Hi ha altres mons, però estan en aquest. Se’n recorden, oi, d’aquestes sàvies paraules de Paul Éluard? Doncs permetran que les tunegem: “Hi havia altres Sant Jordis, afortunadament, i ja els tenim aquí”. Per fi, hi podríem afegir. Perquè no cal esperar al 23 d’abril per desfilar com xaiets a la plaça del Poble –o aquest any, a la Rotonda– com si no hi hagués demà i com si no hi hagués més dies. De fet, en conec més d’un que compra llibres qualsevol dia de l’any excepte per Sant Jordi, au. I no per dur la contrària, no, sinó perquè, com sap qualsevol que trepitgi la llibreria més d’una vegada a l’any, el 23 d’abril deu ser el pitjor dia per comprar un llibre. Una altra cosa són les piles de productes de paper i tinta que semblen llibres però que no ho són i que aquests dies inunden les poselles. Aquest any n’hi ha un –d’autor mediàtic i simpatiquíssim, això sí, i d’editorial amb pedigrí literari– que es titula El llibre de Sant Jordi, “una novel·la ludocriminal que és també un retrat satíric del món literari”, segons la solapa. Deu ser perquè el lector no es despisti: si no sap quin triar, sempre pot demanar aquest i avall. Total, què més dóna, si tampoc no el llegirà!?
Doncs sembla que els comuns de Canillo i d’Encamp han llegit la ment del meu amic i han desestacionalitzat aquest Sant Jordi. Dintre d’un ordre, és clar. Com? Amb un invent tan senzill com avançar el Dia del llibre un parell de setmanes, i convocar autors, editors, lectors i culturetes en general a una roda de presentacions i firmes, que sempre animen les vendes. La primera a tirar la pedra serà Canillo, que ha programat sota el molt imaginatiu títol de Un món de lletres no una, sinó quatre jornades seguides, del 7 al 10 d’abril, amb taules rodones, presentacions estrictes i lectures. Una intensíssima agenda que arrencaran Jordi Casamajor, amb (Consideracions sobre l’art rupestre i Simbologia i pensament màgic del Pirineu), Cerni Pol (Vivències d’un canillenc, que no són les seves, sinó les del padrí, Jaume Rossa) i David Sanz (Interiors, els poemes musicats de Natàlia Solà). Això serà el 7 d’abril a Museu de la Moto. L’endemà, i en aquest mateix escenari, Frank Garcia (Làser), Josep Maria Mangot (L’illa en flames) i Santi Casas (13), amb torna poètica, la d’Arnau Pérez Orobitg (Xant de cabrota). El 9 d’abril, a la biblioteca comunal, vetllada juvenil amb Mariona Bessa (L’ascens dels rebels) i Laura Casanovas (Les estrelles de Lilith). I per acabar, el 10 d’abril i de nou al Museu de la Moto, Joan Peruga, amb Sentinella; Eva Arasa L’ànima separada del cos, i l’editor de Trotalibros, Jan Arimany, amb la seva última criatura, Pregoneu-ho als quatre vents, de James Baldwin.
Això, pel que fa a Canillo. Però és que Encamp prendrà la setmana següent el relleu amb una concorreguda taula rodona (i posterior firma de llibres). Atenció a la nòmina: Marc Cortès (Colls d’ampolla), Fabiola Masegosa (Un any de la nostra vida) i de nou, Arimany, Garcia i Casamajor.
I si no en tenen prou, passin per La Trenca, per on desfilaran Joe Llorente (Gento, 7 d’abril) i Mariona Bessa, l’endemà. I com que no s’acaba el món per Sant Jordi, guardin esma (i dinerons) per a Cor furtiu, la monumental biografia de Josep Pla (Xavier Pla, 8 de maig), Rafael Vallbona (Tardes al Bellamar, 14 de maig), Ester Invernon (Dins del teu record, 12 de juny).