Per tercer any des que la Germandat de Sant Sebastià va decidir recuperar la tradició, l’ossa passejarà pels carrers de la Seu d’Urgell. Però avança uns dies aquest despertar seu de la hibernació i serà dissabte, la setmana prèvia al Carnestoltes, en què la veurem pels carrers cèntrics de la ciutat. I a una hora diferent: si fins ara començava la passejada a les deu del matí, enguany serà menys matinera i tot plegat començarà cap al migdia. Més d’hora al febrer fa un fred que pela i l’objectiu de la Germandat és atreure el màxim públic, especialment el més menut, explica el Germà Major, Santi Ripoll. El canvi de data està motivat per la gran quantitat d’activitats que confluiran la setmana vinent: també surt l’Estudiantina, un dels plats forts dels carnavals alturgellencs, i enguany es recupera el Ball Cerdà. Massa concentració festiva, “i així l’ossa, una setmana abans, pot tenir més repercussió i una entitat pròpia”, justifica. 
Hi haurà cercavila prèvia al ball de l’ossa, “i la idea és arrossegar la gent” cap a la plaça Patalín, acompanyats de la cobla Tres Quartans Bramasacs i la cançó escrita ja el primer any per l’Arnau Obiols, “per fer gresca, per escalfar l’ambient”. Més encara, durant els últims dies han estat enviant informació a les escoles, per animar l’afluència. L’ossa, per cert, es deixarà caure pel mercat i carrers adjacents. Però vagi a saber per on, al marge de la rua. El Ball de l’Indiot, que també es ballava als carnavals d’antuvi, és un altre dels elements afegits a la celebració festiva. “S’havia estat fent de manera improvisada i enguany hem decidit d’incloure’l al programa”, apunta Ripoll. Fins i tot en alguns centres escolars, com el d’Alàs, han estat preparant-lo, hi afegeix. 
Aquesta jornada que precedeix la setmana de Carnestoltes inclou també una proposta organitzada per caçadors i hostalers de la comarca, i coordinada per la Germandat, que volen promocionar la cuina de carn de caça. Per això hi haurà una degustació popular de tòfona i carn de caça, a la mateixa plaça Patalín, acompanyant el mercat de productes tradicionals. 
“No sé quants anys s’ha d’esperar per poder dir que alguna cosa ha arrelat, però nosaltres creiem que sí, que està començant a consolidar-se” el ball de l’ossa, “i perquè ho estigui cada cop més és que hem proposat tots aquests canvis”. 
Tot el programa de Carnestoltes és prou dens durant la setmana vinent. Amb aquell moment tan esperat que és la publicació de l’irònic cartell de l’Estudiantina, comentari satíric de l’actualitat alturgellenca. Es penjarà dijous a la nit i divendres surt l’Estudiantina, versió humorística de la tuna, que glossa en clau de somriure el dia a dia de la ciutat durant l’últim any. I no és que els en falti de material. 
En aquesta mateixa clau d’humor, el judici de Carnestoltes, que sovint passa més desapercebut, reconeix Ripoll, i de manera immerescuda. “Jo ho trobo molt recomanable, molt divertit, amb tota una repassada a l’actualitat política i social de la Seu”, i al que seguirà la processó de la llum i el silenci i acabarà tot plegat amb sardinada popular. 
Amb els actes de Carnestoltes la Germandat posa el punt seguit a unes setmanes de feina continuada, que enllaça les festes de Sant Sebastià amb Carnestoltes i, a la cantonada, les caramelles.