguez.
L'artista David Vivanco farà caricatures en directe amb el seu IPAD. Aconsegueix la teva caricatura digital i emporta-te-la impresa.
T'esperem a l'IQOS Lounge, un lloc ple d'artistes incombustibles i experiències úniques.
Sessió d'afro house.
T'esperem a l'IQOS Lounge, un lloc ple d'artistes incombustibles i experiències úniques.
Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra amb la col·laboració de l’Orquestra Nacional Clàssica d’AndorraAlbert Gumí, directorEscoles de música i col·lectius amb diversitat
Una primera part amb obres escrites entre el tombant dels segles XIX al XX que ens transporten a diferents PAISATGES ORQUESTRALS: músiques diverses, evocadores, nascudes de melodies i danses tradicionals o de la inspiració en antigues històries del passat. A la segona part, descobrirem una manera diferent de “mirar” el paisatge tot descobrint el concepte de PAISATGE SONOR per “Mirar” el paisatge amb l’oïda, escoltar el paisatge i viure l’entorn amb els ulls tancats. I ho farem a través d’una peça musical feta a mida en el marc d’una actuació en col·laboració amb col·lectius amb diversitats funcionals i els joves estudiants de les escoles de música tot creant una ORQUESTRA INCLUSIVA, reflex de la gran passió perquè la música sigui patrimoni de tothom.
1a Part
Zoltán Kodaly (1882-1967) – Escena de Matra (arr. Albert Gumí)
Antonín Dvořák (1841-1904) – Legend (arr. Albert Gumí)
Gabriel Pierné (1863-1937) – Farandola (arr. Albert Gumí)
Joaquim Serra (1907-1957) – Puigsoliu (arr. Albert Gumí)
Hubert Parry (1848-1918) - Air i Pastoral de la Suite anglesa (arr. Albert Gumí)
Guvtav Holst (1874-1934) - The Dargason (arr. Albert Gumí)
2a Part
Albert Gumí (1965) – Paisatges musicals (Suite per a orquestra inclusiva)
Festa a la plaça
El jardí de l’emperador
Cavalls corrent per l’estepa russa
Cants indis al voltant del foc
Ballant a la selva africana
Sota el lema GO BLUE, els dies 19 i 20 de novembre, lliurement, els participants podran omplir el mural situat al vestíbul del Museu amb dibuixos blaus i missatges que estiguin connectats amb els valors d'Unicef. El procés de participació serà publicat a les xarxes socials.
Us proposem assistir a una sortida per visitar boscos caducifolis ara que som a la tardor, veure'n els seus fantàstics colors i parlar dels arbres que s'hi troben. Farem un recorregut entre Escaldes-Engordany i Andorra la Vella el matí del diumenge 6 de novembre.
Es tracta d'una sortida d'aproximadament 7 km i 300 metres de desnivell positiu, a pas tranquil. Cal portar una mica de menjar, aigua, roba calenta i calçat adequat.
Punt de sortida: ens trobarem a davant de la bassa del Parc Central d'Andorra la Vella, a les 9 del matí.
L'11a edició de l’Encamp Nit torna a la parròquia amb una vintena d’activitats que tindran lloc el dissabte 19 de novembre, de les 20 h fins a les 2 h de diumenge, al Complex Esportiu i Sociocultural d’Encamp.
L’esdeveniment, que es recupera després d’haver estat tres anys aturat per la pandèmia, comptarà amb més activitats que mai i amb novetats com la introducció de jocs de rol, una competició de globus i més disciplines esportives, com el voleibol.
Servei de bus gratuït al Pas de la Casa i samarreta commemorativa
L’entrada a l’Encamp Nit serà gratuïta i s’oferirà una samarreta d’aquesta edició a tots els assistents. Un cop finalitzi l’esdeveniment, hi haurà un servei de bus nocturn gratuït fins al Pas de la Casa. Pel que fa a la resta de parròquies, es comptarà amb el servei de bus nocturn que hi ha habitualment.
Un servei sanitari i un servei de seguretat estaran presents durant el desenvolupament de totes les activitats. No es permetrà l’entrada de begudes ni menjar de cap tipus. Tampoc es podrà accedir al recinte si un o una jove està sota els efectes de qualsevol substància incompatible amb la salut pública.
Propostes de l’Encamp Nit
Les diferents competicions* que es realitzaran durant l’Encamp Nit són: Bàsquet 3x3 (amb la col·laboració de la Federació Andorrana de Basquetbol), Voleibol 4x4, Futbol 5x5 (col·laboració del FC Pas de la Casa), FIFA 23 2x2, Just Dance, batalla rítmica Beat Saber VR i torneig de globus ‘Ballon Encamp Cup’.
