Amb un Producte Interior Brut (PIB) que ha crescut un 3,4% l’any passat, els números que ha presentat el Govern a tancament de l’exercici del 2024 han generar un superàvit de 46 milions d’euros, tot i que s’havia pressupostat un dèficit de 33 milions d’euros. L’increment és del 98%, perquè l’any passat el resultat de caixa va ser de 23 milions d’euros, segons ha explicat avui el ministre de Finances, Ramon Lladós, en roda de premsa a l’edifici administratiu.
De moment, aquests 46 milions “estan a la caixa”, ja que no es poden gastar perquè el pressupost del 2025 ja està aprovat. “La prudència la continuarem tenint a l’hora de fer els comptes, perquè ens estimem més pecar de prudents que no ser excessivament optimistes”, ha afirmat Lladós.
L’augment de la recaptació en els impostos directes i indirectes explica aquestes xifres. Si es compara amb l’any anterior, els ingressos –641 milions d’euros– han pujat un 16% (551 el 2023), mentre si es fa amb el pressupost, ho han fet un 9% (586). En el cas dels impostos directes, l’impost de societats s’ha incrementat en el darrer any un 20%, de 90 a 107 milions d’euros, mentre l’IRPF un 16%, de 59 a 68 milions d’euros, provocat per la millora de l’activitat econòmica i per l’actualització dels salaris que es va aprovar amb l’objectiu d’evitar la pèrdua del poder adquisitiu.
Segons Lladós, “hem recaptat més sense apujar els impostos i hem generat bossa per anar eixugant el deute, cosa que hem fet destinant 100 milions d’euros per al parc públic d’habitatge a preu assequible”. Quant als impostos indirectes, la taxa del consum al tabac s’ha incrementat un 28%, de 87 a 112 milions d’euros, ja que el mes de maig passat es va apujar. L’IGI, per la seva banda, també va pujar un 6%, amb una recaptació que va arribar als 165 milions d’euros (155 el 2023). També cal tenir en compte l’impost de la inversió estrangera en immobles, que va entrar en vigor a principis d’any, amb una recaptació de 13,6 milions d’euros.
Si ens fixem amb el nivell d’endeutament, l’any passat es va situar en un 31,80% respecte al PIB, un percentatge que ha anat baixant en els darrers anys i fins i tot s’ha situat en nivell inferiors a l’època de prepandèmia (32,70% l’any 2019), tot i que l’objectiu del ministeri de Finances és que arribi a estar per sota del 30%, segons va assegurar Lladós. A més, es tracta d’un nivell d’endutament molt inferior al dels països veïns, ja que França i Espanya presenten unes xifres per sobre del 100%, amb 114 i 103 respectivament.