Els gestors del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) de la CASS han anunciat avui un canvi d’estratègia d’inversió, amb l’objectiu de disposar de liquidesa suficient per si s’entra en dèficit i cal fer servir el fons per pagar les pensions en un futur proper. Tot i la bonança econòmica dels darrers anys en què la branca de jubilació ha ingressat més diners per l’increment d’assalariats i autònoms, aquest escenari es podria donar al voltant del 2027. “Això ens pot haver donat dos o tres anys més de coll, però seria un mal negoci si ho analitzem a curt termini, ho hem de fer amb la mirada llarga, i la tendència que el fons s’ha d’anar esgotant és inequívoca, ens podem equivocar si serà un any o un altre, però la orientació no canviarà”, ha avisat el president de la comissió gestora de l’FRJ, Jordi Cinca, que ha comparegut a la comissió legislativa de seguiment i sostenibilitat de les pensions del Consell General al costat del president i la directora del fons, Marc Galabert i Eulàlia Orobitg, i l’assessora externa Maria Cosan.

Tot i que finalment la solució que s’adopti dependrà de la voluntat del legislador, ja que també es podrien destinar partides provinents del pressupost de l’Estat, “el que no podem fer –ha argumentat Cinca– és no estar preparats per l’eventualitat que s’hagin de fer servir diners per pagar les pensions o no ens podem permetre que, si arribés aquest punt, els diners estiguessin invertits de manera que no els puguéssim fer servir o si els vulguéssim utilitzar seria a costa de perdre’n”.

La nova estratègia d’inversió, amb un horitzó a llarg termini, s’adapta a un escenari econòmic canviant, amb un objectiu de rendibilitat neta a mig i llarg termini (5-10 anys) de la inflació més un 1,5%, de manera que els guanys podrien oscil·lar entre el 4 i el 4,5% respecte al capital invertit. Segons Cinca, “és un objectiu ambiciós, perquè tenim restriccions legals, no podem invertir de forma agressiva i tenim aquest horitzó temporal més proper d’haver de fer servir el fons, així que hem de ser conservadors en la gestió”.

La nova estratègia es basa en un total de cinc mandats. Com a principis generals, apunta l’opció que un mínim del 5% dels actius s’operin en una moneda que no sigui l’euro, com el dòlar. A més, redueix un 5% el mínim utilitzat en renda fixa, del 50 al 45%, tot i que el màxim augmenta tres punts. Quant a la renda variable, augmenta el mínim, del 20 al 25%, i el màxim es manté en 35%. 

A banda d’això, la reforma inclou l’adaptació a l’evolució dels mecanismes que condicionen el funcionament dels mercats, amb una major especialització de la gestió i la utilització de la tramitació indexada, amb un major nivell d’eficiència. També es reforça l’aplicació de la política d’Inversió Socialment Responsable i la gestió del posicionament global del patrimoni per part de la comissió gestora, que des del 5% del total podrà reequilibrar per assegurar que es mantenen les forquilles estratègiques (cinquè mandat).

El primer mandat, que ja està implementat des del mes de gener, fa referència al 16% del patrimoni en renda fixa (275 milions d’euros), amb el propòsit de fer front als eventuals primers reemborsaments. “Ja ho hem començat a fer perquè es va donar un moment de mercat òptim, els tipus d’interès apuntaven màxims i estava clar que començarien a caure, cosa que ens ha permès estructurar el fons amb productes de venciment a 3-7 anys, amb un rendiment garantit per sobre l’IPC”, ha explicat el president de la comissió gestora de l’FRJ.

El segon mandat és el model mixt, amb un 78% de renda fixa i un 22% de renda variable. Gestiona 825 milions d’euros, un 48,1% del patrimoni. Un producte de risc moderat amb gestió indexada, que persegueix assolir el mateix comportament que l’índex de referència. 

El tercer producte està referernciat al 100% en la renda variable, amb 300 milions d’euros que representen el 17,4% del patrimoni. Un valor a llarg termini, amb una inversió socialment responsable (reducció de la intensitat CO2 en un 30%) i de gestió indexada. Per últim, trobem una quarta opció en què amb el 13,5% del patrimoni es pretén optar a noves fonts de rendiment, amb un ventall “immens” d’altres actius, renda fixa d’alt rendiment i renda variable de països emergents.