El director de Pal Arinsal, Josep Marticella, defensa l’aposta d’EMAP com a estació oberta deu mesos a l’any, la responsabilitat que té com a motor econòmic i el seu futur després que Arcalís anunciés la voluntat de deixar Vallnord. Explica que per a l’any que ve s’ha aplicat un increment moderat a les tarifes i que algunes s’han congelat. També avança que la primera meitat de l’estiu s’ha tancat amb un 15% més d’ingressos.
Com evoluciona la temporada d’estiu?
La primera part de la temporada està anant tal com havíem previst. Primer amb els grans esdeveniments, que han funcionat de forma molt potent. Hem fet la Copa del Món de BTT i l’Skyrace Comapedrosa, a més d’altres esdeveniments majors. Estem a l’equador de la temporada en nombre de dies, però no en facturació. Ara estem davant dels dies de la temporada més forts. Fins al 20 d’agost és quan realment ens hi juguem molt, tot i que estem molt condicionats per la meteorologia. Les projeccions apunten que anem en la bona línia per aconseguir els objectius que ens vam marcar.
S’ha crescut en facturació fins ara?
Sí. A nivell d’ingressos estem en la línia d’un creixement d’un 15%. El consum dels visitants segueix una línia ascendent. Nosaltres el que hem fet és millorar la tarifació, hem creat forfets adaptats a cada usuari. Això ha tingut molta acceptació i està generant més vendes.
De cara a l’hivern que ve, el forfet conjunt amb Arcalís s’ha encarit. Això pot comportar una reducció de les vendes?
L’augment del preu ha estat fruit de les negociacions. Nosaltres apostàvem per un creixement més moderat, però al final hem aconseguit tancar aquest acord amb aquest percentatge, que fins i tot considero raonable perquè no deixa de ser un preu molt competitiu. També hi havia una necessitat real dels 5.000 usuaris d’aquest forfet, i ara podran escollir entre les diferents ofertes que hi ha al mercat. Des del forfet d’Ski Andorra, al forfet Grandvalira+Ordino, el forfet només Ordino, el forfet Valls del Nord i el forfet Pal Arinsal. El ventall de possibilitats va augmentant per als clients i això farà que cadascú agafi el producte que més li interessa. Tot i l’augment important, el producte segueix sent molt competitiu.
S’ha notat alguna tendència en les vendes?
Es va posar a la venda el primer de juliol, però la gent no comença a comprar fins que no té clares totes les possibilitats al mercat. No tot el ventall de possibilitats està publicat encara. Serà quan totes les opcions estiguin publicades que el client començarà a decidir. A més, la majoria de les vendes es concentren prop del 15 de setembre.
Té un pes important aquest forfet en el conjunt de l’estació?
És important perquè hi ha una necessitat real, però el seu pes és relatiu. Nosaltres, creant aquest forfet, donem resposta a una demanda real. La creació de forfets de temporada de cadascun dels sectors fa que els clients que només utilitzen una de les dues estacions es derivin cap a aquests forfets. Pot ser que hi hagi una davallada de la gent que vulgui el forfet Valls del Nord, tot i que el preu és molt atractiu.
Tem que amb la situació creada a Vallnord els esquiadors apostin més per Grandvalira?
Tenim la nostra estratègia molt clara, molt definida, molt pensada, i la tenim desenvolupada des del març de l’any passat. També la turoperació i tots els agents que treballen amb nosaltres encara no va acabar la temporada que ja tenien clara la política tarifària a Vallnord Pal Arinsal per a la pròxima temporada. Són els altres [Grandvalira] que han acabat de definir la seva.
Quin canvi hi haurà en les tarifes de Pal Arinsal?
Hi haurà un augment d’un euro a les tarifes de venda al públic i d’altres quedaran congelades. En el forfet de temporada també hem fet un increment moderat i hem aplicat una política de venda molt agressiva per als forfets de no resident.
Quin impacte representaria la fi de Vallnord per a EMAP.
Entendrà que no em pronunciï perquè ara hem fet un acord per tres anys i els canvis al sector de la neu són tan ràpids i importants els últims temps que no sé com estarem d’aquí a tres anys. Hem aconseguit gaudir d’una estabilitat durant tres anys, i quan ens anem acostant a aquesta data podrem definir més clarament quina serà la repercussió o no d’aquesta dissolució. També és veritat que la pròxima temporada no hi haurà més productes que el forfet de temporada. Això permetrà veure també l’afectació de la no-venda del forfet de dies de Vallnord, que l’any passat va ser poc important.
Ja s’ha signat l’acord de Vallnord?
Falta tancar la data per formalitzar-lo, però s’està desenvolupant tot el que es va acordar des del primer de juliol.
Sembla que es vol anar desvestint Vallnord fins que ja no en quedi rastre.
El que tenim avui és un acord comercial vinculat només a un forfet. Estem molt lluny del model de Vallnord de fa anys, que gestionava els dos camps de neu.
I el futur de Pal Arinsal?
La nostra aposta pel forfet Ski&Bike és molt clara. El vam crear fa dos anys i l’objectiu és arribar als 100.000 usuaris. És una aposta valenta, única al sud d’Europa. Fins i tot a nivell mundial poques apostes hi ha de forfets de deu mesos. Si l’any que ve som capaços d’obrir el 30 de novembre, aconseguirem que per segon any consecutiu cada mes hi hagi activitat a casa nostra. Tot això assolint uns nivells de facturació que fan que l’empresa segueixi sent sostenible. L’any que ve seria el setè any amb resultats positius. Tot està a sobre de la taula perquè vagi d’aquesta manera, i la inspiració ens agafarà treballant.
Sempre s’han reivindicat com a motor econòmic.
No tanquem per vacances i tenim clar que EMAP té molt futur, tot i que a dia d’avui sembla que hagi quedat una mica aïllada en el context nacional. Però tenim un producte atractiu i un mercat clar que fa que la gent vulgui venir a esquiar a casa nostra. Som conscients que hi ha moltes activitats que depenen de nosaltres. És per això que sovint prenem decisions pensant no sols en l’interès d’EMAP, sinó en tot el teixit econòmic de la parròquia i el país. Aquestes decisions de vegades són més positives per als diferents agents econòmics que no per a nosaltres.
Satisfets del suport del Govern?
Sí, la implicació ha estat important. Ens han donat suport amb un plantejament molt raonable que va exposar EMAP.