L’anís gebrat és una beguda alcohòlica tradicional que es caracteritza pel seu sabor dolç i l’alt contingut alcohòlic, elaborat a partir de llavors d’anís, sucre i aigua. Aquesta beguda ha estat, al llarg dels anys, una part fonamental de les celebracions locals. El procés d’elaboració implica diversos passos que s’han mantingut relativament constants al llarg del temps, tot i que cada família pot tenir les seves variacions. Aquest coneixement s’ha transmès de generació en generació de manera oral, formant part d’una tradició que enriqueix la cultura familiar i comunitària.

La producció de licors casolans era comuna en moltes famílies rurals, no només com a beuratge per a celebracions, sinó també com a opció complementària a l’economia de la llar. La recepta d’aquesta beguda és un pessic d’història social andorrana, present en el receptari familiar de la casa Cintet d’Andorra la Vella (vegeu-ne la imatge). El fons familiar és consultable des del 2018 a l’Arxiu Nacional d’Andorra gràcies a la generosa cessió del senyor Ramon Rossell Mas.

Aquesta peça forma part d’un conjunt de 5.798 documents que ofereixen una visió detallada i rica de la història de la família Cintet, des de l’any 1738 fins al 1979, i és un testimoni preciós de la vida familiar i patrimonial que s’entrelligava amb les activitats comercials. El fons destaca pel seu volum de documentació comercial i inclou correspondència, registres familiars, actes notarials i documents judicials, que ens permeten apreciar els pensaments i costums dels caps de casa, així com les seves interaccions amb altres famílies i institucions.

La cessió del fons a l’Arxiu Nacional no només preserva un important llegat històric, sinó que també proporciona una valuosa font d’informació per a futurs investigadors. Aquesta col·lecció ens ajuda a entendre millor els mecanismes econòmics, socials i culturals que van donar forma al Principat d’Andorra entre els segles XVIII i XX. 

Recentment, l’investigador Daniel Fité Erill ha realitzat el primer estudi sobre el fons, titulat Casa Cintet (1854-1945): una primera aproximació al fons comercial de casa Cintet, que es publicarà pròximament. En aquesta investigació es destaquen les activitats comercials de la casa Cintet, que revelen una xarxa de contactes comercials que travessaven els Pirineus i s’estenien fins a centres comercials com Barcelona i Colònia. Aquestes relacions no només van permetre la supervivència de la família, sinó que també van contribuir al desenvolupament econòmic del Principat.

Un dels aspectes més rellevants de l’estudi és la importància de les xarxes de solidaritat familiar per establir contactes comercials i el paper de les comunitats d’immigrants andorrans, que facilitaven negocis i creaven llaços de suport essencials. Un altre aspecte destacat és la capacitat d’emprenedoria dels Cintet per aprofitar les oportunitats que oferien els canvis econòmics entre finals del segle XIX i principis del segle XX, ajustant-se a les noves realitats del mercat.

El canvi de moneda com a factor influent en les oportunitats comercials reflecteix un període de gran dinamisme i adaptació dels Cintet, coincident amb canvis importants en el sector manufacturer del país, amb la introducció de l’electricitat a principis del segle XX.

El fons documental de la casa Cintet és una finestra al passat d’Andorra, ja que revela les històries dels seus membres, que van contribuir a la construcció del país. A través dels seus documents, podem seguir les petjades de la família Cintet i veure com van navegar pels desafiaments dels temps canviants, teixint una xarxa comercial que va connectar Andorra amb el món.

Amb aquesta col·lecció, els investigadors poden desentranyar nous aspectes de la història andorrana, explorant les interconnexions entre economia, societat i cultura en un període de profundes transformacions. La disponibilitat d’aquest fons obre noves perspectives per a la recerca històrica, i els investigadors poden aprofundir en estudis sobre les relacions comercials i l’impacte de grans esdeveniments històrics en la vida quotidiana d’Andorra.

A més, la riquesa de dades sobre la vida quotidiana, els hàbits de consum i les pràctiques alimentàries ofereix una oportunitat única per explorar la història social del Principat. El fons de la casa Cintet és una joia documental que proporciona una visió inestimable de la història d’Andorra. És un recordatori del valor de preservar la nostra història i una invitació a continuar explorant les múltiples capes de la nostra herència cultural.