L’informe del Tribunal de Comptes de l’exercici 2022 d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) conclou que “els comptes anuals sotmesos a fiscalització no expressen, en tots els aspectes significatius, la imatge fidel del patrimoni ni de la situació financera de la societat Andorra Desenvolupament i Inversió, SAU, a 31 de desembre de 2022, ni dels resultats de les seves operacions ni dels seus fluxos d’efectiu”. I, més concretament, posa damunt la taula que “l’actiu i el patrimoni net d’ADI estan sobrevalorats en 6.575.189 euros en haver estat enregistrat incorrectament com a actiu intangible el dret d’ús sobre una finca quan no corresponia a aquest registre per haver estat posteriorment cedit el referit dret a una altra societat”. Es refereix al terreny del Prat de la Farga, cedit a Grifols Pyrenees Research Center, SL, per desenvolupar-hi el centre de recerca en immunologia, que finalment no prosperarà.
Malgrat que això encara no se sabia quan es va elaborar l’informe, el Tribunal de Comptes subratlla en el seu informe que en haver cedit el control econòmic tampoc era ADI qui n’obtindria els rendiments econòmics futurs i per tant “el títol que ADI té no respon a la definició comptable d’actiu, per la qual cosa no correspon la comptabilització efectuada”. Així, els actius i el patrimoni net d’ADI estan sobrevalorats “i el resultat de l’exercici infravalorat en 257.641 euros, corresponents a la dotació a l’amortització practicada”. Similarment, s’havia registrat com ingrés de l’exercici un import de 407.077 euros, el qual “quantifica la imputació a l’exercici del valor dels béns que se li revertiran sense cost a la data de venciment del dret d’ús sobre la finca (...), resultant un actiu financer a tancament de 563.157 euros”, però al venciment de la cessió del dret d’ús a Grifols Pyrenees Research Center “es produirà simultàniament l’extinció de l’adscripció de l’ús del terreny a ADI, de manera que no serà aquesta societat qui rebi els actius que s’hagin incorporat a la finca cedida i no procedeix, per tant, el registre d’ingressos i d’actius financers per aquest concepte”.
Altres retrets
El Tribunal de Comptes fa alguns altres retrets a ADI, com per exemple que no es retornin els imports no utilitzats de les transferències rebudes del Govern (pels exercicis 2020, 2021 i 2022 sumaria 456.918 euros) o que la directora de la societat tingui capacitat per a fer individualment operacions fins a un import de 7.500 euros. L’autoritat considera que aquesta pràctica “no respecta el principi de mancomunació que ha de regir en la gestió de fons públics”.
Un altre aspecte destacat pel Tribunal de Comptes és que l’esponsorització d’un esdeveniment esportiu internacional, concretament de l’Ironman, “no està directament vinculat als objectius” de la societat pública. En aquest punt, el Tribunal de Comptes recorda que l’ADI hi destina 1,5 milions des del 2020 i fins el 2024.
Al·legacions
En el seu escrit d’al·legacions, l’ADI diu prendre nota de la recomanació del Tribunal de Comptes i adoptar el criteri comptable proposat amb relació al terreny del Prat de la Farga i defensa que “atreure tant la inversió estrangera com els promotors empresarials estrangers” és un dels objectius de la societat, i el contracte amb Ironman hi respon.
Pel que fa a la mancomunació, recorda que l’import màxim per a actuacions individuals per part de la direcció és de 7.500 euros.