Pas endavant en la futura simplificació de tràmits empresarials. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge i presidenta d’Andorra Business, Conxita Marsol, ha anunciat avui que de cara a l’any vinent podria ser una realitat l’autorització única per obrir un comerç, evitant la doble finestreta de Govern i comuns, “sense que això representi que ningú hagi de deixar cap de les seves competències”, ha assegurat després de la seva intervenció a la primera jornada d’internacionalització que ha organitzat Andorra Business al Centre de congressos, amb la presència d’un centenar de persones i una vintena d’empreses.
De moment, encara no hi ha acord amb els comuns, però s’hi ha començat a parlar per trobar “la fórmula”, ja que hem de ser “encara més àgils”. Així, encara queda per determinar si se’n farà càrrec el Govern o els comuns. “Fa molts anys que soc a l’administració i no és fàcil, com tot ha calgut el seu temps, però crec que ara ja tots ho veiem com una necessitat i per això ha arribat el moment d’introduir aquestes facilitats”, ha afirmat.
Ara bé, les novetats no s’acaben aquí, ja que la ministra també ha anunciat que en el cas de les activitats “genèriques”, com una sabateria o una botiga de roba, “amb un simple document” conforme l’empresa es compromet a complir la llei n’hi hauria prou per poder obrir en el futur. A posteriori, l’administració s’encarregarà de fer les verificacions i, “si no compleix, haurà d’assumir les responsabilitats”.
Referent a la internacionalització empresarial en el marc de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), la directora d’Andorra Business, Judit Hidalgo, ha expliat que el 20% de les empreses andorranes ja estan venent fora del país, mentre 37 societats s’han beneficiat en els darrers dos anys de l’acord amb Acció per fer el salt a nous mercats. A més, s’està preparant una missió multisectorial al Canadà per a la tardor de l’any vinent i s'ha anunciat el llançament del programa Exit d’iniciació a la internacionalització. Segons Marsol, “si s’ho proposa, qualsevol empresa ho pot fer, ja que tothom pot tenir el seu nínxol de mercat i, ara, amb l’acord amb la UE, tindran moltes més possibilitats”.
“Prudència sí, por no; tothom s’equivoca, grans i petits”
El professor universitari i periodista, Pelayo Corella, ha fet la ponència inaugural de les jornades al tomb de la internacionalització empresarial. “Prudència sí, però no hem de tenir por si es fa amb professionalitat, ja que tothom s’equivoca, grans i petits, i s’ha d’aprendre dels errors, com als Estats Units”, ha afirmat. Segons Corella, “no sortir és una opció, però no ens evitarà la competència, ningú està cobert”.