Que dos segells, a banda i banda de la frontera, com són Salòria i Editorial Andorra, col·laboressin per treure al carrer aquell recorregut literari que és el Viatge Universal pel Pirineu de Joan Obiols és bon símptoma de com de sanes són les relacions literàries entre Andorra i els veïns més immediats. La reflexió és d’Isidre Domenjó com a president de l’Associació del Llibre del Pirineu, ara que la Fira del sector a Organyà, que durant anys i panys havia coorganitzat des del Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha quedat fora de la seva tutela, un cop penjat el cartell de tancat per jubilació. En tot cas, seguirà de ben a prop el desenvolupament de la vint-i-vuitena edició, que se celebra el cap de setmana vinent. Serà una nova mostra d’aquesta fluïdesa en les relacions, amb una nodridíssima nòmina d’autors i editors andorrans prenent els carrers de la localitat alturgellenca. Carles Sánchez, per exemple, compareixerà amb Èpica i història. L’Andorra d’Isabelle Sandy (Ed. Masegosa), i Jordi Casamajor arribarà amb novetat sota el braç: Simbologia i pensament màgic al Pirineu (Anem). 

Però la nòmina és extensa, dèiem, i per les diferents activitats de la fira desfilaran noms del Principat (o, sovint, a cavall entre Andorra i l’Alt Urgell), com són Eva Arasa, els historiadors Quim Valera i Claude Benet, Maria Cucurull, Roser Porta, Albert Ginestà i Albert Villaró. O, fora de l’àmbit purament literari, Albert Villanueva, que de la mà del segell impulsat per Sofia Masegosa recala a la fira amb un treball de caràcter acadèmic, L’ètica de Kant. Commemoració del 300 aniversari del seu naixement (1724-20024), fent un forat per aquesta disciplina que tant s’ha intentat marginar els últims temps com és la filosofia. 

Representació andorrana a banda, entre els autors que protagonitzaran enguany la trobada hi ha el cerdà Manel Figuera Abadal, o Toni Sender, que presentarà un treball autoeditat sobre un personatge carismàtic però encara no del tot ben conegut per aquestes contrades, com ja apunta el títol del llibre: Arnau Mir de Tost. Qui ets? 

En clau d’editorials, Salòria serà una de les més representades, de la mà d’autors com Pepita Clop, Alberto Casamayor, Àlex Mascarell, Martí Lladós, Núria Boltà, Jordi Nistal o Joan Ganyet, amb una producció que es mou entre el llibre infantil, els recorreguts geogràfics i naturals i l’assaig històric i artisticoliterari dels dos últims esmentats. 

Tornant a Domenjó, concorda en l’apreciació que la fira és una bona mostra que llibres, autors i editorials són pirinencs sense fronteres. Hi afegeix que és lògica l’abundosa presència andorrana “perquè de tot el Pirineu, és al Principat on hi ha més producció, així que és lògic que tingui un pes molt gran en la programació, és proporcional al seu pes específic”. La col·laboració institucional, destaca, ha estat sempre intensa, materialitzada en l’estand propi o en la dotació del premi Mort, qui t’ha mort. Amb anècdota inclosa per il·lustrar-la: fa un parell d’edicions l’alcalde d’Organyà, Celestí Vila, i la ministra de Cultura, Sílvia Riva, coincidien a la Setmana del Llibre en Català a Barcelona i, ja que hi eren, feien el recorregut plegats. 

El president de l’Associació del Llibre  glossa aquesta fira veterana com un èxit gràcies a la implicació dels ganxos mateixos, que se la van fer immediatament seva des que, al 2003, l’acollien per primer cop (havia nascut a Martinet). Un altre aspecte que contribueix a l’èxit, que sigui una fira de proximitat; sense més rostres mediàtics que els que pronunciïn les homilies, pràcticament, però amb un ventall enorme d’oportunitats per als lectors de trobar-se amb els autors per qualsevol racó. “I és un lloc on la gent ve a comprar; sempre hi ha algú que em diu que aquesta fira per a ell és una ruïna”. I que no es perdi.  

Pilarín Bayés o com els il·lustradors s’hi han fet un lloc
Una de les últimes fites en el procés de maduració de la Fira ha estat la presència de ple dret dels il·lustradors. Quina millor manera de deixar-ho ben palès que triant la dibuixant vigatana Pilarín Bayés per pronunciar una de les homilies d’aquesta vint-i-quatrena edició? Al seu càrrec l’homilia religiosa, mentre que la literària quedarà enguany en mans de  la periodista i escriptora Gemma Ruíz Palà. Serà dissabte, a partir de les 20.30, amb intermezzos musicals interpretats al violí per Joana Espar.