A finals del 2022 hi havia fins a 9.063 empreses actives, un 4,2% més que un any abans, segons es despren de les dades de l'Estadística estructural de les empreses no financeres corresponent a aquell exercici, fetes públiques avui pel departament d'Estadística, on es pot constatar que el 87,6% són empreses del sector serveis, fet que evidencia que  continua l’especialització econòmica del país principalment en aquest àmbit d’activitat.

Del total dels 44.522 ocupats identificats l’any 2022, amb un augment del 6,7% respecte a l’any anterior, el 81,3% desenvolupava la seva activitat al sector serveis, coincidint amb la distribució del nombre d’empreses actives.

El volum de negoci, identificat com l’import total de les vendes, de les empreses no financeres va assolir els 8.556,5 milions d’euros, i va suposar un augment destacable del 31,9% en comparació de l’any 2021. Destaca la secció comerç, amb el 46,7% dels ingressos totals generats durant el període considerat. Aquest fet s’explica, en part, pel gran volum d’empreses actives que formen part d’aquesta secció amb relació al total i ratifica un cop més la seva importància en l’economia del Principat. A les economies de l’entorn, el pes del comerç, en relació amb aquesta variable és de 13 punts percentuals menys a França i de 9,9 menys a Espanya. A Andorra, a més, destaca el conjunt de les activitats relacionades amb la construcció i les activitats professionals, científiques i tècniques, amb l'11,8% i el 6,8% respectivament, del total de la xifra de vendes. A més a més, pel que fa al sector industrial, es detecta que ambdues economies veïnes tenen una aportació al voltant del 30%, més de 20 punts percentuals en comparació a Andorra, on només representa el 6,7% del total de volum de negoci.

La inversió bruta en actius realitzada per les empreses no financeres durant l’any 2022 va ser de 275,8 milions d’euros, la qual cosa va representar una disminució del 24,2% respecte a l’any anterior. La secció amb una presència més elevada d’inversió correspon a la indústria, amb el 23,9% de la inversió total realitzada. Durant l’any 2022, aquesta secció passa a ser la més destacada, tot i que cal ressaltar, d’una banda, activitats immobiliàries atès que, al llarg dels últims anys considerats, representa més del 20% del total de la inversió i, d’una altra banda, la forta inversió viscuda durant el darrer any activitats professionals, científiques i tècniques amb el 12,2% de la inversió total (2,4 punts percentuals més que l’any anterior).

Pel que fa al resultat d’explotació, identificat com la diferència entre els ingressos i les despeses d’explotació sense tenir en compte les amortitzacions, es va situar en 1.755,7 milions d’euros l’any 2022, una variació positiva del +55,5% respecte a l’any anterior. Destaca el sector “Serveis” com l’àmbit d’activitat més important generant el 74,9% del resultat.

El marge d’explotació, que es calcula dividint el resultat d’explotació per l’import net de la xifra de negocis, va ser del 19,93% pel conjunt de l’economia l'any 2022 i va representar una variació positiva anual del 18%. L’indicador mostra quant guanyen les empreses per a cada euro que aquestes venguin amb les operacions relacionades amb la seva activitat. És a dir, quin percentatge del que venen les empreses queda com a resultat d’explotació. Per exemple, si el marge d’explotació és del 19,93%, això significa que per cada 100 euros que venen les empreses, 19,93  queden com a benefici atribuïble directament a la seva activitat principal. Des de l’any 2014 el marge d’explotació total és positiu, la qual cosa significa que el teixit empresarial és capaç de créixer amb la seva pròpia activitat ordinària davant de possibles variacions en el volum de les vendes. Després de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, el valor continua creixent i assoleix una xifra superior l'any 2019. En aquest sentit, destaca la secció educació, amb un marge d’explotació del 53,86%; seguit d'activitats immobiliàries, amb el 44,25%, i agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca, amb el 40,89%.

En relació amb les despeses de personal i coincidint amb la distribució del volum de negoci, la secció comerç és la que compta amb unes despeses més elevades, amb un 28,5% del total, seguit a certa distància de construcció, amb un 13,1%. Això no obstant, les despeses de personal de la secció comerç són les que registren el valor més baix respecte al total de despeses d’explotació de tots els sectors, amb el 10%. Això s’explica, en part, pel protagonisme del consum de mercaderies i d’altres aprovisionaments que ha d’afrontar el comerç en comparació als altres sectors i aquesta tendència es manté constant durant els quatre anys considerats.

La despesa de personal per assalariat es va situar en 41.627,3 euros anuals pel conjunt de les empreses no financeres durant l’any 2022, amb una variació positiva del 15% respecte de l’any anterior. Durant aquest últim any, el sector d'activitats professionals, científiques i tècniques torna a ser el que presenta una despesa de personal per assalariat més elevada.

Finalment, pel que fa a la productivitat per treballador del total de les empreses l'any 2022, es va situar en 68.744,7 euros el que representa una variació positiva del 31,3% respecte a l’any anterior. Destaca la productivitat d'activitats immobiliàries, tres vegades més elevada que la productivitat mitjana de l’economia no financera. En termes globals i en comparació amb les economies de l’entorn, s’observa una productivitat superior a la de l’economia espanyola i a la francesa.