La UEFA Nations League va néixer amb la intenció que fos la Champions de les seleccions amb l’objectiu de substituir els amistosos internacionals per partits de competició, evitar enfrontaments entre països de diferent nivell competitiu, aprofitar els anys imparells on no hi ha Eurocopa ni Mundial i, com no i potser la més important, augmentar els ingressos. Quatre edicions i la selecció va sumar quatre en l’estrena, vuit a la segona i un a la d’enguany.
La primera edició es va celebrar la temporada 2018-2019 i la selecció, dirigida ja per aquella època per Koldo Alvarez De Eulate, va quedar enquadrada a la Lliga D, l’última, al Grup D1 amb Geòrgia dirigida per Vladimír Weiss –pare de l’ex-Espanyol, també del mateix nom– i encara sense l’extrem del Nàpols, Khvicha Kvaratskhelia ni tampoc amb el porter del València cedit pel Liverpool, Giorgi Mamardashvili. Això sí, amb Valeri Qazaishvili, Giorgi Chakvetadze o Jaba Kankava. També estava al grup, Kazahkstan, dirigida pel búlgar Stanimir Stoilov i amb jugadors que començaven a destacar com Baktiyar Zaynutdinov, el talentós Yerkebulan Seidakhmet. L’altre rival era Letònia del finlandès Mixu Paatelainen i amb els germans Ikaunieks, Davis i Janis o Valērijs Šabala. Aquella primera Nations disputada pel combinat andorrà va acabar amb quatre punts, és a dir, quatre empats i dues derrotes amb 2 gols a favor i 9 en contra. Es va empatar 1 a 1 contra Geòrgia amb un espectacular gol de falta escorada per l’esquerre de Cristian Kiki Martínez. També es va empatar a 1 contra Kazahkstan amb gol de Jordi Aláez fent bo un greu error de Yuri Logvinenko i també aprofitant l’expulsió de Muzhikov. I també dos empats a 0 contra Letònia, tot i que a l’Estadi Nacional no van saber treure profit de l’expulsió de Valērijs Šabala al minut 38.
En la segona UEFA Nations League, els de Koldo Alvarez De Eulate van sumar només 2 punts. Aquesta vegada, Andorra va tenir com a rivals a Illes Fèroe que estava dirigida per Håkan Ericson i que tenia jugadors com Klæmint Olsen, Sølvi Vatnhamar o Jóannes Bjartalíð. També hi havia Malta, que estava dirigida pel mateix seleccionador d’ara Davide Mazzotta i l’altre rival va ser Letònia. En aquella Nations del 2020-2021 es van empatar dos partits. Un amb Malta, a l’Estadi Nacional, per 0 a 0 i un altre amb Letònia pel mateix resultat. Només es va marcar un gol en sis partits i el va anotar Marc Rebés a Malta, però el partit va acabar amb un 3 a 1 desfavorable. La pitjor derrota va ser un 0 a 5 de Letònia a l’Estadi Nacional. La millor Nations League va ser la tercera edició a la temporada 2022-2023. Es van sumar vuit punts amb dues victòries, dos empats i dues derrotes. Es van quedar a cinc punts de l’ascens a la Lliga C. Novament es van enfrontar amb Letònia –que va ascendir–, Moldàvia i Liechtenstein. Per fi no van acabar en última posició del grup i van derrotar. Els de Koldo Alvarez De Eulate van guanyar els dos partits contra Liechtenstein per 0 a 2 i 2 a 1. En el primer partit gols de Berto Rosas i Joan Cervós i en el segon de Jordi Aláez de penal –ahir va passar pel quiròfan per una nova lesió als creuats del genoll– i de Chus Rubio des de mig camp. Els empats van ser un contra Moldàvia per 0 a 0 i per 1 a 1 contra Letònia. En total, sis gols a favor i set en contra.
I en aquesta última edició de la UEFA Nations League, que va acabar dimarts contra Malta, van estar amb un grup amb Moldàvia i els maltesos i només un punt sumat a l’última jornada en empatar a 0 contra Malta que va jugar des del minut 17 amb un jugador menys per l’expulsió de Mentz. El balanç de Koldo va ser aquest. Ras i curs. “Han faltat gols que si els haguéssim fet tindríem més punts”.
Marc García, lateral esquerre de 36 anys, va ser per primera vegada capità de l’absoluta i el jugador de l’FC Ordino també va fer un petit balanç. “Tanquem la Nations amb una sensació que podíem haver fet una mica més, però aquest punt l’hem de valorar. Ja toca pensar en la següent fase. A tots els partits hem estat vius i crec que mereixíem més, però el futbol és una mica capriciós. Ara a pensar ja en el mes de març”, va sentenciar Marc García.
El 13 de desembre se sortegen els Qualifieres per a la fase de classificació del Mundial del 2026. Andorra està al bombo 5.
Pau Babot, l’‘alemany’, el debutant 118è
Un debutant més i ja en van 118. Pau Klaus Babot Müller és originari de Frankfurt i la seva mare és andorrana. El migcampista, de 21 anys, va jugar al FSV 1910 Bergen, al FC Germania Enkheim i després al Karbener SV de la ciutat de Frankfurt i en categoria sub-17 on va ser un dels seus capitans. L’equip jugava a la lliga regional de Hesse, la segona divisió del futbol alemany en la seva categoria. Actualment, milita al Hanauer SC 1960 de la Hessenliga, la cinquena d’Alemanya. “Ha estat un moment molt especial el meu debut, però ha estat una llàstima per l’empat”.