Torna el Sax Fest, aquest any –i ja en van dotze– una mica més tard de l’habitual, del 27 d’abril al 4 de maig. Amb uns guarismes que donen idea de la magnitud de l’invent que el saxfonista Efrem Roca es va treure de la màniga el 2014 i que ha anat creixent fins consolidar-se en el Top 3 del circuit mundial de l’especialtat: 192 concursants i tres centenars d’acreditacions procedents d’una trentena de països. Com és habitual, l’espanyola és la delegació més multitudinària (76) i la Xina, que va irrompre l’any passat amb la potència de què només és capaç el gegant oriental, s’ha afiançat a la segona plaça (40), seguida de França (29), Rússia, la gran potència del saxo i d’on provenen els guanyadors de les últimes edicions (23), els EUA (14) i el Japó (11).
La creu d’aquest fenomen global que és el Sax Fest és la discretíssima participació local: els nou concursanr de l’edició passada van ser un miratge, i aquest any seran dos – Aloi Asbert i Cristel Villaró–, i tots dos en la categoria Youth Competition. Seguirà sense haver-hi un representant nostre al Sax Solo, la categoria reina, a partir dels 18 anys. De fet, no n’hi ha hagut cap en els dotze anys d’història del Sax Fest. Roca li treu importància, ho atribueix al fet que la majoria d’estudiants deixen els estudis de música quan acaben el grau mitjà i entren a la universitat, i confia que els alumnes de pròximes promocions trenquin per fi aquest sostre de vidre. I té dos candidats clars, Pere González de Alaiza i Jana Escabias, tots dos alumnes seus, que ja han concursat en les categories inferiors del Sax Fest i amb intenció de cursar el grau superior.
Però del que no hi ha dubte és que el Sax Fest és efetivament un fenomen global. I més que ho serà amb iniciatives com els dos ambaixadors que el festival estrena aquesta edició: Mikhail Kazakov i Valentin Kovalev, guanyadors del Sax Solo el 2021 i el 2019 i que portaran el backstage del Sax Fest als més de 130.000 seguidors que tenen a les xarxes. Això, per començar, perquè Roca té molt clar que el futur és obrir una mena de franquícia del festival, i ja ha posa tl’ull en dues ciutats. Xineses, natralment: Shanghai i Harving, seu aquest any del congrés mundial de saxo.
Pel que fa al programa de concerts paral·lel a la competició, aquesta edició se n’han programat sis, un més que la passada i de nou amb novetats substancials. L’inaugural el protagonitzaran Dmitry Pinchuk i Sofiia Petrash guanyadors el 2024 del Sax Solo i de la Youth Competition, i que per primera vegada actuaran junts. Serà el 30 d’abril al Centre de Congressos, epicentre del festival, i li seguiran el quartet català Kebyart (28 d’abril), Hugo Affetouche & Tetralyre (28 d’abril), el Moscow Saxophone Quartet (1 de maig), l’ONCA, dirigida per a l’ocasió per Vincent David, el Mozart del saxo (1 de maig), la vetllada especial que oferiran dotze dels vint professors que participen al Sax Fest (3 de maig), i la gran final, amb entrega de premis i els Sax Awards (4 de maig).