Les dades relatives a les transaccions immobiliàries realitzades el 2023 “no sorprenen” l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, que afegeix que “fins i tot ens poden semblar moderades”. Ara bé, això no vol dir que aprovin el que està passant. “Únicament tractem d’exposar que el que està passant és la conseqüència de tot el que s’ha fet”, defensa el president de l’entitat, Antoni Bea.

D’entrada, Bea celebra poder disposar de dades públiques “i per tant tinguem una referència que ningú pugui qüestionar sobre quina és la realitat del sector”. I entrant en el detall defensa, quant a l’increment del 10,2% del preu del metre quadrat, que “reflecteixen què està passant”. Així, diu que “els propietaris responsables no som ni especuladors ni actuem a curt termini i ens prenem de la forma més seriosa possible la feina de propietari”. Una feina que considera que està mal vista “de forma absolutament injusta” i que “requereix moltíssima més feina de la que la majoria de la gent es pugui imaginar”.

Dit això, però, i després de recordar que l’increment dels preus “és la conseqüència de totes les decisions que s’han anat prenent, no només en el govern actual, sinó en els anteriors” i assenyalar que “intervindre el sector és una pràctica amb conseqüències funestes”, el president de l’APBI assenyala que “la gran majoria” dels propietaris busquen conservar les propietats “tot i que no ofereixen un rendiment atractiu”. En molts casos les propietats són el llegat de les generacions anteriors o fruit dels esforços de les actuals, destaca Bea, fet pel qual posar-les al mercat de compravenda seria una de les darreres opcions.

Demanat per si la moratòria sobre la inversió estrangera immobiliària podria explicar el descens de les transaccions immobiliàries, el representant dels propietaris de béns immobles manté que “si realment es tracta d’una mesura per tal de poder prendre les mesures correctives necessàries en el moment que s’aixequi la moratòria, doncs no només pot ser positiu, sinó necessari”. Ara bé, “si simplement es tracta d’una mesura per guanyar temps sense tenir una idea clara de què cal fer, doncs resultarà encara més contraproduent”. En aquest punt val assenyalar que la moratòria s’aixecarà pròximament, quan entri en vigor l’impost sobre la inversió immobiliària estrangera, aprovat l’1 de febrer passat pel ple del Consell General amb els vots favorables dels grups parlamentaris de la majoria (Demòcrates i Ciutadans Compromesos), d’Andorra Endavant i del conseller general no adscrit, Víctor Pintos, i els vots en contra dels grups de Concòrdia i Socialdemòcrata.

Com a conclusió, el president dels propietaris de béns immobles destaca que l’habitatge “és un sector molt important” i que “mou una part important de l’economia” andorrana. Així, considera que “si es vol veure de forma aïllada i com un problema, pot resultar molt atractiu com a discurs populista però absolutament contrari i contraproduent a la realitat i el bon funcionament d’Andorra”. I en aquest punt insisteix que “una grandíssima majoria dels propietaris són gent honesta i compromesa en el bon funcionament del país, absolutament contraris a pràctiques abusives i fora de lloc” com les que “de forma malintencionada apareixen sistemàticament en alguns mitjans de comunicació i que no reflecteixen la realitat de la gran majoria de propietaris”.