També es realitzaran altres activitats i tallers*, com un taller de parkour, taller ‘Funda Mòbil’ amb ‘Sardinette Shop’, espectacle i taller de batukada amb els reconeguts ‘Sound de Secà’, Taller DJ amb el Disc-Jockey ‘Kurt Heisz’, classes de dansa amb el campió mundial amb el duo BRAIDS ‘Christian Vieira’ i la col·laboració de l’escola TC Dansa, taller de conducció digital GT amb la col·laboració d’ACA e-Sports i introducció als jocs de rol amb ‘Everlastream’.
Els tornejos comptaran amb diferents premis atorgats en col·laboració amb 15 entitats del país. Hi haurà primera, segona i tercera posició i els guardons es donaran en finalitzar cada competició.
La nit es tancarà amb una xocolatada i una sessió del DJ encampadà ‘Kurt Heisz’ i alguns dels participants del Taller de DJ que s’organitza dos cops al mes al Punt d’Informació Juvenil del comú d’Encamp.
*Per assistir als tallers i tornejos serà necessari fer una inscripció prèvia a l’Espai Jove.
Transforma la teva roba aprenent tècniques japoneses com el Sashiko o el Boro i dona-li una segona vida.
Inauguració: dijous 3 de novembre a les 19.30 h
“Celebracions” és una veritable festa per a tots els sentits, ja que us porta a través de les diverses tradicions i festivitats a celebrar el pas de la vida. L'exposició presenta una barreja única de colors i pinzellades, que representen diferents motius festius des d’un punt de vista abstracte.
Amb la intenció de transformar les imatges iconogràfiques dels elements que observem diariament, es presenta el següent projecte; una proposta plena de llum i color que busca transformar les figures físiques en moviments abstractes, plens d’emocions i subjectivitat.
Paraules de l'artista: "Com a artista, la recerca de formar part activa en la cultura andorrana és un somni fet realitat, i desitjo poder contribuir amb imatges pròpies en la promoció i la difusió de l’art, donant importància al seu valor cultural i artístic."
Sense res = desproveït de cap cosa
Així és el cos nu, un cos que hem fotografiat amb els alumnes de segon curs de fotografia amb la intenció de veure aquest cos des de diferents vessants: fragmentat, en moviment, amb imatges que el vesteixen, creant noves formes, fusionant-lo amb la natura, etc.
Tot plegat, una excusa per conèixer la llum, sigui natural o artificial (contínua o de flaix) i aprendre a combinar les dues.
La Biblioteca Pública del Govern d’Andorra comunica que s'han fet públiques les bases del 35è Concurs de Contes de Nadal. Aquest concurs és d'àmbit nacional i està obert a totes les edats, incloses en quatre categories a partir dels 8 anys. Els concursants han de presentar un conte curt relacionat amb el Nadal. Poden fer-ho presencialment o per correu electrònic. Enguany, per participar-hi és obligatori afegir el formulari d’inscripció al concurs emplenat i signat. El termini de presentació de treballs és el dia 15 de desembre a les 19.30 h.Hi haurà dos contes premiats per categoria, els primers premis consisteixen en viatges (amb la col·laboració de l'agència de viatges Emocions) i els finalistes rebran vals per a la compra de llibres a les llibreries d’Andorra.Podeu consultar les bases i descarregar el formulari d’inscripció aquí.
Nascut a Greensburg, Pennsilvània, l'any 1946, Bruce Weber és un dels fotògrafs més influents i amb més prestigi del món.Per a més informació, feu un clic aquí.
El Comú de Canillo, a través de la Biblioteca Comunal, convoca la 3a edició del Concurs de Còmic Nadalenc dirigit al públic infantil i juvenil.
Poden participar en la iniciativa nois i noies de 6 a 12 anys. La participació pot ser individual o bé per parelles, i cada persona pot participar només en una obra.
S’estableixen tres categories:
De 6 i 7 anys De 8 i 9 anys De 10 a 12 anysEl tema d’enguany és LA MÀGIA. Tant els personatges com la història han de ser originals, de creació pròpia i inèdita. No es podrà fer referència a noms i cognoms de persones reals ni a contingus violents, sexistes, racistes o que incideixin en una convivència intolerable en qualsevol aspecte. Els treballs podran de ser en català o sense text.
