Potser no és la data ideal,  d’acord, perquè editors i llibreters creuen –erròniament,  però és impossible fer-los canviar d’opinió, sembla– que l’estiu és verí per a les presentacions i per a les novetats. Però per una vegada, i sense que serveixi de precedent, La Trenca s’ha oblidat d’aquest prejudici i aprofita que Colm Tóibín (Enniscorthy, Irlanda, 1955) passa uns dies a la localitat pallaresa de Farrerea, que ve a ser com la seva segona casa (o tercera) per presentar-ne Long Island, que no és ben bé una seqüela, sinó una digníssima continuació, segons la crítica, de Brooklyn, publicada el 2012 i que tres anys després va merèixer els honors de la pantalla gran en una adaptació dirigida per John Crowley i protagonitzada per Saoirse Ronan.

Tóibín reprèn a Long Island la vida d’Eilis Lacey, vint anys  després d’instal·lar-se a Nova York. S’ha casat amb Tony Fiorello, un lampista (!) italoamericà, té dos fills adolescents i una vida estable i aparentment ordenada. Fins que algú truca a la porta de casa: un desconegut que li diu que el marit lampista ha deixat embarassada la seva dona i que quan la criatura neixi se la portarà al figura del Tony perquè l’aculli. I compleix. Eilis no ho veu clar, decideix posar temporalment un oceà de distància i amb l’excusa que la seva mare fa 80 anys torna a Enniscorthy, que d’altra banda no té res a veure amb la que ella havia deixat enrere als anys 70. Naturalment, a banda de la mare hi retroba una antiga amiga, Nancy,  i un antic amor, Jim. Tornar a Nova York ja no serà tan evident com semblava al principi.

Tóibín és un dels grans escriptors irlandesos del moment, amb casa al Pallars i un passat català –va viure a Barcelona entre el 1975 i el 1978– que va deixar petja en la seva primera novel·la, The South (1990), el llibre de viatges Homenatge a Barcelona (1990) i el relat Estiu del 1938, publicat el 2016 per Salòria i que explora les ferides de la Guerra Civil a la Pobla de Segur, ni més ni menys. 

No tenim gaire sovint l’oportunitat d’assistir en viu a la presentació d’una figura literària de talla mundial. I per si no n’hi havia prou, acompanyat per Albert Villaró. Ja es poden marcar la data en vermell al calendari: el 7 d’agost, a La Trenca.