Carlos Verona és de San Lorenzo de El Escorial (Madrid). Al febrer farà 10 anys que va arribar al país per residir amb la seva parella, l’Ester Fernández Casasola. Ell és ciclista professional del Lidl-Trek de categoria UCI WorldTeam als seus 31 anys i ella ho va ser. Verona tenia entre cella i cella des de fa tres anys crear la primera prova ciclista professional del país i ja és una realitat. Es va presentar ahir a l’auditori de MoraBanc –un dels patrocinadors de la prova– i davant de molts esportistes residents al país coneguts va anunciar l’Andorra-MoraBanc Clàssica que se celebrarà el 22 de juny. Tindrà un total de 145 quilòmetres i 4.300 metres de desnivell i es disputarà íntegrament al país 13 dies abans de l’inici del Tour de França. El pressupost serà de 400.000 euros i se sufragarà amb un 40% de patrocini públic i un 60% de privat. El recorregut es desvelarà a principis de maig, però començarà al centre d’Andorra la Vella i finalitzarà en un dels ports de muntanya de la Massana –n’hi ha tres per escollir–. “Quan vaig arribar a Andorra, el mes de febrer  farà 10 anys que soc aquí, vaig veure que era un país que respirava ciclisme per tots els llocs i crec que faltava una carrera d’un dia que posés en valor tot el que fa el país pels ciclistes professionals i amateurs. Amb aquesta Andorra-MoraBanc Clàssica és culmina un projecte de país  i podríem dir que és una mica com la punta de l’iceberg de tot el que passa aquí”, va assegurar Carlos Verona, que tindrà el suport de l’empresa VSL Sports liderada per Gerard Riart i també per Ruta d’Occitània –una carrera ciclista professional per etapes que es disputa al sud de França el mes de juny abans de la disputa del Tour de França. “El recorregut el farem oficial a principis de maig i l’únic que puc dir és que serà una prova d’alta muntanya, com no podia ser d’una altra manera. Sí que podem dir que la sortida de la prova es farà al centre d’Andorra la Vella perquè el públic pugui seguir el ciclisme des de dins. El final serà a un dels ports de la Massana. Per a mi és un lloc molt especial [ell viu allà] i és una parròquia que ha apostat molt pel ciclisme. Buscarem una arribada en alt i serà un port inèdit”. 
La presentació d’Andorra-MoraBanc Clàssica va comptar amb la presència de l’exciclista José Joaquín Rojas, que és l’actual director esportiu de Movistar Team i també de l’exciclista Imanol Erviti, director esportiu d’INEOS Grenadiers i també del pilot de MotoGP, Aleix Espargaró. El triatleta Jean Frodeno. El veterà ciclista resident del Team Visma, Robert Gensink o també d’Steven de Jongh, el director esportiu de l’equip de Carlos Verona. A més a més del tennista resident Albert Ramos. “El següent pas serà convèncer els ciclistes professionals perquè participin. Portàvem darrere d’aquesta prova tres anys i la Unió Ciclista Internacional ens va arribar a donar data fins a dues ocasions. A la tercera va a la vençuda, i ara aprofitaré els meus contactes per fer aquesta carrera. Estem units amb la Ruta d’Occitània i ens dona molta tranquil·litat. L’objectiu és aconseguir el màxim d’equips possibles”. 
La prova serà de categoria 1.1 UCI, i això permetrà que 10 equips professionals de la màxima categoria del ciclisme mundial hi participin, a més de 10 conjunts més de categoria continental. La data atorgada per l’UCI preveu que hi hagi una gran participació, ja que arribarà 13 dies abans de l’inici del Tour de França i just després del Mount Ventoux i la Ruta d’Occitània, dues proves que els equips professionals aprofiten per preparar la Grande Boucle. “Estàvem convençuts que havia d’arribar amb una prova íntegra al país i amb ADN andorrà. Ens ha costat tres anys aconseguir-ho, però finalment hem pogut presentar aquest gran projecte. Esperem que sigui una carrera que es consolidi al calendari de l’UCI. Una cursa d’equips Pro i intentarem que vinguin amb els seus millors ciclistes. I a més en una data molt bona. Podem fer un test molt important d’alta muntanya abans del Tour de França”, va indicar Gerard Riart, president de la Federació Andorrana de Ciclisme i gerent d’VSL Sports. I un dels objectius a llarg termini serà crear també una prova femenina. 
Jordi Torres, ministre de Turisme i Comerç, va lloar aquest nou projecte esportiu. “Es demostra que hem fet un pas més en el món del ciclisme organitzant la primera prova professional al país, i aquest és l’èxit que hem tingut. Tenim més de 200 ciclistes residents al país, hem acollit proves del Tour de França, de la Vuelta i de la Volta i aquesta prova ens consolidarà al ciclisme mundial”.

Turisme reconeix converses amb La Vuelta

La Vuelta a Espanya va trepitjar el país per última vegada l’estiu del 2023 amb arribada a Arinsal i Turisme, amb Jordi Torres al capdavant, va reconèixer que hi ha converses amb Unipublic. “Estem parlant amb ells per poder intentar que durant els pròxims anys ens inclogui dins del seu calendari. No hi ha res tancat de manera definitiva, però sembla que les negociacions avancen en un bon sentit”. I també va parlar de les opcions de retorn del Tour de França. “Tenim converses pendents i ens veurem el mes de desembre amb ells per veure si els encaixa tornar aquí. El territori d’aquí els agrada molt, però aquestes proves s’han internacionalitzat molt i per encaixar dins del calendari és més complex”, va dir Jordi Torres.