El cost de la vida al país es va incrementar l’any passat per sobre de l’inicialment previst. I és que segons les dades de l’índex de preus al consum (IPC) avançat fetes públiques avui per Estadística, l’any 2024 es va tancar amb una inflació del 2,6%, una xifra, però, que caldrà confirmar amb les dades definitives que es donaran a conèixer dimecres que ve.
Amb aquest 2,6% de variació interanual estimada, un càlcul previ de l’IPC final (amb el 99% dels preus del mes de desembre entrats), augmentaria tres dècimes respecte a l’IPC avaluat el mes de novembre passat (2,3%), però només dues dècimes respecte a la inflació acumulada del mateix mes (2,4%).
Segons Estadística, aquest comportament de la inflació seria a causa de l’evolució dels preus dels grups del transport i del de l’habitatge, l’aigua, el gas, l’electricitat i altres combustibles. Per contra, el grup aliments i begudes no alcohòliques hauria contribuït a moderar la inflació, ja que els preus no s’haurien incrementat tant com ho van fer l’exercici passat.
El 2,6% representaria, en cas de confirmar-se, cert retorn a la normalitat del comportament de la inflació, tenint en compte que es tractaria d’una xifra inferior al 3,3% que es va registrar l’any 2021 però encara una mica allunyada de la inflació registrada els anys previs a la pandèmia de la Covid-19, un 0,7% el 2018 o l’1% del 2019.
L’increment del mes de desembre passat també s’ha donat als països veïns. I és que l’IPC avançat d’Espanya, el de França encara no s’ha fet públic, se situaria al 2,8%, una dada que, en cas de confirmar-se suposaria un augment de quatre dècimes respecte a la variació registrada el mes de novembre.
La inflació del 2024 afecta directament l’augment de la majoria de salaris i d’alguns lloguers. En el cas dels sous, el Govern ja va determinar que l’increment del salari mínim seria el doble de l’índex de preus al consum final, amb un mínim d’augment del 4%, i ja va advertir que no intervindria respecte a la resta de salaris hi hagués acord o no sobre la qüestió entre els representants de la patronal i dels sindicats representats al Consell Econòmic i Social. Pel que fa als lloguers, on cal recordar que es manté el sistema de pròrrogues fins al 2027, l’actualització dels contractes es fa d’acord amb l’IPC, tal com preveu la Llei d’arrendaments de finques urbanes.
Una altra dada a tenir en compte és que en el pressupost per al 2025 que ha aprovat el Govern i que s’ha d’aprovar aquest mes al Consell General, està prevista una inflació del 3,2% (tres dècimes per sota), ja que és la que va pronosticar Estadística el mes de juny passat, si bé en les previsions macroeconòmiques fetes públiques el 12 de desembre passat s’eleva la previsió una dècima i s’estima que l’índex fos del 2,4%.
Sigui com sigui, aquest lleuger increment respecte al pressupostat als comptes per a aquest exercici no tindrà un impacte significatiu, ja que tal com es va recordar des de Finances el pressupost ja compta amb uns “marges adequats” de previsió que fa que aquests valors siguin perfectament assumibles i que no suposin cap alteració. De fet, com es va recordar també des del ministeri, fa dos exercicis “hi va haver més de tres punts de diferència i també es van posar els marges adequats”.