Aquest cap de setmana, el 3 i 4 de maig, se celebra la tercera edició de la Diada de la Ruta del Ferro als Pirineus. El tema escollit per enguany és “l'arquitectura del ferro i el ferro en l'arquitectura”, el qual centra les activitats organitzades pels trenta-quatre recursos culturals de la Ruta del Ferro als Pirineus, que inclou, a banda d’Andorra, els territoris de l’Arieja, el Canigó, Catalunya, Nay, Guipúscoa i Biscaia.
A Andorra, la Diada és organitzada pel Ministeri de Cultura, Joventut i Esports del Govern, el Comú d’Ordino i la Comissió de Gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Els recursos culturals andorrans associats a la Ruta al Ferro són la Farga Rossell, la Ruta del ferro a Ordino i l’Itinerari siderúrgic de la Vall del Madriu-Perafita-Claror i la coordinació transnacional és assegurada pel Departament de Patrimoni Cultural. Al llarg del cap de setmana, es podrà visitar una exposició efímera i gaudir de diverses activitats i visites culturals en aquests espais.
La jornada del dissabte s’iniciarà, a les 11 hores, amb la proposta d’itinerari “Descobrim el ferro d’Ordino” per descobrir els testimonis del passat siderúrgic existents als carrers del poble. Per la tarda, a les 16 h, els participants podran formar part de l’activitat d’Escape “La mina, la trobaràs”, davant l’església de Llorts.
A més, amb l’objectiu de mostrar la diversitat de la Ruta i dels usos del metall, al Museu Areny Plandolit es presentarà l’exhibició efímera “Desperta Ferro”, que es podrà visitar al jardí històric de les 11 a les 13 hores i de les 16 a les 18 hores, amb música i degustació d'embotits tradicionals.
L’endemà, diumenge, s’oferirà una visita guiada d’un dia per l’Itinerari siderúrgic de la Vall del Madriu que inclou el Circuit d’Interpretació de la farga del Madriu a Escaldes-Engordany, la restauració de la qual es va enllestir a l’agost del 2024 i la senyalització s’ha acabat d’instal·lar amb la fosa de les darreres neus del 2025.
Finalment, durant tot aquest cap de setmana estarà en marxa el segon concurs de fotografia de la Ruta que tracta la mateixa temàtica, a través d’Instagram.
Totes les visites són gratuïtes però l’aforament és limitat. S’ha de reservar prèviament: per l’itinerari i el joc del dissabte a Ordino trucant al 878 173 o a l’adreça ot@ordino.ad; i per l’excursió del diumenge al Madriu, cal reservar al 823 000, al WhatsApp 344 311 o a l’adreça portal@madriu-perafita-claror.ad.
L’objectiu de l’aliança transpirinenca és donar a conèixer el patrimoni del ferro, des del pont Transbordador de Portugalete de Biscaia, que és patrimoni de la humanitat, fins a les mines de Pinosa situades al massís del Canigó.
Enguany, la celebració de la Diada de la Ruta al Ferro als Pirineus coincideix amb la renovació de la certificació de la ruta com a Itinerari Cultural del Consell d'Europa, existent des del 2004, un esdeveniment que se celebrarà durant aquest 2025, a través de diferents accions, al País Basc, Aquitània, Occitània, així com Andorra i Catalunya.