En el discurs d’obertura de l’acte de lliurament dels premis CEA 2024, el president de la patronal, Gerard Cadena, ha interpel·lat directament el cap de Govern, Xavier Espot, al voltant dels salaris dels treballadors. En aquest sentit, ha demanat que el Govern i el Consell General sigui “menys intervencionista”, ja que “es regulen més coses de les que sembla raonable regular” i “cal donar totes les facilitats en un moment en què l’empresari pateix perquè hi ha manca de mà d’obra”. Per això, Cadena ha explicat que han demanat un estudi en què es calculi la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors segmentat per sectors, perquè actualment es fa a partir del salari mitjà del conjunt, i “això no reflecteix la realitat de determinats sectors”. D’aquesta manera, ha afirmat, “a partir d’aquestes dades sabrem els esforços que s’han de fer”. També s'ha mostrat favorable als convenis col·lectius.

Des de la CEA, ha afegit Cadena, no es qüestiona la potestat del Govern per fixar el salari mínim per sobre l’IPC, “fins i tot hi hem donat suport explícit”, però “trobarà poques patronals que ho hagin fet de forma reiterada”, ha puntualitzat referint-se a Espot. En aquest sentit, ha lamentat que “potser no hi ha cap cas a Europa en què el govern i el parlament intervinguin en la resta dels salaris, més enllà del que estableix el contracte de treball o el conveni col·lectiu, si n’hi ha”. Per això, segons el líder de la patronal, “en aquest context, amb més llocs de treball que persones per cobrir-los, la regulació per llei dels augments salarials no era necessària”.

Pel que fa a l’acord d’associació, Cadena ha afirmat que “encara és aviat per tenir un posicionament definitiu”, tot i que “pensem que definir una relació estable i duradora amb el mercat interior europeu és una necessitat pel futur del país”. Així, “caldrà analitzar-ho”, però “el camí en principi és l’adequat i l’alternativa costa de veure”.

Grandvalira Resorts i la pionera Enriqueta Pedescoll, protagonistes dels premis CEA
La 5a edició dels premis CEA s'ha celebrat aquest vespre a l’auditori del Centre de congressos d’Andorra la Vella, on s'ha reconegut la tasca de deu empreses i personalitats. El guardó a la trajectòria empresarial ha estat per a Viladomat Esports. El premi FEDA a la sostenibiltiat s'ha concedit a Bomosa, Martí Motos per la projecció internacional i Cellab per l’emprenedoria i la innovació. En la promoció de la marca Andorra, els socis de la CEA, mitjançant vot telemàtic, han premiat Grandvalira Resorts, mentre Grup Pyrénées ha rebut el guardó d’empresa inclusiva. FEDA ha estat reconeguda per actuar a favor de la igualtat, Perfumeries Júlia per la gestió sènior i Campperlove en la categoria d’autònoms. Per últim, Enriqueta Pedescoll Galí s'ha endut el reconeixement com a pionera.