Escaldes-Engordany acollirà del 3 al 10 de juliol la 41a edició del Festival Internacional de Jazz amb un “cartell extraordinari” en paraules del ministre de Turisme, Jordi Torres. La cònsol major escaldenca, Rosa Gili, després de reconèixer que el festival “havia perdut pistonada” creu que s’està recuperant. I en aquesta fase entren noms consagrats i clàssics com els de Michel Camilo i Tomatito (6 de juliol, 18 h) o Marcus Miller (4 de juliol, 19 h).
Michel Camilo, d’origen dominicà, és un geni del latin jazz, guardonat amb un Grammy, un Latin Grammy i un Emmy. Tota la vida l’ha dedicat al domini de les tecles del piano, interpretant i versionant peces de la música clàssica, el jazz i el mestissatge folklòric de la música del món, però amb predilecció pels ritmes caribenys.
Tomatito va fer carrera acompanyant des de ben jove cantaores de la talla d’Enrique Morente, i el gran Camarón de la Isla durant els últims anys de la seva vida. Camilo i Tomatito van començar a tocar plegats el 1997 amb motiu del Festival de Jazz de Barcelona d’aquell any, i des d’aleshores ofereixen un espectacle instrumental trepidant en què dos instruments, i dos mons musicals, conversen en harmonia.
Marcus Miller, per la seva banda, és sinònim de ritme. El baixista, compositor, multiinstrumentista i arranjador s’ha forjat una sòlida carrera musical explorant el costat més funk del jazz-fusió: ritme, però sense oblidar la improvisació del jazz ni la potència del rock. Però el cartell amaga tot un tresor i ho diu tot un expert com Josep Maria Ubach, la referència del jazz en aquest país. Es tracta d’Erik Truffaz. Anotin el nom a l’agenda i en retolador groc ben llampant. La cita és el 5 de juliol a les 19 hores a la plaça Coprínceps.
Erik Truffaz és anomenat entre alguns crítics com “el pare de l’electrojazz”, tot i que ell encara ha anat més lluny. Truffaz, reconegut pel seu particular estil d’improvisació, ha fusionat, com ja va fer el llegendari Miles Davis, el jazz amb el rock, però hi ha afegit hip-hop i drum and bass. Gràcies a aquesta encertada i complexa barreja s’ha guanyat l’etiqueta d’artista trencador i avantguardista.
Des del llançament del seu primer disc amb el segell Blue Note, el 1997, Truffaz no ha parat de fer aclamades gires mundials.
El 5 de juliol serà el torn de la vocalista Cécile Mclorin Salvant. Nascuda als Estats Units (Miami, 1989), és una compositora, cantant i artista visual amb un gran eclecticisme, amb narratives fortes i girs inesperats, capaç de desenterrar cançons rarament gravades i oblidades, i que afegeix a l’espectacle, fins i tot, un toc d’humor. L’artista fusiona aquestes tradicions folklòriques amb el jazz, el blues, el vodevil o la música barroca. És una d’aquelles veus que sorgeixen només de tant en tant.
Completen el cartell la Sant Andreu Jazz Band, Querido Pablo, Akagera, Baptiste Herbin Trio, Haizea Martiartu Quartet, Joan Monné Quartet i Rufaka Folk Orquestra. Menció apart per a la proposta de Jonaina Salvador amb la seva òpera jazz. Serà el 9 de juliol a les set de la tarda a la plaça de l’Església, un nou escenari.
Escaldes-Engordany aprofitarà l’embranzida del festival per potenciar la part alta de la parròquia, un punt en el qual han coincidit durant la presentació Rosa Gili i Jordi Torres.
Per la cònsol “major és una zona en què s’ha invertit molt” i el ministre va assenyalar que “el comú ha fet molts esforços per revitalitzar aquesta part alta de la parròquia” i va posar com a exemple l’aparcament de la plaça de l’església.
Les entrades es poden adquirir a la pàgina web www.e-e.ad/festivaljazz i el preu dels abonaments per als quatre concerts principals és de 60 euros.