Porta el molt sonor nom d’Arc Patrimonial, consisteix en una ruta que uneix a peu onze dels monuments de Santa Coloma i existeix des del 2016, però el més probable és que no n’hagin sentit a parlar fins avui. O que si alguna vegada ho van saber se n’hagin oblidat. Va ser en el seu moment una bona idea, però el temps, i potser certa desídia, l’havien convertit en una relíquia que es limitava al rètol de l’aparcament de l’Espai Columba i als senyals que acompanyen cadascun dels monuments, des de la Balma de la Margineda fins al pont de Madrid, del roc d’Enclar al mateix Espai Columba, de la Torre dels Russos al jaciment de la Roureda de la Margineda: 12.000 anys d’història concentrats en onze etapes que efectivament tracen sobre el mapa una mena d’arc a la zona sud de la parròquia.
El cas és que el Comú hi continua creient, en aquest arc, i que per això mateix ha convocat un concurs per recollir idees que li permetin rellançar aquesta ruta. Oficialment l’ha denominat Pla estratègic i d’oportunitat. La idea és partir de l’essència de l’arc ja existent –és a dir, l’itinerari a peu a través del patrimoni arquitectònic i arqueològic de Santa Coloma– i dotar els monuments d’un fil conductor, d’un relat conjunt, més enllà del que sabem de cadascun d’ells individualment. En tres fases que es posen avui mateix a licitació: la primera, la contextualització històrica de cada monument; la segona, elaborar un procés consultiu que presti especial atenció a veïns, entitats, associacions i administracions perquè –diu la cònsol menor, Olalla Losada– “ells són els que millor coneixen el territori”; i la tercera, revisar i si cal ampliar la nòmina de monuments que han de figurar a l’arc, definir les infraestructures que caldran per potenciar la ruta –potser un centre d’interpretació, diu el cap de Cultura, Jan Cartes–, renovar la senyalística, millorar l’accessibilitat adaptant-la a cada tipus de visitant, i estimar el cost de tot el projecte així com el manteniment de l’itinerari durant un any. El pla s’anirà adjudicant per fases –la primera, a 60 dies, la segona, a 140, i la tercera, a 260– amb l’objectiu que el febrer del 2016 es pugui començar a executar. Un document amb les accions per desplegar el projecte de manera “coherent i sostenible”, que identifiqui les necessitats d’actuació dels espais, en determini el manteniment i en prevegi inciatives de dinamització.
La cònsol vol tenir tancada una partida per a aquest projecte al pressupost de l’any que ve. L’Arc Patrimonial inclou quatre Béns d’Interès Cultural i tres dels dotze monuments que formen part de la candidatura dels testimonis de la construcció del Coprincipat a patrimoni mundial.