Els llibres andorrans han estat els grans protagonistes de Sant Jordi amb més força encara que en anys anteriors i amb tres grans protagonistes: Frank Garcia (Làser), Eva Arasa (L’ànima separada del cos) i Joan Peruga (Sentinella). Els segueix Albert Pujal i Val de norra, “una sorpresa”, en paraules de la llibretera Haydée Vila (La Trenca).
Làser s’ha exhaurit; Eva Arasa, que ha signat molts exemplars, explicava les dificultats per fer dedicatòries originals, mentre que Peruga n’ha signat per companys que havien fet diàlisi amb la seva esposa. L’escriptor ja està immers en un nou projecte que tanca amb un “ja t’explicaré”, perquè Sant Jordi és un dia de present, per gaudir-lo, i no pas de futur.
Per Oliver Vergés (Anem) “el llibre andorrà cada cop es ven més i es consolida per Sant Jordi”. Entre els més venuts també hi ha Un any de la nostra vida, editat per una emocionada Fabiola Sofia Masegosa, “perquè estic complint el somni del Xavi Fernández de publicar el seu llibre”. El Sinquede, mort l’any passat, va abocar en l’obra de teatre estrenada el 2013 a Les Fontetes la seva passió absoluta pels escenaris.
Una altra novetat i amb satisfacció era la de Mariona Bessa, que tornava per Sant Jordi amb L’ascens dels rebels després de l’experiència amb Plomet, un trencalòs especial. “Sempre és un motiu d’alegria ser aquí amb la resta d’autors”, ha dit.
Al contrari de Bessa, era el primer Sant Jordi per al curador de La fi del renegat, Andreu Bosch, doctor en filologia catalana i agraït amb Marinada Edicions per haver-li publicat el volum de Marian Vayreda, que va ser un avançat a la seva època en qüestions de creativitat literària. “Ser aquí és un plaer”, ha assenyalat Bosch.
A banda de les vendes, les perspectives de futur per a la literatura andorrana són d’allò més bones. Si més no, el cap de Govern, Xavier Espot, ha garantit el compromís de l’Executiu de donar suport al sector literari i editorial del país “perquè es pugui internacionalitzar”.
Espot, que ha estat acompanyat durant la seva visita a la fira de Sant Jordi a Andorra la Vella per la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, ha recordat que enguany s’han atorgat uns 100.000 euros en subvencions diverses i dotació de premis literaris i ha assegurat que “no ens plantegem de cap de les maneres reduir aquesta aportació”. De fet, s'ha mostrat molt satisfet del “bon moment” que viu el sector, que encarava la jornada amb una vintena de novetats d’autors o editorials andorranes.
Aquest any i per les obres a la plaça del Poble, les parades s'han instal·lat a la plaça de la Rotonda. La cònsol menor d’Andorra la Vella, Olalla Losada, ha afirmat que “la nostra idea era fer poble, trobar un lloc acollidor i, de moment, el que estem respirant aquí és que la gent està contenta amb la ubicació. La gent s’ha trobat acollida a la plaça de la Rotonda, no és un lloc desangelat”. Malgrat això, l’any vinent la celebració tornarà a la plaça del Poble.
A Sant Julià de Lòria, les parades s'han ubicat a la plaça Laurèdia. Allà, la cònsol menor, Sofia Cortesao, ha fet esment a l’associacionisme: “és el que ens caracteritza i és un reflex del fet que som a Sant Julià, que som gent que fem poble i intentem ajudar la resta”.
A la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany, la cònsol major, Rosa Gili, ha subratllat la importància de Sant Jordi “com un dia important per a la cultura, per a la cohesió popular, per retrobar-nos, comprar llibres d’autors andorrans o de fora, tots són benvinguts. La flor, la rosa... és un dia molt bonic”.
Roc Casagran i Estel Solé, entre els forans
Dos premis, dues novel·les unides pel dolor, les de Roc Casagran i Estel Solé, han estat les més venudes entre els autors forans. Casagran va guanyar el premi Sant Jordi amb Somiàvem una illa, una carta que la Carla escriu a la seva parella en plena crisi existencial. Roc Casagran va definir la novel·la com “un crit d’amor i un crit d’auxili” que parla d’illes “que l’ajuden a entendre i a fer-se entendre”. Estel Solé es va emportar el Premi Ramon Llull per Aquest tros de vida. La història se centra en la vida d’una científica ambiciosa que malda per conciliar les fites laborals amb la criança. Quan és dalt de tot de l’escala de les il·lusions, un parell de sotracs vitals la fan tornar a la graella de sortida.
Un altre llibre que ha tingut bona acollida a Andorra per Sant Jordi ha estat el darrer de l’economista Xavier Sala-Martín, Entre el paradís i l’apocalipsi. L’economia de la intel·ligència artificial. Altres autors destacats han estat Dolores Redondo, Xavier Bosch o el papa Francesc amb Esperança, unes memòries emotives i molt humanes, commovedores i plenes d’humor.