Ja hi havien de desfilar el 2017, quan el Jambo era una criatureta de 4 anys. La cosa es va torçar a última hora –coses d’artistes– i han hagut de passar vuit anys, vuit, perquè els astres ens tornin a somriure. Els astres i també Oriol Vilella, que porta des d’aleshores perseguint-los. Al final se n’ha sortit –probablement per pesat ;)– i V Columna desfilarà el 13 de juny per la plaça Guillemó, l’escenari gran del Jambo, en el concert inaugural de la 12a edició del festival. Els dos supervivents de la formació original, David Micó i Xavier Llauradó, amb el reforç de Lluís Cartes i Òscar Llauradó. Serà, atenció, l’últim concert, el colofó a 40 anys d’una trajectòria gloriosa: V Columna va ser el 1990 la primera banda andosina a colar-se al hit parade de Los 40 Principales. Amb Por tu calle, que es va enfilar fins al número 22. Una fita que ningú més entre nosaltres ha ni tan sols ensumat des d’aleshores. S’entén que Vilella i com ell tants xavals que a l’època somiaven de dedicar-se a la cosa aquesta de la música, en quedés enlluernat i que 35 anys després encara els consideri, diu, “els meus ídols”.
Serà el toc retro i nostàlgic de la 12a edició del Jambo del 12 al 14 de juny al centre històric de la capital i Ramon Mirabet com a cap de cartell. El cantant barceloní va saltar el 2010 a la fama en enfilar-se al tercer lloc de La Nouvelle Star, l’Operación Triunfo de la televisió francesa, i debuta al Jambo amb nou disc, que es diu V i que no té res a veure amb la banda de Micó i companyia. Però el màxim orgull del Jambo és haver-se convertit en el principal aparador dels músics de casa, que tenen la porta del festival oberta de bat a bat. Aquesta edició seran dotze les bandes andosines que hi desfilaran, amb el debut de Patxi Leiva, que sembla mentida que sigui la primera vegada que actua al Jambo, i dos projectes nous de trinca i en què Vilella té dipositades altíssimes esperances: Furgas i Humo. La nòmina AND la completen Messing at 4, Zèfir Duo, Manuel Fernández, Waver, Andorra Gospel Cor, Isolda, Black & White Digital i Rokyo. Tot ells, recordin, amb repertori propi, repertori nou o disc acabat de sortir del forn, que són els tres requisits irrenunciables per accedir al cartell.
Al costat dels grups locals, un selecte grapat de talents emergents de l’escena internacional i que toquen tots els pals, des dels ritmes llatins amb toc electrònic de la colombiana Meli Perea a la chanson de la parisenca Anaïs Rosso, l’indi del nord-americà Darià Artiola, el jazz de Niv4, el soul de Kolinga i d’Albert Freixas, el rythm’n’blues d’OKDW, el folk de David Burnett, la fusió de Hold my Pocket, el hip hop de vent de Hip Horns Brass Collective i Copa Lotus, habituals del Jambo que repeteixen, sí, però en format acústic.
Pel que fa als escenaris, el Jambo perd, per obres, la plaça del Poble i els jardins de Casa de la Vall, però guanya la plaça Vinyeta, on es trasllada el chill out del festival, i la rambla Molines. Repeteixen les placetes Monjó i de Sant Esteve, el Cap del Carrer, la plaça Guillemó i la plaça Rebés, on punxaran els DJ Tom Cornella, Chico D, John Holt i Oscar Vega. Hi haurà Jambo Escola, amb els alumnes de batxillerat, i espectacle de l’aula de circ de la capital, inspirat en la novella Momo i amb música de Michael Ende. El pressupost d’aquesta edició s’ha enfilat als 170.000 euros, amb el Comú de la capital i el ministeri de Turisme com a patrocinadors principals, amb 50.000 euros per barba.