El Fons Monetari Internacional (FMI) va demanar incrementar les quotes que els països membres haurien d’aportar en cas de necessitat. La xifra es determina en funció del PIB nacional, i en el cas d’Andorra passa dels 61,6 milions d’SDR (la moneda pròpia del FMI) als 92,5 milions. L’equivalent en euros és un increment fins als 110 milions.

El ministre portaveu, Guillem Casal, ha insistit que aquest increment, que s’aprovarà via modificació de la Llei del pressupost d’aquest 2024, no suposa cap cost addicional per Andorra. En aquest sentit, ha explicat que aquests 110 milions d’euros seria el màxim que l’organització internacional podria demanar a Andorra si es requerís liquiditat en d’altres països. I abans de demanar-ho al Principat, l’FMI ha de demanar-ho a les grans potències econòmiques, seguint l’ordre del rànquing dels PIB, de tal manera que si mai Andorra hagués de fer l’aportació s’estaria en una situació “gairebé de catarsi mundial”. 

Per contra, si mai Andorra necessités rebre recursos per part de l’FMI -que seria una situació “gairebé de fallida econòmica”, la possibilitat de la qual és “llunyana”, segons ha manifestat Casal-, podria percebre fins a cinc vegades aquesta quota.

L’organisme internacional va acordar a final del 2023 un increment de les quotes de tots els seus estats membres, que aquests, al seu torn, han de ratificar durant aquest 2024. Andorra, “en un exercici de transparència”, inclou el compromís envers l’FMI en un article de la Llei del pressupost. En concret, la lletra h de l’article 18.1 de la llei 1/2024 del pressupost, que ara es proposa modificar. Serà, però, el Consell General qui tingui l’última paraula aprovant la modificació de la llei proposada pel Govern.