Andorra Business augmentarà aquest any en un 32,6% les aportacions directes a les empreses del país, que passaran dels 411.000 euros pressupostats l’exercici 2023 als 545.000 previstos per aquest 2024.

Així es posa de manifest si més no en el projecte de pressupost per al 2024 de la societat Andorra Desenvolupament i Inversió, que és a tràmit al Consell General, uns comptes equilibrats de fins a 2.241.299 euros, un 10% més respecte als 2.036.582 euros de l’exercici passat, una xifra, però, que s’elevava fins als 3.536.582 euros si es considerava el milió i mig pressupostat per a l’Ironman 2023, un patrocini que ja no es preveu per enguany.

Es tracta del cinquè increment consecutiu de la partida de subvencions que van directes a les empreses, que representen ja el 27% del total del pressupost de la societat, un percentatge que no té en compte l’aportació de 200.000 euros anuals que des d’Andorra Business es fa per al projecte de recerca de Grifols.

Així Andorra Business té previst destinar aquest any fins a 376.094 euros a la internacionalització de les empreses amb l’objectiu que cada cop siguin més les societats del país que aprofitin els mercats internacionals tant per incrementar les vendes com per fer connexions, cercar nous socis, noves tecnologies, proveïdors o models a seguir, entre d’altres.

La societat mantindrà també la dotació de 180.000 euros per al seu programa de subvencions, que arribarà ja a la setena edició, i amb el qual es pretén facilitar a les empreses l’accés a serveis professionals que facin possible el seu accés a la digitalització, la innovació, la internacionalització i la millora empresarial. De la mateixa manera que s’ha fet els tres darrers exercicis, l’adjudicació d’aquestes subvencions es farà per concurrència competitiva segons sectors prioritaris i projectes que tinguin el màxim impacte possible tant sobre les empreses sol·licitants com per l’economia en general.

A la vegada, Andorra Business preveu repetir també l’any vinent el programa Growth, creat el 2020 i gràcies al qual cada any 15 empreses poden gaudir de més de 80 hores de mentoria individualitzada i sessions grupals per fer incidència directa en el seu creixement com a empresa, iniciativa a la qual es destinaran 46.000 euros, tres mil més que l’exercici passat.
Encara en l’àmbit de les aportacions directes a empreses, es preveu una dotació de 5.000 euros, tres mil menys que el 2023, per a les empreses que formin part del programa Tàndem perquè incorporin la tecnologia o solucions proposades per als alumnes participants.

Pel que fa al suport a la diversificació econòmica a partir del desenvolupament de sectors considerats prioritaris, objectiu al qual es preveu destinar fins a 500.600 euros, es mantenen les transferències de 40.000 euros per a l’Andorra Esport Cluster, i per a l’Andorra Health Destination, club de producte format per empreses andorranes amb la finalitat de promocionar de forma conjunta el país com a destí de salut i a la vegada que els seus integrants puguin aprofitar la contractació de serveis agregats i conjunts.

Quant al sector tecnològic, es preveu organitzar, per quart any consecutiu, el pavelló Andorra al 4YFN, certamen de referència internacional especialitzat en startups i empreses tecnològiques dins i durant el Mobile World Congress de Barcelona, on podran exposar entre vuit i deu empreses andorranes. També s’incidirà en el rol impulsor i coordinador d’Andorra Business per tirar endavant el Pla estratègic de país del sector dels esports electrònics, àmbit en què es té pensat l’organització d’esdeveniments que han d’impulsar el desenvolupament, creixement i posicionament dins el sector.

Des de la societat es continuarà també treballant per l’impuls d’un ecosistema d’startups i emprenedoria al país, objectiu compartit amb Andorra Recerca i Innovació, i es preveu una partida de 120.000 euros per a configurar un programa d’acompanyament i suport per les startups i emprenedors innovadors. Quant a l’atracció d’inversions i promoció, la partida prevista, incloent-hi les accions per cada sector prioritari, ascendeix a 242.594 euros.

D’altra banda, les despeses de personal s’incrementen un 3,56% i passen dels 694.882 euros previstos per a l’exercici 2023 a 719.611 euros aquest 2024, un lleuger augment que Andorra Business atribueix al diferencial d’IPC entre el pressupostat l’any passat i la inflació real.

El FNJA vol més ingressos i reduir la dependència dels fons públics

El Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra confia que aquest 2024 sigui un any de “creixement” i que a través del desplegament d’un pla de comunicació i captació de fons es puguin diversificar els ingressos i reduir d’aquesta manera la dependència dels fons públics. Així s’explica si més no en la memòria que acompanya el projecte de pressupost del FNJA per a aquest exercici, entrat a tràmit parlamentari al Consell General, on s’incideix també en l’opció de generar espais de col·laboració amb altres organitzacions públiques i privades, ja sigui nacionals o internacionals, per ampliar la influència del Fòrum i la seva capacitat operativa.

Així, des del FNJA es detalla que el pla de captació de fons se centrarà en dos pilars bàsics com són la generació de projectes participatius subvencionables per entitats nacionals i internacionals i per la captació de noves fonts de finançament a través de donacions i patrocinis privats. En aquest sentit, en la memòria s’assegura que l’experiència obtinguda durant els exercicis 2022 i 2023 en la presentació de projectes subvencionables ha permès capitalitzar els esforços i validar un model de treball “eficient i flexible”, de manera que és “sostenible i desitjable” que l’entitat es presenti a concursos amb projectes propis o en col·laboració amb altres entitats per optar a subvencions. 

A la vegada, es considera que els “èxits” assolits en programes presents i futurs millorarà la capacitat del FNJA per recaptar donacions o acordar patrocinis. I en aquesta línia, s’aposta per un nou model de treball on es busqui “establir relacions significatives i a més llarg termini” amb terceres entitats que puguin aportar suport financer i logístic.

Entrant al detall dels comptes previstos per a aquest any, l’FNJA preveu un pressupost equilibrat de 99.366 euros. En el cas dels ingressos, fins a 92.637 euros correspondrien a la transferència de Govern en compliment de  les disposicions de la Llei del FNJA, mentre que els 6.729 restants provindrien d’altres subvencions i projectes. 

Quant a les despeses, gairebé el 73%, fins a 72.514 euros, corresponen a despeses de personal, una partida que s’incrementa un 50,5% en relació amb l’exercici 2023. Des de l’entitat s’explica que l’increment ve donat per la contractació d’un tècnic de comunicació a jornada completa, amb una retribució bruta de 27.903 euros en tretze pagues, i a l’aplicació del diferencial entre la inflació pressupostada i la real de l’any passat i la del present exercici.