Xavier Espot ha apostat “per un creixement sostenible de l’economia trobant un equilibri entre la defensa dels interessos nacionals i saber-se obrir a l’exterior”. El cap de Govern creu que pot ser la solució que permeti resoldre temes socials com ara l’habitatge. Així ho ha indicat durant la presentació del Forbes Andorra Economit Summit 2025 que va tenir lloc ahir a Andorra la Vella i que va consistir en diverses taules rodones i converses dinàmiques.

L’objectiu era el de situar el país com a referent global en innovació, emprenedoria i digitalització amb la trobada de líders empresarials, polítics, inversors i experts nacionals i internacionals per debatre sobre els reptes i oportunitats que marcaran el futur econòmic del Principat. El fòrum neix amb la idea de consolidar-se com un punt de trobada privilegiat per sectors estratègics que conformen el motor econòmic d’Andorra, de la mà de les principals institucions del país.

Com no podia ser d’una altra manera la trobada ha estat marcada per la guerra comercial oberta pels Estats Units amb els aranzels. En aquest sentit, Espot s’ha mostrat esperançat que els tres mesos de treva que va marcar dimecres a la tarda,  el president nord-americà Donald Trump sigui útil per trobar una solució satisfactòria. “Confio que serveixi per seure, dialogar i trobar una solució que no comprometi el lliure comerç, que ha estat la base del creixement de les nostres economies els últims decennis i també de la pau mundial”.

Ha reconegut el seu neguit per l’impacte que poden suposar per a Andorra “perquè no som un país totalment aïllat del nostre entorn ja que tenim acords duaners amb la Unió Europea. La guerra comercial no ens convé ni ens afavoreix”. Malgrat el panorama econòmic internacional, el cap de Govern ha volgut emetre un missatge d’optimisme amb les dades econòmiques i la diversificació de l’economia.

En referència al primer àmbit ha opinat que “la nostra economia es troba en un moment de creixement important tot esmentant l’increment del producte interior brut, del 3,4% el 2024. Pel que fa a la diversificació ha volgut insistir en el fet que “ara som també un hub per a emprenedors i ‘start ups’, especialment en l’àmbit de la innovació digital. Ara estem construint un ecosistema cada cop més atractiu per a empreses i emprenedors”. Ha subratllat que la societat té una tendència a ser humils, a cercar la subsistència en l’alta muntanya, però, de vegades, “no som conscients del que tenim i l’impuls de fora ajuda a desenvolupar-ho”. Això sí, la feina de diversificació ve, específicament, d’un treball nacional, tot i que aquesta “petita contribució” serveix per desencadenar l’estabilitat en la balança.

Espot ha aprofitat el tema de la diversificació per donar un toc d’atenció a alguns partits de l’oposició assegurant que “el tancament” no és la millor fórmula per afrontar problemàtiques com pot ser la de l’habitatge. “No es resoldran d’aquesta manera, sinó fent créixer el país de forma sostenible i, alhora, atraient sectors que aportin uns valors afegits.”, ha afirmat i això suposa que cal mantenir un grau molt alt d’obertura i diversificació.

La iniciativa per obrir i diversificar cap a nous fronts econòmics també l’ha compartit el president de SpainMedia, editor i director de Forbes Espanya, Andrés Rodríguez, qui ha destacat que el Principat encara té “molt potencial per explotar. El repte que té Andorra és cercar nous mercats fora, mantenint l’essència, personalitat i les tradicions, no només traient negocis aquí, sinó també cercar-ho fora”, ha manifestat. 

Segons Andrés Rodríguez el Principat és un país "molt especial", pel fet d’estar envoltat de muntanyes i Estats com ara França i Espanya d'una Europa que està en definició, però això no l'exempta de tenir personalitat pròpia i una indústria turística, bancària i d'altres sectors interessants.

Pel president de SpainMedia, la celebració d’actes com el d’aquest dijous han de servir “per a establir ponts i amplificar les oportunitats d’un país que està invertint constantment perquè s’aprofitin els nous fronts oberts, com pot ser ara el context internacional canviant- Andorra és un país que la gent encara ha de descobrir”, ha remarcat.

Les sessions de la trobada han girat al voltant de l’economia natural, la sostenibilitat com a clau econòmica, l’economia d’empresa familiar i emprenedoria, l’economia en creixement, l’economia de tecnologia i innovació i  la natural.  La jornada va despertar un gran interès com ho demostra el fet que es va omplir la sala. La cloenda va anar a càrrec de la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol.

Acord d’associació, el més calent és a l’aigüera
Xavier Espot ha dit després de la seva intervenció al Forbes Andorra Economic Summit sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que “el text continua a la taula del Consell Europeu, que està analitzant al fons de la qüestió, intentant trobar una solució satisfactòria a la divergència d’opinions entre San Marino i Itàlia”. Espot s’ha de reunir dimecres amb el president del Consell Europeu, António Costa. La trobada servirà per fer seguiment de l’estat de l’acord i forma part de l’impuls diplomàtic que s’està duent a terme en els darrers mesos amb les autoritats institucionals i dels Estats de la UE. Aquesta serà la primera vegada que Espot es reuneix amb l’actual president del Consell Europeu.