La tècnica a utilitzar també és lliure, i els treballs es podran presentar tant en blanc i negre com a color. L’extensió serà de màxim 3 págines per les categories A i B, i de màxim 4 pàgines per la categoria C. La mida serà A4, i les obres es presentaran en paper. La convocatòria està oberta i podeu lliurar els treballs el divendres 9 i el dilluns 12 de desembre fins les 17 h. El lliurament de premis tindrà lloc el diumenge 18 de desembre a les 18 hores a la biblioteca, i totes les obres hi restaran exposades fins a finals de gener.
Les obres es presentaran dins d’un sobre gran amb el seu títol i sense dades personals. El nom i cognoms i data de naixement de l’autor/a i el telèfon de contacte s’especificaran en un altre sobre tancat, més petit i amb el mateix títol, que s’introduirà dins del sobre gran.
"El nom del nostre client és Otto Adler. Vol contractar els nostres serveis per resoldre el cas següent: Sembla que en una caixa forta s'hi amagada una fortuna familiar. Per obrir-la és necessari un codi que només l'àvia del senyor Adler coneixia. Pel que diu a la seva última carta, ell no va aconseguir-lo mai. I tu, ho aconseguiràs?"
Aquest joc, que es pot fer durant tot l'any, us farà descobrir els espais més emblemàtics del casc antic de la Massana, tot gaudint d'una estona entretinguda i didàctica.
L'activitat dura 90 min., i és perfecta per fer-la amb la família.
Els humans hem produït més de 8 mil milions de tones de residus plàstics, més d'una tona per habitant del planeta.
El plàstic és a tot arreu: envasos de tota mena, equipament per a la llar, productes d'electrònica i, fins i tot, roba.
Els residus plàstics també són a tot arreu, des del més alt assentament del planeta a 5.400 m d'altitud al Perú fins a la Fossa de les Marianes, el lloc més profund de la Terra, passant pel gel àrtic on ja es troben microplàstics.
I les conseqüències són nefastes, ja que el plàstic contamina els sòls, l’aire i l’aigua: 6,3 mil milions de tones de residus plàstics van a parar a descàrregues, 8 milions de tones encara acaben als oceans.
Un repte de reducció i eliminació d'aquests residus que ens concerneix a tots i cadascun de nosaltres.
James Whitlow Delano és un fotògraf nord-americà establert al Japó que presenta una llarga i reconeguda trajectòria professional. Ha guanyat diversos premis prestigiosos i exposat arreu del món. El 2015 va crear el compte d'Instagram "EverydayClimateChange" gràcies al qual es documenta i es fa visible el canvi climàtic a tots els continents.
Artistes com ara Henri Matisse, Léonard Tsuguharu Foujita i Charles Camoin són precursors de noves tendències fruit de l’evolució de l’impressionisme. Altres, d’arreu del món, també van trobar en aquest ambient d’avantguarda i optimisme una veritable font d’inspiració. És el cas de Thomas Hart Benton, Francisco Bores, Hermen Anglada Camarasa i l’escultor Baltasar Lobo, que s’impregnen a la capital francesa dels nous corrents com el postimpressionisme, el simbolisme i el fauvisme.
Mitjançant el format de les línies del metro, la visita recorre les cinc escoles mítiques que van conviure durant aquest període (l’École de Paris, l’Académie Colarossi i l’Académie Julian, l’École des Beaux-Arts de Paris) i la seva influència en el panorama internacional (Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid).
Parlar de París també és parlar de música i, per aquest motiu, l’ exposició integra un discurs musical titulat “Virtuoses Impressionistes” amb una selecció del musicòleg andorrà Josep Martínez Reinoso. Els visitants podran endinsar-se en una experiència sinèrgica a través de les interpretacions de tres dones pianistes franceses, pioneres en la indústria discogràfica de mitjan del segle XX: Henriede Faure, Germain Thyssens-Valentin i Magda Tagliaferro.
Els artistes representats en la mostra dialoguen magníficament entre ells i permetran que els visitants siguin testimonis dels canvis socials i artístics més importants de principis del segle XX.
Una exposició fruit del recorregut al llarg de la producció de l’artista Eve Ariza, des dels seus inicis fins a l’exhibició de les darreres obres inèdites.
La col·lecció abraça un ampli període de vida i de múltiples disciplines a fi de captar la riquesa de la producció de l’artista. La mostra s’estructura en diversos àmbits conceptuals que tracten temes com el consum, la comunicació o el pensament màgic.
Una invitació a la reflexió, la revolució i per damunt de tot, a renovar la voluntat de comunicar-se.
