La manca de mà d’obra és “un dels obstacles crítics” per a les empreses i “un dels desafiaments principals que cal abordar”, ha manifestat el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Josep Maria Mas. Segons les dades del Servei d’Ocupació, durant el 2023 hi va haver una mitjana de 2.140 llocs de treball per cobrir, el que és “un màxim històric”, va dir Mas. Aquest desequilibri entre les ofertes de treball i la demanda (es va situar en 341 demandants en recerca de feina) ha anat en augment els darrers anys i “posa les empreses en una situació molt complicada i que pot agreujar-se encara més si no es prenen mesures urgents que combinin polítiques educatives, laborals i d’immigració”, ha afegit Mas durant la presentació dels resultats de l’enquesta de clima empresarial corresponent al segon semestre del 2023.
Aquesta bossa de més de 2.000 vacants es considera que és la que cal cobrir per mantenir “el que avui ja està funcionant” i respon a les necessitats que s’arrosseguen des de just després de la pandèmia de Covid “i avui encara no s’ha arribat a cobrir”. I és en aquest context que el president de la Cambra reclama canvis en les polítiques d’immigració per fer més “àgil” la contractació de professionals competents, perquè les restriccions que es volen implementar a nivell migratori haurien d’anar “a partir d’aquí”, un cop cobertes les necessitats actuals, perquè si no, “què hem de fer? Tancar els locals?”, s'ha preguntat el dirigent de la CCIS.
L’entitat empresarial considera “essencial” implementar “millores” en la política d’immigració a fi de donar resposta “de manera efectiva i adequada” a la manca de mà d’obra que pateixen determinats sectors i així “preservar” la competitivitat de les empreses i alhora “proporcionar un servei de més qualitat i una imatge de país més atractiva”.
Tot i això, Mas ha defensat que les quotes d’immigració han de ser “complementàries” a la política de formació que es faci al país, on “podem fer bastant camí encara”. En aquest punt, la Cambra insisteix que cal desenvolupar programes de formació professional que “ofereixin una formació pràctica més orientada a les necessitats reals del mercat”, ja que, a parer de Mas, hi ha gent “amb aptituds” però que requereixen formació.
Grans desafiaments
D’altra banda, el president de la CCIS ha valorat que el suport de la política econòmica “és fonamental per ajudar les empreses a fer front als grans desafiaments estructurals” que el país té pendents, com són la transició digital i l’energètica, el canvi climàtic, la diversificació econòmica i l’impuls de la productivitat.
I en aquest punt, tot i que la diversificació es consideri “necessària” per al creixement sostenible de l’economia, “ja que estimula la innovació, promou la competitivitat i afavoreix un entorn empresarial més robust i dinàmic”, “és igualment important preservar i potenciar els sectors tradicionals” com són el comerç i el turisme, ha dit Mas, ja que “són la base de la creació de riquesa i motors essencials de la prosperitat” del país. Així, va valorar que cal “reorientar i reforçar” aquests sectors i adoptar “un enfocament proactiu” per adaptar-se a les demandes canviants del mercat i les tendències emergents, alhora que s’impulsa la innovació i la modernització en aquests, es busca millorar la qualitat dels productes i serveis oferts i explorar “noves oportunitats de creixement per garantir la continuïtat del seu paper vital en el desenvolupament econòmic”.
D’aquesta manera, el president de la Cambra ha recordat que l’entitat considera “primordial” el desenvolupament d’un pla a “20 o 30 anys” vista per “saber on volem anar i com volem fer-ho”. Un programa que, d’altra banda, cal que es faci de manera conjunta amb tots els sectors implicats.