En realitat havia arrencat al setembre, amb el teatre al carrer de Trois a la plaça de la Germandat laurediana, i fins a finals d’any ha havia programat el cicle de cine francòfon, la proposta clàssica del trio Élégie i de Marie Chantagrill, i  el novel·lista Sylvain Athiel (Conquérants des ondes). Però va ser ahir que es va presentar oficialment una nova edició de la temporada cultural francesa, la Saison. Una vintena de propostes repartides per totes les parròquies i fins al mes de juliol. Si hem de ser honestos, no busquin a la programació els noms refulgents d’aquelles edicions fastuoses que la Saison ens havia portat fins no fa tant. Posem que parlo de Jane Birkin, de Kids United i de la troupe de la Comédie Française. Sense anar més lluny, el curs passat van desfilar-hi l’últim muntatge de Peter Brook (Tempest Project) i el debut als escenaris del cantant Amir Haddid (Selectionné). Però no es desanimin, la Saison sembla que es guarda un as a la màniga, i el cartell d’aquesta edició també té les seves estrelles. Potser no tan rutilants, però és possible que l’ambaixada francesa ens hagi acostumat aquests anys d’esplendor molt malament.

Atenció al Festival de Jazz, una cita obligada de la Saison per on l’any passat va passar l’acordionista Richard Galliano. Aquest hi desfilarà el trompetista Eric Truffaz, guru de l’electro-jazz, amb els seus dos últims discos, Rollin’ i Clap, un particular homenatge als mestres clàssics de la banda sonora (3 de juliol). També al Festival de Jazz, el trio Akagera, liderat pel trombonista Stéphane Montigny, que també compareix amb un àlbum nou de trinca (Traverse) i es reforça per a l’ocasió amb la cantant Joana Voisin (28 de juny).

El politòleg Dominique Rousseau, que entre el 2018 i el 2020 va exercir com a president del Tribunal Constitucional, conduirà la molt francesa Nit de les idees, aquesta vegada sota el lema De quoi l’état de droit est-il le nom?, més oportú, impossible, vista la deriva populista a dreta i esquerra (22 de gener). La literatura tindrà també dues figures conspícues: Maria Larrea, l’últim fenomen editorial Baladrà amunt amb Le gens de Bilbado naissent où ils veulent (25 de març) i Abel Quentin, premi Renaudot 2021, que compareix amb Cabane (22 de maig). L’apartat musical el completen la saba nova d’Anaïs Rosso i Kolinga, totes dues al Jambo  (13 i el 14 de juny), i atenció, Franck Desmedt, patum de l’escena francesa, amb La promesse de l’Aube, de Romain Gary (6 de maig).