Després que l’exercici 2023 assolís la rendibilitat més alta de la darrera dècada, el Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) continua aquest 2024 amb uns números molt positius que el mantenen entre els millors fons de pensions europeus.
I és que la rendibilitat del 3,14% obtinguda el primer semestre de l’any pel FRJ, que el novembre passat ja va ser distingit per la revista Investments & Pensions Europe com el millor fons de pensions europeu dels països amb menys d’un milió d’habitants, és superior a la que han obtingut d’altres fons de pensions internacionals i fons d’inversió que tenen un perfil de risc i distribució dels actius similars.
Així es posa de manifest si més no en l’Informe trimestral de supervisió de la gestió i d’execució pressupostària del Fons de Reserva de Jubilació corresponent al segon trimestre de l’any, fet públic a finals de setembre, on es destaca que la rendibilitat del FRJ és major per exemple que la mitja dels fons d’inversió mixtos de la zona euro, on la renda variable suposa entre el 25% i el 35% de la cartera, que ha estat del 2,43%, així com de la mitjana dels fons de pensions suïssos, que han obtingut una rendibilitat del 2,89%, i la dels fons de pensions mixtes italians, que han assolit un rendiment del 2,90%. De fet, en la comparativa, únicament la mitjana dels plans de pensions, també amb una exposició a la renda variable d’entre el 25% i el 35%, amb una rendibilitat del 3,60%, és superior a la rendibilitat assolida pel FRJ de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
Més enllà de comparacions amb fons similars, la rendibilitat obtinguda pel FRJ en aquests primers sis mesos de l’any, afavoreix que els rendiments acumulats els darrers anys pel fons segueixin sent superiors a la inflació andorrana, un aspecte que no només és un dels objectius del Fons de Reserva de Jubilació, sinó que n’és una obligació perquè així ve determinat per llei. En aquest sentit, en l’informe es remarca que la rendibilitat acumulada del fons dels últims deu anys, un 28,98% supera en més de set punts la inflació del mateix període, que ha estat del 21,57%, una diferència, però, que es redueix al 4,20% si només es tenen en compte els darrers cinc anys, període en què la rendibilitat del fons ha estat del 22,58% i la inflació del 18,38%.
Així mateix, en l’informe trimestral s’assenyala també que en el cas que s’hagués optat per no invertir en renda variable i s’hagués fet exclusivament en dipòsits a un any no s’hauria aconseguit superar la inflació, i per tant s’hauria incomplert el mandat legislatiu, ja que la rendibilitat mitjana hauria estat d’1,2%, amb períodes de rendibilitat negativa.
Cal recordar que a 30 de juny passat, la cartera d’inversions del FRJ ascendia a 1.737,66 milions d’euros, després d’haver augmentat durant els primers sis mesos de l’any en 67,97 milions, 15,7 dels quals procedents dels excedents de la branca de jubilació i transferits des de la CASS i 52,27 resultants de la gestió dels fons, una quantitat que inclou ja les rendes netes tant de l’explotació dels immobles en cartera com dels interessos o dividends generats pels actius en cartera.
Quant a la composició de la cartera, i respecte al tancament de l’exercici 2023, hi ha hagut una disminució del pes dels actius monetaris, que han passat de suposar un 8,8% a un 6,1% i dels altres actius líquids, que han passat de ser el 4,4% de la cartera al 2,6%. Per contra, el pes de la renda fixa augmenta i passa dels 53,1% al 55,9% i el de les posicions de renda variable se situa en un 30% quan a principis d’any era del 28,7%.
Així, els actius monetaris, bàsicament instruments financers a curt termini com poden ser dipòsits, comptes corrents, papers comercials i fons monetaris, ascendeixen a 105,8 milions d’euros. La renda fixa, principalment formada per bons i obligacions, ascendeix a 971,9 milions d’euros, mentre que el valor de la renda variable, formada per accions cotitzades en mercats reglamentats, si bé també s’inverteix en accions directes, fons d’inversió i ETFs, és de 520,7 milions.
Els altres actius, entre els quals s’inclouen els béns immobles que la CASS va traspassar al FRJ en el moment de la seva creació, ascendeixen a 139,2 milions d’euros.