Activitats en el marc de l'exposició
Taller-xerrada Una conversa líquida amb trumfes i altres plantes a càrrec de Jo MilneDissabte 22 d’octubre a les 16.30 h
Revisió de les pràctiques experimentals de la científica Lili Kolisko (1889 - 1976) com a metodologia creativa considerant els seus experiments com una ocasió per entreveure les forces formatives de la vida en la traducció del sòl i la saba en delicades cartografies.
Jo Milne, és artista visual i doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.
Conferència La Fortalesa de la Fragilitat. El procés creatiu d'Eve Ariza a càrrec de Pilar Bonet.Dijous 10 de novembre a les 19.30 h
De l'art no només hem de mirar el seu resultat objectual, també s’ha d’atendre el procés de creació observant que és un fet orgànic i emocional, imperfecte i polític. Per l’artista Eve Ariza el temps de la creació és el temps de la il·luminació interior, de la clarividència, i la posta en escena és la voluntat de relació silent amb el món i els seus habitants.
Pilar Bonet, crítica d'art i professora d'art contemporani a la Universitat de Barcelona.
Visita guiada a càrrec d’Eve Ariza i el comissariat.Divendres 18 i dimarts 29 de novembre a les 19.30 h
Taller artístic FOCUS a càrrec d’Eve Ariza.Dissabte 26 de novembre a les 10.30 h
Mitjançant la terra, tractarem el focus entenent-ho com el punt on es produeix una cosa i des d’on es va estenent.
Visites guiades per a escolars, particulars i grups.
L’exposició presenta l’esperit exuberant de Victor Vasarely, artista plàstic francès d’origen hongarès (Pécs, 1906 - París, 1997), considerat el pare de l’art òptic. Els comissaris de l’exposició, Henry Périer, crític d’art, i Pierre Vasarely, president de la Fundació Vasarely, treuen a la llum l’obra d’aquest immens creador, l’evolució de les seves recerques i el virtuosisme del seu gest. A través de més de seixanta obres es revelen diverses facetes de la seva producció, des del grafisme publicitari dels inicis fins a les estructures còsmiques que marquen l’apogeu dels seus experiments cinètics. Totes se centren en un art accessible per a tothom i en la utopia d’una societat impregnada d’art. Així doncs, al llarg de les sales i els temes, (re)descobrirem un artista fonamental dels anys 1960 i 1970, l’art del qual continua present avui en la cultura popular.Horaris excepcionals durant la Fira d’Andorra la Vella: divendres 21 i dissabte 22, d’11 a 21 h, i diumenge 23, d’11 a 20 h.
Un espai obert a tothom, especialment als que vulguin atansar-se al món de la literatura a través de l’art o a l’art a través de la literatura.
Club de lectura, una porta d’entrada a l’Art, a través d’una selecció d’obres de diferents procedències.
Apropeu-vos a comentar i compartir aquestes lectures!PROGRAMACIÓ
Dimecres 14 de setembre de 2022 Fortuny de Pere Gimferrer
En uns escenaris bells i prestigiosos -sobretot Venècia, Viena i Paris-, i al llarg d'un període que abasta des del segle XIX fins avui, desfila una successió d'estampes al bell mig de les quals hi ha una família d'artistes. Una tènue i suggestiva història de l’art i de records íntims.
Dimecres 12 d’octubre de 2022 La dama de l’unicorn de Tracy Chevalier
La novel·la es centra en una obra d’art real, els tapissos de finals del segle XV de La dama i l’unicorn, dels quals es desconeix l’autoria i el significat: sis tapissos que el noble Jean Le Viste encarrega dissenyar al pintor Nicolas des Innocents, que farà d’enllaç entre París i Brussel·les, on la família De la Chapelle teixirà els tapissos.
Dimecres 9 de novembre de 2022 El lector de Bernard Schlink
Michael Berg, un noi de quinze anys amb problemes de salut, coneix un dia a la Hanna, una dona madura de més de trenta anys, amb qui inicia una relació amorosa a través de la lectura en veu alta de fragments de Schiller, Goethe, Tolstoi o Dickens.Anys després, es retroben en un tribunal: Michael ara és advocat, i ella està acusada d’un crim del passat. Per a ell aquest passat obscur és una sorpresa, però, amb tot, continuarà fent-li de lector, però amb cintes magnetofòniques que li envia a la presó.
Dimecres 11 de gener de 2023 Art de Yasmina Reza
La compra d’un quadre compromet l’amistat dels tres protagonistes. L’autora se serveix de la controvèrsia generada per l’art contemporani, sovint incomprensible, per fer que els personatges es plantegin el perquè de la seva pròpia amistat. Disfressada de comèdia, l’obra amaga “una enorme foscor”.
