Tal com ja es va anunciar en l'anterior sessió de consell de comú celebrada fa un parell de setmanes, el Comú d'Escaldes-Engordany va tancar el 2024 amb una xifra d'ingressos rècord, de 37 milions d'euros i unes inversions també històriques que sumen 17,5 milions. El cònsol menor i conseller de Finances, Joaquim Dolsa, ha reivindicat que aquesta xifra d'ingressos no ve donada únicament pels procedents de la construcció, ja que ha recordat que si es treu el que prové d'aquesta activitat la xifra se situa per sobre dels 30 milions, una suma que creu que cal mantenir en el futur amb altres alternatives. 

Així, ha defensat "una gestió al màxim d'acurada" i ha recordat les accions dutes a terme en matèria d'aparcaments a la parròquia que ha permès que "dels tres milions i escaig" s'hagi passat als cinc milions d'ingressos i això malgrat fent una gestió que divergeix de la que faria una empresa privada, que buscaria el màxim de rendiment. En aquest mateix sentit ha defensat aquesta inversió en aparcaments i que s'hagi reduït el pagament de lloguers amb la construcció d'infraestructures en terrenys propis. A més, també ha reivindicat la gestió de certs ingressos com per exemple el de l'ocupació de la via pública on s'ha passat de recaptar 40.000 euros a 400.000. "O hi havia deixadesa o no es controlava" ha valorat sobre el que es feia anteriorment i ha defensat que "els petits gestos fan molt". 

Malgrat aquests ingressos de rècord, el comú ha tancat amb un dèficit de 6,8 milions arran dels 43,9 milions d'euros de despeses. Dolsa ha recordat que això és així perquè s'ha finançat les obres i les adquisicions amb tresoreria pròpia, en lloc de recórrer a l’endeutament. I és que durant el 2024, s’han finalitzat diverses obres i s’han fet compres amb fons propis, la qual cosa ha afectat el resultat comptable, ja que les inversions computen com a despeses.

El cònsol menor escaldenc també ha reivindicat els 800.000 euros que s'ha rebut pels interessos bancaris o els revinguts de la Semtee que entre dividends i cens emfitèutic, que sumen 572.000 euros. També ha fet esment de despeses com les de personal que han estat de 12,7 milions i que s'han mantingut per sota del 30% del total dels ingressos, concretament en un 29% quan en anys anteriors s'havien arribat a percentatges per sobre del 50%.

Quant a les inversions, ha reivindicat que si es té en compte el període 2012-2015 van ser de 9,1 milions; el 2016-2019 van sumar 23 milions i que el 2020-2023 van ser de 24 milions i que si es té en compte el 2024 i els reconduïts del 2025 són de 23,5 milions, amb la qual cosa "podríem deixar de fer inversió en aquests dos, gairebé tres anys (de mandat) i hauríem fet la mateixa inversió que en el mandat anterior". Entre aquestes inversions ha destacat les obres dels pisos a preu assequible, la finalització de la llar de jubilats, el pàrquing de l’Església i del Falgueró o l’adquisició de la borda de cal Paleta i del Molí del Puadé amb els terrenys adjacents, entre d’altres.

“Les xifres mostren la salut general de les finances comunals i les bones perspectives econòmiques”, ha valorat el cònsol menor, que ha reiterat que l'endeutament a final del 2024 era de 232.863 euros, una xifra que ha quedat totalment liquidada durant el primer trimestre del 2025. Així, el comú es troba actualment en una situació d’endeutament zero i una tresoreria de 20,8 milions d’euros.

Des de l'oposició s'han abstingut en la votació d'aquest punt. Tal com ha justificat la consellera Gemma Bofarull no estan d'acord "amb la metodologia" que es va aprovar el mes de juliol per apujar tots els sous un 10%. En aquest sentit, ha defensat que si bé estan d'acord que hi ha sous "descompensats" consideren que hi hauria hagut "fórmules més adients" per fer aquests augments i ha lamentat que "ni tan sols" els van "escoltar". I tampoc estan d'acord amb la important inversió que ja s'ha fet al projecte Caldes, de 5,6 milions. De fet, Bofarull ha destacat que és "una xifra molt elevada" i que esperen que doni resultats "als comerciants de la part alta" i a la ciutadania en general.

Sobre el personal, el cònsol menor ha reiterat que la depesa no representa "ni el 29%" dels ingressos i que segurament és "dels més baixos de les administracions públiques". Ha defensat que es va procedir d'aquesta manera, ja que el comú "no podia perdre l'alt valor afegit" que aporta el personal comunal i ha recordat que tenint en compte la massa salarial actual, en "cinc o deu anys" moltes persones es jubilaran i hi ha la possibilitat que es puguin substituir per persones amb sous inferiors o que no calguin "perfils similars". En aquest sentit, ha apel·lat a les diferents maneres que té la gent de relacionar-se amb l'administració i com cada vegada es tendeix a una administració més digital, la qual cosa pot comportar menys personal.

Obertura del Falgueró

D'altra banda, i qüestionada pels mitjans de comunicació sobre l'obertura del Falgueró, la cònsol major, Rosa Gili, ha manifestat que l'empresa els ha demanat "tres dies més" i que la previsió era la d'obrir divendres tot i que s'està avaluant fer-ho dilluns per acabar de fer els ajustaments necessaris. La cònsol ha explicat que es començarà a obrir de forma progressiva i que es "privilegia" ja donar servei malgrat que encara hi hagi treballs pendents, ja que es té en compte la ubicació de la infraestructura i la necessitat d'aparcament a la zona. Ha manifestat que l'oberta serà de quatre plantes.