En Michel sortia ben content amb la seva bossa i amb dos exemplars de Làser, la primera novel·la de Frank Garcia. Un en francès i l’altre en català. Garcia escriu en la llengua del país veí del nord i Dúnia Ambatlle, professora ja jubilada del Lycée Comte de Foix, s’ha ocupat de la traducció al català.
Món complicat, el de la traducció, que suscita una tertúlia improvisada al bell mig de la plaça Laurèdia de Sant Julià de Lòria amb Marc Cortés i David Gálvez. També signen llibres però no al ritme de Garcia. Ja va quedar demostrat en la presentació del seu llibre a Escaldes-Engordany que seria un èxit. La biblioteca comunal es va omplir de gom a gom amb presència del cap de Govern, Xavier Espot.
FENOMEN SOCIOLÒGIC
Això de Làser i de Garcia supera l’àmbit literari per entrar en el fenomen sociològic. Com a mostra aquest migdia, a la plaça de la Rotonda, a Andorra la Vella, al cor de la celebració.
Deu, dotze, quinze persones esperaven la firma del doctor hepatogastroenteròleg. La majoria pacients. “És un bon metge, una bona persona i a més escriu”, explica una dona. Però també n’hi ha que han coincidit amb ell al sistema educatiu francès, que coneixen els pares, els germans o que hi tenen vincles escaldencs.
Un home recorda que havia jugat a tennis amb el pare del Frank però hi ha coincidència en la seva feina com a metge. Per això a Làser els protagonistes són metges, la Chloe, dermatopatologista, i el Paul, cardiòleg, que, després d’un viatge a Nova York, es veuen immersos en una investigació policial oberta arran de dos robatoris. La presència de la màfia russa serà rellevant i fins aquí podem explicar.
L’argument de Làser sorgeix d’una experiència real de Garcia, viscuda en primera persona. El metge, però, no l’ha volgut revelar. Sempre ha comentat que tot deriva d’un fet “molt curiós i preocupant”, un fet que “va quedar en un no-res”, per sort.
ESTIL CINEMATOGRÀFIC
És un argument que podria donar per a una pel·lícula a l’estil del Roman Polanski de Frenètic, ja que hi té molts elements en comú. Al film, l’assistència a una conferència brinda al doctor Richard Walken i a la seva dona l’oportunitat de reviure la seva lluna de mel. Però només instal·lar-se a l’habitació de l’hotel, la seva dona desapareix misteriosament. Tot sol, en un país desconegut i amb un idioma que ignora, Walken la buscarà desesperadament.
Làser també té reminiscències de La pífia de Greg Coonan, on Ben Brennan, corredor de borsa estrella de Solarbanc, fa la impressió de tenir-ho tot. Però aquesta situació idíl·lica trontolla quan deixa oberta una important operació financera al llarg d’un cap de setmana durant el qual té lloc un esdeveniment imprevisible que distorsiona els mercats financers. Per acabar d’empitjorar-ho, Ben ha comès una pífia, el tecleig accidental d’un zero extra que multiplica per deu el valor de l’operació, fet que provoca unes pèrdues enormes al banc i amenaça d’enfonsar-lo.
A banda del llibre de Frank Garcia i en clau de novel·la negra andorrana, cal destacar el llibre d’Eva Arasa: una investigació que té com a centre l’escola i un cas d’assetjament. Amb el llibre L’ànima separada del cos, l’autora explora diferents personalitats trencades per la vida.
De fet, la sabadellenca Eva Arasa ha estat una altra de les triomfadores d’aquest Sant Jordi 2025, sense pacients però amb molts lectors impacients cada cop que publica un llibre.
Rosa i llibre de segona mà
Algunes parades proposaven la rosa i un llibre de segona mà al mòdic preu de cinc o sis euros, i el comprador se’n podia endur des d’un exemplar del Cor de les tenebres de Conrad a alguna obra de Víctor M. Amela. Buscant i rebuscant es podien trobar alguns exemplars curiosos com Los rojos ganaron la guerra de Vizcaíno Casas o Conversaciones de física con mi perro, No culpes al karma de lo que te pasa por gilipollas i els inefables llibres d’autoajuda que més aviat semblen d’autotortura, amb individus que expliquen la seva vida.