No és noruec, però s’entrena amb ells. Irineu Esteve va decidir el mes d’octubre del 2023 donar un gir de 180 graus a la seva carrera esportiva i es va incorporar a l’equip noruec del Team Aker Dæhlie. Un equip privat que depèn de la federació anglesa però que té el seu epicentre a Noruega, la meca de l’esquí de fons. Aquesta és la seva segona temporada. Dos anys sense Joan Erola i abans de tot plegat es va plantejar, fins i tot, deixar l’esquí de fons per provar amb el biatló. “Crec que necessitava un canvi important amb tot. Els plans d’entrenament, la manera d’entrenar, l’equip”. Així mateix ho va recordar en una roda de premsa realitzada a Andbank el 2023. 
I quan un està al costat dels millors del món no pot fer una altra cosa que evolucionar en tots els sentits. Al Tour d’Ski, la seva competició preferida, buscava d’inici un Top-15, però va acabar al Top-20. Això sí, a l’última prova, a la pujada d’Alpe Cermis, va ser cinquè. El primer, el noruec Simen Hegstad Krüger. Iri té 28 anys i està entre els millors del món, entrenant-se i també competint. Després del Tour d’Ski es troba al país fins dissabte i després ja marxarà a França per competir a la Copa del Món de Les Rousses, a Prémanon (França), el cap de setmana del 18 i el 19 de gener. “Ara estic aprofitant aquests dos dies de descans a casa i fent coses que normalment no faig. Vaig arribar dilluns i a partir de demà ja tornarà a entrenar”. 
La seva ambició d’assolir el Top-15 no va poder fer-ho realitat. “Si tot hagués funcionat molt bé un Top-15 era factible, però complicat. Aquest any el Tour d’Ski va canviar el format i per exemple als esprints donen bonificacions als 30 primers i els que no som esprinters ens perjudica bastant, com em va passar a mi, ja que soc més de distàncies llargues. M’hauria agradat assolir un Top-15, però ho vam salvar una mica in extremis i per pocs segons van fer un Top-20. No em puc queixar”. 
El cinquè lloc sí que deixa satisfet l’esquiador de fons de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) i del Team Aker Dæhlie. “El meu millor resultat en Copa del Món. Jo m’esperava que si hagués anat tot bé hauria pogut fer una molt bona pujada, però a Val di Fiemme hi vaig arribar amb una mica de manca d’energia i les cames ja no em responien massa. A l’estadi, on sempre em costa més, em vaig notar molt bé i vaig pensar que ho podia fer bé. A la pujada final em vaig trobar molt fort i el podi se’m va escapar per ben poc”. 
El Tour d’Ski, on ell tornava a competir després d’un any d’absència, va comptar amb els millors esquiadors de fons de Noruega. “Van faltar els russos. Hi havia molt de nivell”. 
El seu pròxim objectiu són el Campionat del Món de Trondheim (Noruega). “Un circuit que estan remodelant i han dit que serà molt dur. Podrem tastar més material a pista en estar amb l’equip noruec i esperem que ens jugui a favor. El circuit, d’inici, és difícil per les nostres característiques. El meu objectiu a Trondheim serà igualar o millorar una posició fa dos anys justos. Espero estar entre el Top-10 i Top-15 a les proves i potser després somiar”.
Molt motivat amb il·lusió. El Team Aker Dæhlie el va ressuscitar en aquest esport. “Gràcies a ells puc continuar fent aquest esport. Amb només això m’han ajudat moltíssim i també m’ajuden molt perquè el mètode noruec és molt conegut i mai l’havia aplicat. Donen més èmfasi a no fer tantes hores i sempre estar recuperat per fer les sèries adients. Al dia a dia m’ajuden com l’alimentació que són molt metòdics i t’ajuden a conèixer més el teu cos”. Un andorrà, un xic noruec.

‘Iri’: “La Gina és més intel·ligent i jo soc més talós”

Lloances cap a l’altra esquiadora de fons de l’equip nacional: Gina del Rio. “Està molt forta i aquest any encara la sort no l’ha acompanyat com toca, però  arribaran els resultats. N’estic segur”, va indicar Irineu Esteve, que té clar que pocs consells li pot demanar l’esquiadora de fons a ell. “Jo crec que ella és la que m’ha de donar consells a mi perquè és més intel·ligent que jo. El màxim que li dono són consells de baixar en un revolt glaçat que a mi m’agrada. També li dic que vigili a algun lloc. Normalment no ens donem massa consells”. I també parla de les diferències que hi pugui haver entre ell i ella. “Som totalment diferents com a esquiadors de fons. Ella va molt bé en esprint i jo en aquesta modalitat no em puc ni defensar. En distàncies llargues jo em sento més a gust, però també va molt forta. Ella genèticament té més potència i jo necessito circuits més durs i més llargs. Ella és més intel·ligent i sap escoltar i també aplicar-lo. Jo soc més talòs”, va indicar amb un somriure Irineu Esteve. Un esport que al país pocs representants té, però els que té són força bons.