El Govern aprovarà fins a 325 nous permisos de residència per a treballadors per compte propi, segons ha avançat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, durant la reunió una nova reunió del Consell Econòmic i Social.
Conxita Marsol ha detallat que s’aprovarà una quota de 125 autoritzacions destinades a aquelles societats que ja es troben en tràmits de constitució i a la vegada una segona quota de 200 permisos de cara a l’entrada en vigor de la Llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, que s’espera que sigui “d’aquí a unes tres setmanes, en funció de la signatura dels coprínceps”.
La ministra, que no ha pogut precisar el nombre de societats que es troben en tràmits però sí que va assegurar que “no hi ha una aglomeració” d’entrades davant la propera implementació de la llei, ja que “s’ha entès perfectament” i “les residències es donaran però més controladament”, ha recordat que amb la nova legislació caldrà “anar primer a Immigració a fer la reserva de residència si hi ha quota” i posteriorment fer tota la tramitació de la inversió estrangera i “anar a recollir la residència”.
Així mateix, i interpel·lada sobre si hi podria haver algun dubte d’inconstitucionalitat, Marsol ha assegurat que “tot el que he rebut per part dels serveis dels coprínceps és que en principi no hi hauria d’haver cap problema”. En aquest sentit, ha explicat que els coprínceps “veuen que la llei s’emmarca en legislacions que hi ha a d’altres països”, i ha recordat que es van fer els estudis de constitucionalitat corresponents a la vegada que “la part dels pisos buits, potser la que portava més problemes, és molt garantista”.
D’altra banda, Marsol, que ha avançat també l’aprovació d’una nova quota general de 900 permisos “igual com la que es va aprovar fa sis mesos”, ha destacat l’altre “tema important” que s'ha abordat en la reunió del CES, com és mirar d’avançar en la modificació de la Llei d’acció sindical i patronal per tal d’impulsar els convenis col·lectius i la representació sindical.
En aquesta línia, la ministra s'ha mostrat “optimista” perquè tant sindicats com patronal “tindran aviat” una sèrie de propostes damunt la taula i es va mostrar esperançada que es podrà assolir “un acord de mínims”. La ministra, que ha dit que “seria perfecte si podem fer aquesta llei amb acord entre les parts” i ha mostrat la disposició del Govern “a fer d’àrbitre” si cal, ha recordat que la legislació vigent “no és un text que divergeixi molt del d’altres països”, si bé en el cas d’Andorra el que “és diferent és el teixit empresarial i també la tradició sindical”. Per això s'ha mostrat partidària de començar per les empreses més grans i les petites ja s’hi afegiran.
Crida de l’USdA perquè hi hagi “una normalització”
A la sortida de la reunió del CES, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha fet una crida als diferents sectors econòmics, treballadors i, sobretot, a empreses de més de 50 empleats, per tal de “posar-se les piles” i que hi hagi “una normalització” i hi pugui haver comitès d’empresa, convenis d’empresa i convenis sectorials.
I és que pel dirigent sindical, l’actual legislació laboral “és de mínims”, i si es pretenen millorar les condicions s’han d’impulsar convenis col·lectius i sectorials, acció que “només podrem fer si tenim delegats dels treballadors i comitès d’empresa”. Per això, no només cal una implicació per part de les empreses, sinó també per part dels treballadors, que “han de ser conscients que si volen defensar els seus interessos han d’anar units”. Això sí, i “anar de la mà d’algú que els pugui assessorar”, com els sindicats.
Així mateix, Ubach ha explicat que en un termini de dues setmanes estaran ja en disposició de posar damunt la taula les seves propostes de modificació, a la vegada que esperen que des de la patronal els facin arribar també les seves per poder començar a posar fil a l’agulla i mirar de “normalitzar una situació totalment anòmala”. I en aquest sentit, el secretari general de l’USdA ha recordat que “estem a les portes d’un referèndum d’un acord d’associació” i en canvi “no estem a dins de l’Organització Internacional del Treball (OIT)”, una cosa que “va contrària a l’altra”. Per això, Ubach ha insistit en la necessitat de “tenir convevenis col·lectius, convenis d’empresa, delegats de personal, comitès d’empresa i també pertànyer a l’OIT”.
Per la seva part, el director de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Iago Andreu, tot i reconèixer que les propostes de canvi haurien de venir de les organitzacions sindicals, ha destacat que a nivell intern també han començat a treballar en possibles modificacions de la llei, si bé ha posat “dues línies vermelles” com són que “la representativitat es mantingui i sigui clara” i “la total afiliació voluntària” a les patronals i als sindicats.
“Fluïdesa” en el registre de bretxa salarial
Pocs dies abans de finalitzar el nou termini perquè les empreses omplin el registre de bretxa salarial s’estan entrant les dades amb “normalitat i fluïdesa”, segons ha assegurat la titular de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, que ha obert la porta a la possibilitat de flexibilitzar aquesta obligació per a les empreses més petites. Es tracta d’una qüestió, però, que encara s’està analitzant perquè “no ens aporta unes dades gaire importants per a la bretxa salarial” i s’ha de veure si “les empreses de dos o tres treballadors potser no cal que hagin de presentar les dades de la bretxa”, ja que “no és una qüestió evident perquè et pot canviar una persona i de cop ja tens dos homes o dues dones”, ha remarcat Marsol. Amb tot, la ministra ha recordat que la normativa vigent exigeix la presentació d’aquestes dades i no ha descartat expedients en casos d’incompliment.