No sempre, però en alguns casos és millor ser temporer que treballador fix. Així es desprèn de les declaracions que el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, ha fet sortint de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) en les què deia que cal revisar els salaris estipulats en els decrets que fixen les quotes perquè en alguns casos estan per sobre del que es paga actualment a l’empresa i, evidentment, això pot generar “disfuncions”. Per ser més concrets, exemplificava que per a algunes feines la quota preveu un salari mínim de 1.450 euros mentre que el que es paga s’equipara al salari mínim interprofessional, de 1.376,27 euros mensuals.

Més enllà d’això, per a la CEA les quotes són “necessàries” i sense elles “patiríem molt” aquest hivern “i se’n ressentiria l’economia moltíssim”, mentre que per a la Unió Sindical d’Andorra (USdA) cal “aturar l’arribada de treballadors en les condicions que s’està fent”. Aquí s'han evidenciat algunes discrepàncies entre sindicats, ja que des del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) s’haurien mostrat partidaris de mantenir les quotes perquè d’altra manera s’aturaria l’activitat econòmica del país, tal i com han comentat tant la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, com el representant de la patronal i el dels sindicats. “Ningú vol parar l’activitat”, ha assegurat el secretari general de l’organització sindical, Gabriel Ubach, però quan hi ha un problema i tant des del Govern com des de la patronal es mira cap a un altre costat, “algú ha de fotre el cop de puny sobre la taula”. I en aquest punt denunciava que es tenen els treballadors en “pisos pastera” i amb “salaris no dignes” i algun dia hi haurà “una desgràcia” i llavors s’adonaran que molta gent viu en condicions indignes i “tiraran pilotes fora”. 

La quota general es prorroga amb 900 treballadors i la de temporada proposada és de 4.900 treballadors per a les diferents especialitats, que es podrà ampliar en un 30% si fos necessari. Són xifres lleugerament inferiors a les de l’any passat, quan la de temporada va arribar als 5.400 treballadors, “amb la clara voluntat d’anar fent el creixement més sostenible en aquest país”, ha manifestat Marsol.

Negociació pels salaris
La negociació dels salaris s'ha deixat per al mes vinent. La reunió del CES serà a mitjans de novembre i la ministra ha expressat el seu desig de què patronal i sindicats portin una proposta conjunta. “Seria perfecte si presenten una proposta unànime”, ha manifestat. Però els comentaris fets pels representants d’uns i altres no auguren aquesta possibilitat. Per la CEA sí que enguany hauria de ser “més fàcil” assolir un acord perquè la inflació és més reduïda, encara que ningú pot garantir que es mantingui per sota del 2% com està ara (1,7% era la variació anual al setembre, tal i com ha fer públic avui el Departament d’Estadística). I en aquest sentit apuntava que el conflicte bèl·lic a l’Orient Mitjà pot influir. Per part dels sindicats, Ubach ha reiterat que la seva proposta passa per situar el salari mínim interprofessional per sobre dels 1.500 euros i a partir d’aquí estan oberts a negociar sectorialment si fa falta. En aquest sentit, Marsol ha repetit que la voluntat del Govern és anar equiparant el salari mínim al 60% del salari mitjà i per tant que el primer augmenti per sobre del que ho faci l’IPC. “A finals d’any veurem la postura del Govern i si fa més cas als sindicats i a la classe mitjana o  a la patronal”, ha conclòs Ubach.