Superat ja l’equador de l’exercici, la cartera d’inversions del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) continua la tendència a l’alça iniciada al gener, només trencada l’abril passat, i segueix assolint rendibilitats positives i volums històrics i, el que és més important, compleix amb el seu principal objectiu, que de fet és una obligació, ja que ve determinada per llei,  de créixer per damunt del que ho faci la inflació.

I és que els primers set mesos de l’any, el Fons de reserva ha obtingut una rendibilitat del 4,43%, mentre que durant el mateix període la inflació acumulada és només de l’1,3%, segons les darreres dades fetes públiques pel departament d’Estadística. En aquesta línia, segons s’apunta des de la comissió gestora del FRJ en el darrer informe, la rendibilitat del Fons des del 31 de desembre del 2012 i fins al 31 de juliol passat ha estat del 36,74%, mentre que en aquest mateix període la inflació acumulada ha arribat al 21,25%.

Així, a 31 de juliol passat el volum de la cartera del FRJ era de 1.759,27 milions d’euros, després d’haver obtingut una rendibilitat de l’1,46%, en un mes on, en el cas de la renda fixa, la moderació de la inflació i les expectatives de retallades de tipus d’interès van seguir oferint oportunitats. La renda variable va tancar el mes amb una rendibilitat lleugerament positiva, després d’una caiguda de les companyies tecnològiques pels dubtes sobre si es complirien les expectatives de beneficis i una pujada de valors que s’havien quedat enrere, com  companyies de petita capitalització.

En el cas del Fons de reserva de jubilació, la rendibilitat dels índexs de referència en renda variable van ser de 0,64% al juliol, mentre que en el cas de la renda fixa,  van ser de l’1,97%. 

D’aquesta manera, el FRJ, que durant els darrers dotze mesos ha acumulat una rendibilitat del 8,50%, s’ha incrementat 846,87 milions d’euros des de l’any 2012, 419,8 dels quals procedents dels excedents de cotització de la branca de jubilació i 427,1 gràcies a la gestió dels actius que es porta a terme, tant pel mateix fons com pels gestors externs.

Quant al posicionament de la cartera, el 61,9% d’aquesta correspon a actius monetaris, i a la renda fixa, mentre que la renda variable representa  el 29,7% i els altres actius suposen el 8,4% del volum de la cartera.