Certa estabilització en la demanda, que es manté per sota dels anys previs a la pandèmia de la Covid-19, la major producció elèctrica i la baixada de preus del mercat de l’energia, especialment a partir del segon trimestre de l’any, permetran a Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) tancar l’exercici 2024 amb uns beneficis que podrien situar-se entre els 24 i els 25 milions d’euros.
Així ho ha explicat avui el director general de FEDA, Albert Moles, en el tradicional dinar de Nadal de la companyia amb els mitjans de comunicació, on malgrat no voler donar una xifra aproximada, “perquè encara ens falta tancar el novembre i el mes de desembre”, sí que ha avançat que els beneficis seran superiors als 23 milions d’euros que es van assolir l’any passat.
De fet, amb les dades tancades del primer semestre de l’any, els beneficis de la parapública s’enfilaven ja fins als 20,5 milions d’euros, si bé cal tenir present que alguns manteniments no es tanquen fins a final d’any. Amb tot, Moles sí que ha assegurat que amb els resultats del 2023 i d’aquest exercici “FEDA recupera la solvència que tenia a principis del 2020”, és a dir, abans de la pandèmia de la Covid-19.
Moles, que ha avançat que la companyia importarà progressivament més energia de fonts renovables amb l’objectiu que l’any 2030 tota l’electricitat comprada a l’exterior estigui certificada com a renovable, ha fet un balanç positiu d’aquest exercici i ha assegurat que FEDA “té una xarxa capaç de subministrar molta més energia que la demanda que tenim avui en dia”, a la vegada que la parapública, que invertirà fins a 180 milions els pròxims cinc anys per incrementar la producció, “està preparada per fer front a la transició energètica”.
Per la seva part, el director d’Operacions i Noves Infraestructures, Jordi Travé, ha explicat que la demanda d’electricitat d’enguany se situarà entorn dels 562 GWh, un 1% més que l’any passat però inferior a les xifres del 2019. Amb tot, el 9 de gener es va registrar el rècord històric de punta de demanda horària i de consum diari, amb 131,5 MW a les deu del matí i un consum acumulat de 2.567.617 kWh.
Pel que fa a l’electricitat produïda al país, Travé ha avançat que s’estima que serà de prop de 135 GWh, xifra que suposaria un augment del 20,7% respecte a l’any passat. De fet, la central hidroelèctrica ha produït fins ara 85 GWh i supera la producció del 2023 en un 20%.
Pel que fa a la interrupció del subministrament, fins aquest dilluns passat era de 31,85 minuts, un valor que tot i estar per sobre de la mitjana anual de FEDA mostra “la bona qualitat del subministrament” de la companyia.
La companyia confia que el parc eòlic del pic del Maià pugui estar operatiu el 2027
FEDA treballa amb l’objectiu que el parc eòlic projectat al pic del Maià pugui ser ja operatiu el 2027. En aquest sentit, Moles ha explicat que s’està en espera de l’aprovació del pla sectorial d’infraestructures per part del Govern i que un cop estigui es faran els tràmits pertinents per obtenir el permís per a l’ús dels terrenys comunals, mentre que en paral·lel s’està treballant en els estudis d’impacte. Així, es preveu enllestir aquesta tasca l’any vinent i fer ja la licitació, per tal d’iniciar la fabricació i l’obra civil el 2026 i fer el muntatge i posar-lo en marxa el 2027.
Per la seva part, el director d’Operacions i Noves Infraestructures ha recordat que el projecte preveu la instal·lació de quatre aerogeneradors que amb una potència de 20 MW podrien generar fins a 40 GWh d’electricitat, és a dir l’equivalent al 10% de la demanda nacional.
El preu, un 40% i un 60% més econòmic que als països veïns
Al marge de garantir la qualitat del subministrament, un altre dels reptes de FEDA és mantenir la competitivitat d’unes tarifes que “fomenten el desenvolupament econòmic i social del país”.
En aquest sentit, el director d’Operacions i Noves Infraestructures ha explicat que el preu del kWh subministrat per la companyia s’ha situat aquest exercici en els 0,176 euros, un preu molt competitiu en comparació amb els països veïns i de l’entorn europeu. I és que, segons ha detallat Jordi Travé, els usuaris domèstics amb un consum anyal d’entre 2.500 i 5.000 kWh paguen l’electricitat un 40% més cara en el cas d’Espanya, 0,244 euros el kWh, i fins a un 60% en el de França, on el preu del kWh s’ha situat aquest any en els 0,278 euros. Pel que fa a la mitjana de la Unió Europea, el preu és de 0,289 euros.
Pel que fa a l’increment de tarifes de cara a l’any vinent, i malgrat que FEDA no té tancada encara la proposta que traslladarà al Govern, es considera que ha de ser al voltant del 2%, igual que l’índex de preus al consum (IPC).