La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) ha presentat el balanç de les seves activitats durant el 2024, un any de consolidació de projectes i d’implementació de noves iniciatives, segons assegura en un comunicat. En aquest sentit, destaquen la bona marxa de l’Impuls Jove, que al 2024 va registrar un augment considerable tant dels joves inscrits com d’ofertes laborals proposades. En el programa, l’aplicatiu de recerca de treball temporal per a joves entre 16 i 25 anys, estan inscrits un total de 947 joves (un 108% més que l’any anterior) i s’han registrat 131 ofertes, que suposen un 65% més respecte el 2023. L’actualització de l’aplicació amb la creació d’un sistema d’alertes i altres millores tecnològiques va permetre ampliar el número d’ofertes disponibles i també diversificar els sectors.
La formació continuada és una de les línies d’actuació més destacades de la Cambra. Durant el 2024 van assistir un total de 892 persones a les 84 formacions que es van oferir. Les temàtiques cada vegada són més especialitzades i pràctiques. Entre les més sol·licitades són les que estan relacionades amb la transformació digital i la IA, juntament amb la fiscalitat i la prevenció del blanqueig de capital a més de la formació recurrent i els cursos de pilots de dron.
Pel que fa a l’assessorament empresarial, durant el 2024 es van rebre un total de 355 consultes. La majoria de qüestions relacionades amb la creació d’una empresa, els requisits específics per exercir una activitat i també aspectes concrets de la legislació andorrana. Respecte a l’activitat en gestió, es van tramitar 121 carnets ATA, es van rebre 215 consultes a la duana i es van realitzar 24 pressupostos de cens.
Eixos estratègics pel 2030
Quant als eixos estratègics de l'entitat de cara a l'any 2030, destaca l'obertura i diversificació econòmica real; el canvi de model turístic i comercial; la retenció, atraccció i capacitació del talent; la innovació i transformació digital a les empreses; la resolució de conflictes empresarials; el pla de desenclavament (infraestructures de comunicació); l'impacte de l'acord d'associació amb la UE en les empreses; les relacions internacionals (promoció a l'estranger), i l'economia sostenible i circular.
Un altre dels reptes de la Cambra durant l’any passat ha estat l’acompanyament de les empreses en la resolució dels seus dubtes i inquietuds en relació amb l’encaix amb la Unió Europea. Un dels principals objectius de l’entitat com a òrgan consultiu ha estat establir un diàleg sectorial amb la voluntat d’acostar les negociacions sobre l’acord d’associació als empresaris a través de reunions mantingudes amb la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus perquè les empreses poguessin obtenir el màxim d’informació.