La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, participa aquesta setmana en la cimera Culture Summit que té lloc fins demà a Abu Dhabi i que reuneix experts del món cultural, arquitectes, enginyers, creadors de contingut, polítics i artistes. Un dels temes que s’han abordat és la intel·ligència artificial i com aquesta ajuda a donar a conèixer la cultura. Durant el seu parlament, Bonell ha incidit en la importància d’usar la intel·ligència artificial (IA) com a eina per donar suport a la cultura, no per substituir-la, i per ser “un amplificador i un protector de la nostra cultura”.

La titular de Cultura ha destacat que la clau rau en l’ètica i en l’ús participatiu de la IA, en el que cal que involucrar experts locals, artistes, lingüistes, historiadors, i joves en el procés d’incorporar la IA en la tasca cultual. També ha detallat que un ús correcte de la tecnologia permet la recopilació, la classificació, la protecció i la difusió del patrimoni cultural i lingüístic.

De fet, segons ha recordat Bonell, el Govern té la voluntat d’integrar la intel·ligència artificial a les seves accions de forma ètica i responsable, és per aquest motiu que l’Executiu va signar el Conveni del Consell d’Europa sobre IA, el primer tractat internacional que busca regular aquesta tecnologia respectant els drets fonamentals i el patrimoni cultural.

“La identitat cultural d’Andorra està estretament vinculada a la tradició i a la preservació de la llengua, per això, el Principat està explorant vies per com integrar la IA de forma respectuosa i beneficiosa per la identitat cultural”, ha assegurat Mònica Bonell.

Una altra iniciativa de l’ús de la IA al camp cultural que s’està desenvolupant des del ministeri de Cultura, Joventut i Esports és la implementació de la digitalització en 3D en el llegat cultural d’edificis, a través de tècniques com la fotogrametria i l’escaneig làser, les quals permeten una documentació precisa, facilita la conservació i ofereixen noves formes de difusió educativa i turística.

Finalment, Bonell ha ressaltat que, a través de la residència Faber Andorra, s’acullen artistes i investigadors que treballen en la intersecció de la cultura, l’idioma i la tecnologia. De fet, un dels residents d’aquest any és un expert en IA aplicat a la creació cultural.

Aquesta trobada és l’avantsala de la cimera Mondiacult, la conferència mundial més important sobre política cultural que organitza la Unesco, que tindrà lloc del 29 de setembre a l’1 d’octubre a Barcelona. Aquesta cimera és l’esdeveniment en el qual prenen part els 194 estats membres de la Unesco que defineixen junts l’agenda mundial per la cultura.