Després que el 19 de febrer passat el Govern acordés la modificació del Reglament d’aplicació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme per preveure la possibilitat d’exempció de la realització de l’auditoria externa per part dels subjectes obligats financers en determinats supòsits, la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) ha fet públic ja el comunicat tècnic en què defineix els requisits per a l’exempció de l’auditoria anual i en fixa el procediment per sol·licitar-la.

D’aquesta manera, per poder estalviar-se l’auditoria anual, fins a un màxim de tres exercicis consecutius com preveu la llei, els subjectes obligats financers no bancaris hauran d’acreditar tenir una baixa exposició al risc de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme segons els estudis de risc, siguin nacionals o sectorials, així com no tenir transaccionalitat amb jurisdiccions que tenen deficiències estratègiques en termes de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme. També serà necessari que no hi hagi hagut canvis substancials en la legislació o nous requeriments normatius que exigeixen una auditoria d’aquestes característiques.

Així mateix, la Uifand, que remarca que en el cas que els subjectes obligats tinguin més d’una activitat i únicament una d’elles compleixi amb tots els requisits “no podran acollir-se a l’exempció i hauran d’efectuar l’auditoria per la globalitat del negoci”, ha fixat el període per poder sol·licitar aquesta exempció entre l’1 i el 31 d’octubre de l’exercici en curs.

Per poder optar a l’exempció, els interessats hauran de trametre el formulari corresponent a la Uifand amb tota la informació requerida i aquesta decidirà si s’atorga o no l’exempció sol·licitada en els següents deu dies hàbils des de la recepció de la petició.

No es podran acollir d’entrada a aquesta exempció aquelles entitats de nova creació o sorgides d’una fusió o de transformacions del negoci.