En un ambient íntim més propi d’un spa, tant per la música com per la llum, i amb taules de casament o cabaret, ha arrencat la primera edició del Next IA Summit, en un conegut hotel d’Andorra la Vella, amb l’objectiu d’abordar l’estat de la qüestió de l’eina tecnològica de moda: la intel·ligència artificial.
Vint-cinc ponents de renom internacional han parlat de regulació i ètica, amb els límits i els riscos sempre presents –també els avantatges–, davant l’atenta atenció dels 210 inscrits (l’aforament total era de 220), la meitat del país i la meitat de fora, procedents de llocs tan llunyans com Texas, però també de Bèlgica, França, Espanya, Anglaterra o Itàlia. “El format és íntim i limitat, perquè és la primera edició i volem que tothom en surti content, ja que la idea és que tingui continuïtat i fer-ne un altre l’any que ve, també a Andorra, per posicionar el país al mapa”, ha explicat l’andorrà Marc de Diego, un dels cofundadors de l’esdeveniment, juntament amb el català Alberto López.
Segons De Diego, “les empreses són conscients que s’hi hauran d’adaptar, però els canvis en aquest àmbit són difícils, ja que per implementar noves eines han de tenir una utilitat; no és IA per IA, sinó si realment la faré servir”. Ara bé, ha precisat, “aquest canvi és gradual, ara genera molt soroll però fa anys que existeix, no hi haurà un abans i un després a partir d’un determinat moment, sinó que s’anirà implantant, com s’ha fet amb internet o les xarxes socials”. Tot i això, “es quedarà segur, no és una moda, perquè facilita l’anàlisi de dades i l’accés a informació intel·ligible”.
Pel que fa als riscos, l’organitzador andorrà ha apuntat el tractament de dades personals, de manera que siguin accessibles o es facin servir per a finalitats que no són les pròpies. Quant als avantatges, l’accés a la informació tractada d’una forma pràcticament immediata. “És fiable però s’ha de verificar”, ha alertat.
L’esdeveniment compta amb la col·laboració de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). El seu president, Gerard Cadena, ha revelat que existeix un acord en l’àmbit empresarial “per veure quins són els límits” d’aquesta tecnologia, ja que “aporta beneficis però també perjudicis”. Per això, ha continuat, “hem de trobar el punt intermedi, de manera que no pugui interferir en el progrés econòmic”. En aquest sentit, es va referir a la publicació d’informació falsa. “Hem de saber si em poden clonar amb imatge i veu, i fer-me dir coses que no he dit, cosa que els consumidors han de conèixer”, ha demanat Cadena.
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha estat l’encarregada de donar el tret de sortida al certamen. Per cert, l’única que s'ha expressat en català, ja que l’anglès és l’idioma principal, amb traducció simultània per IA a la pantalla en castellà. “Del que es tracta és que hi anem entrant tots, Administració i empreses, però l’hem d’utilitzar a fi de bé perquè ens ajudi i ens faci més fàcils algunes tasques que ara ens prenen molt temps”, ha suggerit la ministra.
De seguida ha intervingut el primer ponent de renom de les jornades: la catedràtica en dret a la Universitat de Columbia, Anu Bardford, que ha alertat que Europa està per darrere de la Xina i els Estats Units en la cursa tecnològica, ja que el Vell Continent no disposa d’un mercat únic digital, sinó de 27 amb diferents regulacions i idiomes, “i això és molt costós per al negoci”. Així, “cal més capital” i “aprofitar la desescalada en immigració nord-americana per atraure i retenir talent”, ha recomanat.