La Confederació Empresarial Andorrana participa aquests dies a París a la sisena edició de la REF –le Rencontre des Entrepreneurs de France-, que es va iniciar dilluns i té lloc fins aquest dimarts a la capital gal·la.

Aquesta és la segona vegada que la patronal andorrana pren part d'aquest esdeveniment, convidada pel MEDEF Occitanie (mouvement des entreprises de France Occitanie).

La delegació andorrana, integrada pel president de la CEA, Gerard Cadena, el director de la patronal, Iago Andreu-Sotelo, així com pel responsable de relacions internacionals de la CEA, David Fraissinet, vol reafirmar i potenciar la cooperació empresarial i fomentar la col·laboració entre les empreses andorranes i les del sud de França i impulsar iniciatives transfrontereres que revitalitzin l'economia dels dos països.

Aquest esdeveniment d'abast nacional és la cita de referència de l'empresariat francès i permet a la CEA avançar en l'objectiu de crear pols d'activitat que ajudin a la dinamització i la diversificació econòmica d'Andorra i dels departaments veïns de la regió d'Occitània, com podria ser una zona franca logística i industrial en territori francès per a desenvolupar activitats empresarials que avui dia no estan presents en aquests territoris.

Durant les jornades, la patronal andorrana està mantenint diverses reunions amb l'empresariat francès a fi de compartir opinions i experiències amb els diferents participants amb l'objectiu de reforçar i ampliar els contactes transfronterers en diferents àmbits empresarials.

Aquest dilluns es va mantenir una reunió amb el director general de l'Alliance des Patronats Francophones (APF), Alexandre Planelles, en el marc de la participació d'Andorra a l'OIF. L'Alliance des Patronats Francophones és una entitat que acull 35 organitzacions empresarials de 32 països de l'àmbit francòfon, i de la qual la CEA n'és membre de ple dret des del passat mes de maig. Gràcies a la participació a l'APF, la CEA ha pogut concretar contactes amb les patronals de Suïssa, amb qui es va reunir durant l'estiu per intercanviar experiències al tomb de les relacions de Suïssa amb la Unió Europea i amb Luxemburg.

Entre altres qüestions la CEA s'ha interessat per la trajectòria del país, membre fundador de la UE i centre d'una economia diversificada, amb un pes important dels serveis financers i que pot servir de model per a una futura evolució de l'economia andorrana si finalment s'aprova l'Acord d'associació amb la UE i Andorra obté un accés gradual i equilibrat al mercat interior.

Una altra de les qüestions d'interès compartit amb Luxemburg és la que fa referència als treballadors fronterers. Una figura que a Luxemburg és molt més habitual que a Andorra i que serviria per estrènyer els vincles amb els territoris veïns de França i Espanya.

Le Rencontre des Entrepreneurs de France (REF) acull aquests dies més de 150 ponents, 30 debats i conferències magistrals a l'hipòdrom de Longchamp de París.

La cita aplega més de 10.000 visitants, prop de 500 periodistes acreditats i un village amb més de 80 socis i col·laboradors.

La sessió inaugural ha comptat entre altres amb les intervencions del MEDEF-organitzadors de LAREF, Patrick Martin, la presidenta de l'Assemblea Nacional, Yaël Braun-Pivet, i el president del Senat francès, Gérard Larcher.