Al Museu Carmen Thyssen Andorra li queda un curs i mig a l’hotel Valira d’Escaldes, que n’ha sigut la seu des que va obrir al públic, el febrer del 2017. L’objectiu de la pinacoteca és traslladar-se a l’espai tecnològic de l’edifici Node, la futura seu d’Andorra Telecom, a la part baixa de l’avinguda de Meritxell de la capital, el juny del 2026, quan està previst que s’inaugurin les instal·lacions de la parapública. El Thyssen n’ocuparà part de la planta baixa i les dues sales del soterrani, que sumen conjuntament prop de 700 metres quadrats i que el projecte del Node destinava inicialment a un centre d’arts digitals que mai no es va arribar a concretar. Amb el nou inquilí l’espai no perdrà aquesta vocació tecnològica perquè la intenció del conservador general de la col·lecció Carmen Thyssen, Guillermo Cervera, és compaginar la sala d’exposicions analògica amb aquest nou espai consagrat a les noves tecnologies aplicades al món de l’art.
El projecte, segons confirma el mateix Cervera, compta naturalment amb la complicitat d’Andorra Telecom, que resol els continguts del centre d’arts digitals i s’associa a una marca de prestigi com és el Thyssen, i està en una fase tan avançada que l’acord –de moment, verbal– serà amb tota probabilitat formalitzat en la pròxima reunió de la Fundació Museand, que tindrà lloc el 3 de desembre. La iniciativa va partir de Cervera, compta amb el vistiplau del Govern –recordin que la ministra de Cultura és la presidenta del patronat del Thyssen– i es va començar a gestar fa un any. El conveni vigent, a quatre mans entre la Fundació Museand, el Govern, el Comú d’Escaldes i la propietat del Valira, expira el 31 de desembre del 2027, i calia començar a afrontar-ne la renovació. Cervera hi va veure l’ocasió de fer un salt endavant: l’espai del Node triplica la superfície disponible a la planta baixa del Valira i es troba en una ubicació privilegiada, al rovell de l’ou de l’eix comercial. Andorra Telecom de seguida ho va veure i el ministeri també ha beneït l’operació. Falta per saber la reacció de la cònsol d’Escaldes, que veurà marxar un inquilí que aportava molt de valor afegit a la part alta de Carlemany i que era una de les potes clau del Projecte Caldes, aquesta mena de clúster artístic i cultural que formava –i que encara forma– amb el CAEE, l’Espai Caldes i la intervenció de Javier Balmaseda al passeig del riu i la placeta del Madriu.
A Escaldes l’operació li permetria estalviar-se els 9.000 euros que abona mensualment en concepte de lloguer de la planta baixa del Valira. Respecte al trasllat al Node, falten també per concretar serrells, com ara si el Thyssen haurà de pagar (o no) una renda a Andorra Telecom per ocupar-ne el soterrani, qui se’n faria càrrec, si finalment l’ha d’abonar –al Valira era el Comú d’Escaldes, ja ho hem vist– i el termini de l’acord –el que es va firmar el 2016 i va entrar en vigor l’1 de gener del 2017 era per a deu anys.
Si s’acaba confirmant, la pròxima exposició serà la novena i última al Valira. Segons Cervera, es podria allargar fins a mitjans del 2026, de manera que la desena ja obriria al Node. El nou Thyssen en colonitzarà com ja s’ha dit la planta baixa i el soterrani. A la planta baixa s’hi instal·laran la recepció, la sala d’activitats i els serveis generals, i l’espai expositiu anirà al -1. S’hi han previst dues sales, una de 200 metres quadrats que es destinarà a l’exposició analògica i una altra de 400, per a la digital. En total, prop de 700 metres quadrats que gairebé tripliquen la superfície actual al Valira i que donen una idea de les possibilitats de la nova ubicació. Una vegada el patronat hagi estat oficialment informat del projecte, començarà una nova fase per concretar-ne amb Andorra Telecom els detalls.
Cervera confia a conservar les condicions actuals –el Govern hi injecta cada curs 450.000 euros a compte dels pressupostos, lloguer de banda– i el cert és que tant ell com la resta de parts implicades ho tenen molt coll avall. Però, i si no arriba a bon port, aquesta mena de win-win? Renovaria el Thyssen al Valira? Doncs sí, assegura, amb resignació. Però ara que ja veu en l’horitzó el que fa un any va començar gairebé com una quimera, no s’imagina cap altre escenari: el Node és el futur del Thyssen, per ubicació, per prestacions i per projecció. I això voldrà dir que molt probablement tindrem Thyssen per a deu anys més. Quina estupenda manera de començar el dimecres, oi?