Dimecres 8 de febrer de 2023 Amor a l’art de Tània JusteUna història d’emancipació femenina i de reivindicació de la dona creadora en el món de l’art a partir de les trajectòries de dues dones de diferents contextos històrics: la Valèria, artista catalana que s’aventura en el París dels anys 20 i l’Olívia, una jove a punt de llicenciar-se en història de l’art.
Dimecres 8 de març de 2023 Els dos remordiments de Claude Monet de Michel Bernard
Bernard veu i escolta la pintura i la vida de Monet: des dels remordiments personals que l’acompanyen en uns temps tràgics a la passió universal per la bellesa, passant pel relat precís d’una generació que va inventar una nova manera de copsar el món. És un cant a la força de l’amistat i l’amor, en sintonia amb el poder evocador de l’art, sense oblidar els poderosos contratemps de la fortuna.
Dimecres 12 d’abril de 2023 La luz es más antigua que el amor de Ricardo Menéndez-Salmón
Una novel·la en tres temps. El trecento, amb un pintor imaginari a qui el poder eclesiàstic obliga a destruir la seva blasfema Verge barbuda. La negra depressió que portarà al nord-americà Mark Rothko a treure's la vida el 1970. I l’11 de setembre del 2001, en la bogeria autoimposada que porta a un pintor rus a devorar els seus quadres.
Dimecres 10 de maig de 2023 L’obra mestra desconeguda d’Honoré de Balzac
Aparegut per primer cop el 1831, és un petit llibre de culte. Si bé sempre se li ha concedit l’estima popular, ha estat, a més, un punt de referència vivíssim per als pintors. Cézanne el va tenir com a llibre de capçalera, i hi va fer nombroses anotacions als marges, mentre que Picasso, fascinat, li va dedicar una sèrie d’aiguaforts. I, a més a més, és una història d’amor...
T’has trobat algun cop que la foto que has fet no reflecteix el que has vist? I no saps com fer-ho? APUNTA’T a la nostra sortida! Les sortides tindran una durada de tres hores, durant les quals la professora del taller de fotografia et proposarà reptes i respondrà els teus dubtes.
Pots apuntar-te a una o més sortides, a les que vulguis!
Dimecres de 10 a 13 h
– 5 d’octubre del 2022. Aprenem a mirar! Composició
- 30 de novembre del 2022. Ens familiaritzem amb la càmera. Programes semiautomàtics
- 15 de febrer del 2023. Aprenem a fotografiar l’aigua! Velocitat
- 26 d’abril del 2023. Aprenem a realçar el subjecte! Profunditat de camp
- 7 de juny del 2023. Aprenem a captar el paisatge! Macrofotografia
Aquest és el teu curs! Aprendràs, de la mà d’Àlex Tena, a filmar amb la càmera digital i fer-ne després l’edició i la post-producció.
T’esperem a partir del 14 d’octubre, tots els divendres, de 19 a 21 h, a l’Escola d’art d’Andorra la Vella.
(No es requereixen coneixements previs de fotografia.)
Petites sessions creades per a gaudir jugant amb la llum i el material sensible, que ens premetran crear imatges/dibuixos llum. Ens iniciarem amb els quimigrames, continuarem amb els fotogrames amb la Cianotípia(tècnica fotogràfica del s.XIX), la fotografia estenopeica per fer fotografies amb una caixa de patates i el lightpainting.
Ja tens els conceptes bàsics en la fotografia i vols avançar....
Aquest segon curs és de perfeccionament, per repassar els conceptes adquirits i endinsar-nos en el coneixement de la llum (natural i artificial) per treballar la natura morta i la figura humana. Molts exercicis pràctics i sortides fora de l’aula per treballar la fotografia nocturna i el nu.
T’animes?
Ja tens els conceptes bàsics en la fotografia i vols avançar....
Aquest segon curs és de perfeccionament, per repassar els conceptes adquirits i endinsar-nos en el coneixement de la llum (natural i artificial) per treballar la natura morta i la figura humana. Molts exercicis pràctics i sortides fora de l’aula per treballar la fotografia nocturna i el nu.
T’animes?
La mostra temporal amb què s’estrena el museu, 'La dona i la bicicleta', explica com aquest invent va ser un símbol i també un camp de batalla per lluitar primer per a l’emancipació femenina i, actualment, cap a la igualtat entre dones i homes.
Tretze relats de dones ciclistes de tots els temps il·lustren petits grans moments de la relació de la dona amb les dos rodes des de finals del segle XIX fins als nostres dies. I d’utilitzar la bici com a eina per escapar del control de marits i pares, a lluitar per la igualtat en el ciclisme professional.