La ministra d’Economia, Conxita Marsol, ha beneït el parc tecnològic que el Govern vol ubicar a l’antiga seu de Catsa, a les Arades de Sant Julià, una vegada es concreti l’adquisició de l’immoble. Segons Marsol, el parc és “necessari” per a la diversificació econòmica que l’Executiu persegueix des de fa un decenni llarg i que ha de complementar, diu, els sectors tradicionals, comerç i turisme: “Tot el país ha de ser una àrea tecnològica, però necessitem un espai que exerceixi d’epicentre, i Catsa és el lloc ideal”. Entre altres motius, per la proximitat amb l’UdA.

El parc era l’opció preferida de la ministra, d’altra banda una de les membres de l’Executiu més reticents a l’operació que ha de deixar en mans públiques l’antiga seu de la tabaquera laurediana. La idea inicial era destinar l’immoble a un molt inconcret projecte “d’interès nacional”, i només quan aquesta vaga intenció es va anar concretant en un parc tecnològic Marsol va començar a veure la necessitat de l’operació.

Com avançàvem en l’edició d’avui, el consell de ministres va aprovar en la sessió de dimecres l’adquisició de l’edifici, i avui va passar per la junta de govern del Comú de Sant Julià, que presumiblement l’aprovarà a l’abril. La intenció de les parts és anunciar públicament el conveni, amb els detalls de l’operació, el 27 d’abril. Segons les condicions que n’han transcendit, Govern i Comú es repartiran el preu a parts iguals i abonaran en conjunt una quantitat que oscil·larà entre els 4 milions que oferien les administracions i els 4,5 amb què el pèrit va taxar l’edifici i que el consell d’administració de Catsa va considerar innegociable. La novetat anunciada per la mateixa Marsol és que tot i que compartiran la titularitat, el Comú en cedirà al Govern l’ús per un termini inicial de 30 anys.

En un rampell d’optimisme, la ministra ha augurat que espera que el parc tecnològic sigui una realitat “ben aviat”, tot i que encara s’han de firmar les escriptures, encarregar el projecte i no diguem ja executar-lo. I diem optimisme perquè només cal consultar l’hemeroteca per comprovar que el parc tecnològic ha sigut una mena de serp que ha anat apareixent i desapareixent de l’agenda del Govern com a mínim des del 2021, quan l’aleshores antecessor de Marsol, Jordi Gallardo, va insinuar que hi havia dues iniciatives privades interessades a tirar endavant el parc, una relacionada amb els e-sports i l’altra, amb la tecnologia financera, criptomonedes i anar fent. “Hem pogut visitar les últimes setmanes parcs tecnològics similars al que tenim al cap, per exemple el de Màlaga, ubicat casualment en una antiga tabaquera, i hem comprovat que són projectes que no requereixen una gran inversió, que s’adapten fàcilment als espais que els acullen i que de seguida poden estar operatius”.

Recordin que, com avançàvem, el conveni a tres bandes entre Govern, Sant Julià i la propietat ha sigut possible perquè el Comú va incloure a l’octubre i contra tot pronòstic Catsa al catàleg del patrimoni cultural de la parròquia i va frenar in extremis l’operació en marxa d’un grup inversor per adquirir l’immoble i construir-hi un bloc d’habitatges destinat al mercat de compra.